Regionalne uwarunkowania produkcji rolniczej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.x.RUP1A.NM.RROAS |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Regionalne uwarunkowania produkcji rolniczej |
Jednostka: | Katedra Agrotechniki i Ekologii Rolniczej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Krótka charakterystyka przedmiotu: W ramach prowadzonych zajęć z przedmiotu "Regionalne uwarunkowania uprawy roli roślin", zwrócono szczególną uwagę na uwarunkowania siedliskowe produkcji rolniczej. Takie czynniki jak: klimat, gleba, woda, urzeźbienie terenu oraz trudności w uprawie w zróżnicowanych warunkach fizjograficznych, stanowią podstawę przedmiotu. Dokonane zostanie porównanie produkcyjności roślin na obszarze Europy i Polski. Ocena wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej w wybranych rejonach Polski będzie pomocna do omówienia możliwości gospodarowania na danych terenach. Wyróżnione zostaną regiony produkcyjne odnośnie rolniczych roślin uprawnych. |
Pełny opis: |
1.Rolnicza charakterystyka siedliska przyrodniczego- przyrodniczego: a) środowisko produkcji roślinnej, b) charakter typu siedlisk rolniczych, c) rolnicza przestrzeń produkcyjna. 2.Klimat: a) ocena rolnicza klimatu, b) rejony klimatyczno-rolnicze Polski, c) charakterystyka elementów klimatycznych. 3.Ukształtowanie terenu: a) rolnicza charakterystyka rzeźby, b) urzeźbienie a system zagospodarowania. 4.Gleba: a) rolnicze mierniki wartości gleb, b) kompleksy glebowo-rolnicze, c) rejony glebowo rolnicze Polski. 5.Woda: a) rejony klimatyczne Polski, b) zasoby wodne a intensyfikacja produkcji, c) wodne właściwości gleb, d) układ i dynamika stosunków wodno-powietrznych gleb, e) wadliwość gleb. 6.Trudność w uprawie roli: a) sprawność, kultura roli, b) żyzność i urodzajność gleb. 7.Środowisko produkcji rolniczej Polski i jego wykorzystanie: a) stan aktualny środowiska agroekologicznego b) ocena wykorzystanie jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej. 8.Produkcyjność roślin na obszarze Europy i Polski z uwzględnieniem regionów w zależności od siedliska i agrotechniki. (2 godz) 9.Wymagania roślin uprawnych odnośnie podstawowych czynników rozwojowych. Grupy odmian. 10.Narastanie plonu biomasy w okresie wegetacji, rola w tym procesie czynników plonotwórczych i plonochronnych, analiza przyczyn zróżnicowania plenności grup roślin uprawnych. 11.Uprawa roślin zbożowych i kukurydzy w regionach Polski południowej. Poszukiwanie alternatyw technologicznych odnośnie wielkości nakładu. Możliwości substytucji środków technicznych przez czynniki biologiczne. (2 godz) 12.Uprawy nasienne traw - wymagania gatunków i odmian, regiony produkcyjne. 13.Uprawa roślin przemysłowych, analiza wymagań odmian podstawowych gatunków roślin oleistych, włóknistych i specjalnych. 14.Uprawa roślin strączkowych, dobór gatunków i odmian oraz ich możliwości produkcyjne w różnych warunkach uprawy. 15.Uprawa roślin pastewnych - motylkowatych drobnonasiennych i traw na paszę, dobór gatunków i odmian dla różnych warunków glebowo-klimatycznych regionów Polski. 16.Regionalne i siedliskowe uwarunkowania uprawy roślin na cele nieżywnościowe w Polsce. 17.Omówienie regionalnych ośrodków uprawy roślin uprawnych w kraju: gryka, tytoń, uprawy nasienne lub pastewne. 18.Zaliczenie projektów. |
Literatura: |
Brak literatury |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.