Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy agroturystyki i hotelarstwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.x.PTH4A.SI.RROTX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy agroturystyki i hotelarstwa
Jednostka: Katedra Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Student nabywa umiejętności w zakresie prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego i obiektu hotelarskiego na obszarach wiejskich.Wiadomości z zakresu turystyki w tym turystyki wiejskiej, agroturystyki, i podstaw hotelarstwa, obejmują: prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego, jego organizacji, zasad działania, określenie sylwetki osoby prowadzącej działalność agroturystyczną, charakterystykę i klasyfikację Wiejskiej Bazy Noclegowej, podstawowe wymagania organizacyjne, prawne, ubezpieczeniowe, ekonomika prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego, znaczenie ekonomiczne turystyki wiejskie w rozwoju lokalnym i regionalnym, współpraca w zakresie organizacji agroturystyki na obszarach wiejskich. Agroturystyka w UE.

Pełny opis:

WYKŁADY1. Podstawowe informacje o turystyce w Polsce i na świecie.Podstawowe terminy, kategorie i rodzaje turystyki.2 godz.2.Turystyka zrównoważona. Funkcje i dysfunkcje turystyki.Analiza SWOT polskiej turystyki, analiza SWOT: Małopolska a turystyka 2 godz.3. Analiza SWOT gospodarstwa chcącego podjąć działalność agroturystyczną. Podstawowe wymagania i umiejętności niezbędne do prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego. Specyfika wiejskiej bazy noclegowej 2 godz.4. Umiejętności praktyczne; praca biurowa. Umiejętności operacyjne. Umiejętności interpersonalne 2 godz.

5. Koszty, ceny, efekty w agroturystyce. Strona ekonomiczna turystyki wiejskiej i prowadzenia gospodarstwa groturystycznego. Dodatkowe źródła dochodów w gospodarstwie agroturystycznym. Źródła finansowania działalności agroturystycznej. 2 godz.

6. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej 2 godz.

7. Wymagania prawne w turystyce wiejskiej, w tym ubezpieczenia 2 godz.

8. Turystyka w strukturach rządowych i samorządowych. Stowarzyszenia agroturystyczne i inne organizacja pozarządowe działające na rzecz turystyki 2 godz.

9. Turystyka wiejska i agroturystyka w krajach Unii Europejskiej i wybranych krajach świata 4 godz.

10. Rynek usług turystycznych w tym agroturystycznych 2 godz.

11. Dodatkowa działalność kwaterodawcy poszerzenie produktu turystycznego. Usługi komplementarne w turystyce wiejskiej. 1 godz.

12. Turystyka wiejska, agroturystyka a rozwój lokalny i regionalny. 1 godz.

13 Podstawowe pojęcia związane z hotelarstwem. 1 godz.

14. Najważniejsze mierniki charakteryzujące hotelarstwo i jego usługi 1 godz.

15. Rynek usług hotelarskich w Polsce i na świecie; cechy usługi hotelarskiej 1 godz.

16. Rozwój i przyszłość bazy usług hotelarskich. 1 godz.

17. Usługa hotelarska jako produkt 1 godz.

18. Jakość usług w turystyce jako warunek rozwoju branży turystycznej 1 godz.

ĆWICZENIA

Czy rozpocząć działalność agroturystyczną sylwetka osoby chcącej rozpocząć działalność agroturystyczną. 2 godz.

Analiza SWOT gospodarstwa rolniczego 2 godz.

Umiejętności praktyczne praca biurowa 2 godz.

Umiejętności operacyjne 2 godz.

Umiejętności interpersonalne 2 godz.

Zagospodarowanie przestrzeni przydomowej - 2 godz.

Koszty i kalkulacje w gospodarstwie agroturystycznym 2 godz.

Poszarzanie oferty agroturystycznej - 2 godz.

Plan biznesu dla gospodarstwa agroturystycznego 2 godz.

Wsparcie ze strony lokalnych grup działania - 2 godz.

Wizyta w przykładowym obiekcie hotelarskim 2 godz.

Międzynarodowe Schronisko Młodzieżowe w Krakowie 2 godz.

Wizyta w gospodarstwie agroturystycznym 6 godz.

Literatura:

Rob Davidson ; Turystyka Wyd. Polska Agencja Promocji Turystyki, Warszawa 1996Mikuta B., Sawicka B., Świątkowska M. - Usługi hotelarsko-turystyczne, Wyd.Format-AB,Warszawa 2007Gaworecki Władysław W. ; Turystyka, Polskie Wyd. Ekonomiczne, Warszawa 1997Obsługa ruchu turystycznego ; red. Zygmunt Kruczek , Wyd. Krakowska Szkoła Hotelarska, Kraków 2000

Agroturystyka, red. Urszula Świetlikowska, FAPA, Warszawa 2000

Drzewiecki Maciej ; Podstawy agroturystyki, Oficyna Wyd. Ośrodka Postępu Organizacyjnego Sp. z o.o., Bydgoszcz 2002

Majewski Janusz, Bernard Lane; Turystyka wiejska i rozwój lokalny, Wyd. Fundacja Fundusz Współpracy, Poznań 2001

Sikora Jan; Organizacja ruchu turystycznego na wsi, Wyd. WSiP, Warszawa 1999

Bielawska Izabela Barbara – Podstawy turystyki i rekreacji w ekosystemach, Wyd. Politechniki Białostockiej, Białystok 2001

Butowski Leszek – Organizacja turystyki w Polsce, Wyd. Agencja Promocji Turystyki „MART”, Warszawa 1998

Borne Hanna, Doliński Andrzej – Organizacja turystyki, Wyd. WSiP, Warszawa 1998

Michałowski Kazimierz, Ziółkowski Romuald – Zarządzania turystyką, Wyd. Politechniki Białostockiej, Białystok 2002

Mitura E., Koniuszewska E. – Ekonomika i organizacja pracy w hotelarstwie, Wyd. Difin, Warszawa 2006

Marketing usług turystycznych, red. A. Panasiuk, Wyd.Naukowe PWN, Warszawa 2005

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)