Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Chemia rolna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.x5.CHR.SI.RROXX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Chemia rolna
Jednostka: Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej
Grupy: Rolnictwo, 5 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroturystyka
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Skład chemiczny roślin , podstawowe prawa żywienia roślin. Niezbędne informacje dotyczące makro i mikroelementów. Nawozy mineralne i naturalne. Potrzeby pokarmowe i nawozowe roslin. Żyzność gleby, odczyn i potrzeby wapnowania.

Pełny opis:

WYKŁADY:Chemia rolna jak dyscyplina naukowa.

Formy wystepowania i przemiany składników pokarmowych w glebie.Żyzność gleby, odczyn i potrzeby wapnowania. Niezbędne składniki pokarmowe do wzrostu i rozwoju roślin.Podstawowe prawa nawozowe.

ĆWICZENIA

Oznaczenie pH gleby oraz określenie potrzeb wapnowania metodą Schachtchabela i Kappena.

Oznaczenie kationowej pojemności sorpcyjnej gleby.

Oznaczenie zawartości przyswajalnego potasu w glebie metodą Egnera-Riehma (metoda fotometrii płomieniowej).

Oznaczenie zawartości przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma (metoda kolorymetryczna).

Oznaczenie zawartości przyswajalnego manganu i cynku metodą Rinkisa (metoda ASA).

Oznaczenie zawartości azotu w nawozach azotowych metodą formalinową.

Oznaczenie zawartości rozpuszczalnego w wodzie fosforu w superfosfacie metodą miareczkową.

Oznaczenie zawartości azotu w materiale roślinnym metodą destylacyjną.

Oznaczenie zawartości fosforu w materiale roślinnym metodą wanadanowo-molibdenianową.

Literatura:

E. Gorlach, T. Mazur, Chemia Rolna PWN, 2001

S. Mercik Chemia rolna SGGW, W-wa, 2004

T. Filipek Podstawy i skutki chemizacji agroekosystemów AR Lublin 1999r.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.