Podstawy agroturystyki i hotelarstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.x.PTH4A.SI.RROTX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy agroturystyki i hotelarstwa |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Student nabywa umiejętności w zakresie prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego i obiektu hotelarskiego na obszarach wiejskich.Wiadomości z zakresu turystyki w tym turystyki wiejskiej, agroturystyki, i podstaw hotelarstwa, obejmują: prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego, jego organizacji, zasad działania, określenie sylwetki osoby prowadzącej działalność agroturystyczną, charakterystykę i klasyfikację Wiejskiej Bazy Noclegowej, podstawowe wymagania organizacyjne, prawne, ubezpieczeniowe, ekonomika prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego, znaczenie ekonomiczne turystyki wiejskie w rozwoju lokalnym i regionalnym, współpraca w zakresie organizacji agroturystyki na obszarach wiejskich. Agroturystyka w UE. |
Pełny opis: |
WYKŁADY1. Podstawowe informacje o turystyce w Polsce i na świecie.Podstawowe terminy, kategorie i rodzaje turystyki.2 godz.2.Turystyka zrównoważona. Funkcje i dysfunkcje turystyki.Analiza SWOT polskiej turystyki, analiza SWOT: Małopolska a turystyka 2 godz.3. Analiza SWOT gospodarstwa chcącego podjąć działalność agroturystyczną. Podstawowe wymagania i umiejętności niezbędne do prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego. Specyfika wiejskiej bazy noclegowej 2 godz.4. Umiejętności praktyczne; praca biurowa. Umiejętności operacyjne. Umiejętności interpersonalne 2 godz. 5. Koszty, ceny, efekty w agroturystyce. Strona ekonomiczna turystyki wiejskiej i prowadzenia gospodarstwa groturystycznego. Dodatkowe źródła dochodów w gospodarstwie agroturystycznym. Źródła finansowania działalności agroturystycznej. 2 godz. 6. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej 2 godz. 7. Wymagania prawne w turystyce wiejskiej, w tym ubezpieczenia 2 godz. 8. Turystyka w strukturach rządowych i samorządowych. Stowarzyszenia agroturystyczne i inne organizacja pozarządowe działające na rzecz turystyki 2 godz. 9. Turystyka wiejska i agroturystyka w krajach Unii Europejskiej i wybranych krajach świata 4 godz. 10. Rynek usług turystycznych w tym agroturystycznych 2 godz. 11. Dodatkowa działalność kwaterodawcy poszerzenie produktu turystycznego. Usługi komplementarne w turystyce wiejskiej. 1 godz. 12. Turystyka wiejska, agroturystyka a rozwój lokalny i regionalny. 1 godz. 13 Podstawowe pojęcia związane z hotelarstwem. 1 godz. 14. Najważniejsze mierniki charakteryzujące hotelarstwo i jego usługi 1 godz. 15. Rynek usług hotelarskich w Polsce i na świecie; cechy usługi hotelarskiej 1 godz. 16. Rozwój i przyszłość bazy usług hotelarskich. 1 godz. 17. Usługa hotelarska jako produkt 1 godz. 18. Jakość usług w turystyce jako warunek rozwoju branży turystycznej 1 godz. ĆWICZENIA Czy rozpocząć działalność agroturystyczną sylwetka osoby chcącej rozpocząć działalność agroturystyczną. 2 godz. Analiza SWOT gospodarstwa rolniczego 2 godz. Umiejętności praktyczne praca biurowa 2 godz. Umiejętności operacyjne 2 godz. Umiejętności interpersonalne 2 godz. Zagospodarowanie przestrzeni przydomowej - 2 godz. Koszty i kalkulacje w gospodarstwie agroturystycznym 2 godz. Poszarzanie oferty agroturystycznej - 2 godz. Plan biznesu dla gospodarstwa agroturystycznego 2 godz. Wsparcie ze strony lokalnych grup działania - 2 godz. Wizyta w przykładowym obiekcie hotelarskim 2 godz. Międzynarodowe Schronisko Młodzieżowe w Krakowie 2 godz. Wizyta w gospodarstwie agroturystycznym 6 godz. |
Literatura: |
Rob Davidson ; Turystyka Wyd. Polska Agencja Promocji Turystyki, Warszawa 1996Mikuta B., Sawicka B., Świątkowska M. - Usługi hotelarsko-turystyczne, Wyd.Format-AB,Warszawa 2007Gaworecki Władysław W. ; Turystyka, Polskie Wyd. Ekonomiczne, Warszawa 1997Obsługa ruchu turystycznego ; red. Zygmunt Kruczek , Wyd. Krakowska Szkoła Hotelarska, Kraków 2000 Agroturystyka, red. Urszula Świetlikowska, FAPA, Warszawa 2000 Drzewiecki Maciej ; Podstawy agroturystyki, Oficyna Wyd. Ośrodka Postępu Organizacyjnego Sp. z o.o., Bydgoszcz 2002 Majewski Janusz, Bernard Lane; Turystyka wiejska i rozwój lokalny, Wyd. Fundacja Fundusz Współpracy, Poznań 2001 Sikora Jan; Organizacja ruchu turystycznego na wsi, Wyd. WSiP, Warszawa 1999 Bielawska Izabela Barbara – Podstawy turystyki i rekreacji w ekosystemach, Wyd. Politechniki Białostockiej, Białystok 2001 Butowski Leszek – Organizacja turystyki w Polsce, Wyd. Agencja Promocji Turystyki „MART”, Warszawa 1998 Borne Hanna, Doliński Andrzej – Organizacja turystyki, Wyd. WSiP, Warszawa 1998 Michałowski Kazimierz, Ziółkowski Romuald – Zarządzania turystyką, Wyd. Politechniki Białostockiej, Białystok 2002 Mitura E., Koniuszewska E. – Ekonomika i organizacja pracy w hotelarstwie, Wyd. Difin, Warszawa 2006 Marketing usług turystycznych, red. A. Panasiuk, Wyd.Naukowe PWN, Warszawa 2005 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.