Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Rolnictwo zrównoważone

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.x.ROZ1A.NM.RROOS
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Rolnictwo zrównoważone
Jednostka: Katedra Agrotechniki i Ekologii Rolniczej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Środowisko producji rolniczej Polski i jego wykorzystanie. Uprawa roli na różnych glebach. Modyfikacje uprawy płużnej-uposzzenia w uprawie. Gospodarka wodna a intensyfikacja rolnictwa. Rola wody w intensyfikacji produkcji roślinnej na glebach lekkich. Stosunki wodno-powietrzne w glebie. Wadliwość gleb Polski i ich charakterystyka pod względem wymagań roślin. Ochrona gruntów ornych przed degradacją. Żyzność i odczyn gleby. Glebowa substancja organiczna. Wpływ uprawy na biologiczne i chemiczne właściwości. Biologiczne i chemczne właściwości gleb.W ramach ćwiczeń realizowany będze projekt na temat: ,,Przyrodnicze warunki produkcji rolniczej dla danej wskazanej lokalizacji w terenie''.

Pełny opis:

1. Środowisko produkcji rolniczej i jego wykorzystanie:a)stan aktualny środowiska agroekologicznego

b)ocena wykorzystania jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej.

2. Zasoby wodne a intensyfikacja produkcji, wodne właściwości gleb, układ i dynamika stosunków wodno-powietrznych gleb, wadliwość gleb.

3. Ochrona gruntów ornych przed degradacją. Żyzność i odczyn gleb. Wpływ uprawy na biologiczne i chemiczne właściwości gleb.

4. Uprawna warstwa gleby i jej budowa w zależnosci od gleby i jej położenia. Rzezba terenu jako czynnik agroekologiczny oraz różnicujący procesy glebotwórcze i przydatność rolniczą gleb.

5 Modyfikacje uprawy płużnej - systemy uprawowe.

Literatura:

1. Czynniki agrotechniczne w rolnictwie zrównoważonym. Mat. Konf. Olsztyn 1996.

2. Ilnicki P. Polskie rolnictwo a ochrona środowiska. Wyd. AR w Poznaniu, 2004.

3. Marcinek J. Niektóre problemy degradacji i regradacji gleb użyktowanychy rolniczo. Zeszyty Problemowe Postępu Nauk Rolniczych t. 460, 1998.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)