Postęp biologiczny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.x.PBI3A.NM.RROXX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Postęp biologiczny | ||
Jednostka: | Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Przedmiot obejmuje charakterystykę ilościowego i jakościowego postępu biologicznego w poszczególnych grupach roślin uprawnych wykorzystywanych dla celów żywieniowych, przemysłu farmaceutycznego, kosmetycznego i energetycznego. Student nabywa umiejętność oceny różnych technologii uprawy roślin oraz wdrażania osiągnięć najnowszych badań podstawowych i stosowanych do praktyki rolniczej; zna przepisy dotyczące certyfikacji gospodarstw integrowanych i ekologicznych. |
||
Pełny opis: |
Wykłady: 1.Charakterystyka postępu w rolnictwie 2.Znaczenie i wskaźniki postępu technicznego i biologicznego w rolnictwie 3.Postęp biologiczny w zbożach (podrodzina: wiechlinowate) 4.Postęp biologiczny w zbożach (podrodzina: prosowate) 5.Postęp biologiczny w roślinach okopowych 6.Postęp biologiczny w roślinach przemysłowych 7.Postęp biologiczny w roślinach leczniczych i energetycznych 8.Postęp biologiczny w roślinach pastewnych 9.Postęp biologiczny w ochronie roślin 10.Główne nośniki postępu biologicznego w produkcji zwierzęcej 11.Certyfikacja jako gwarancja jakości w produkcji rolniczej podstawowe pojęcia, systemy certyfikacji, instytucje odpowiedzialne i ich zadania 12.Rys historyczny i obecny stan prawny w odniesieniu do certyfikacji ekologicznej produkcji rolniczej w Polsce i Europie 13.Akredytowane jednostki certyfikujące ekologiczną produkcję rolniczą w Polsce i Europie wymagania normatywne i droga do uzyskania akredytacji 14.Certyfikacja integrowanej produkcji podstawowe zasady, dostępne programy 15.Inne systemy certyfikacji produktów rolnych przeznaczonych do konsumpcji/przetwórstwa Ćwiczenia: 1.Postęp techniczny w rolnictwie na przestrzeni dziejów 2.Nośniki postępu biologicznego w produkcji roślinnej 3.Wdrażanie postępu biologicznego w produkcji roślinnej (PDO,LZO) 4.Organizmy genetycznie zmodyfikowane 5.Ocena wpływu technologii uprawy na plonowanie i jakość ziarna zbóż 6.Ocena wpływu technologii uprawy na plonowanie i jakość bulw ziemniaka w zależności od kierunku użytkowania 7.Wpływ postępu biologicznego i technologicznego na plonowanie, jakość surowca buraka i rzepaku ozimego. 8.Ocena wpływu efektywnych mikroorganizmów oraz szczepienia roślin bakteriami na plonowanie roślin rolniczych. 9.Postęp biologiczny a nawożenie i ochrona roślin 10.Uprawa roślin dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego (ilośc i jakośc surowca) 11.Podstawowe akty prawne mające zastosowanie w certyfikacji ekologicznej produkcji rolniczej; wymagania akredytacyjne dla jednostek certyfikujących w zakresie rolnictwa ekologicznego; wymagania certyfikacyjne dla ekologicznej produkcji roślinnej na poziomie gospodarstwa 12.Wnioskowanie o certyfikację, kontrola, certyfikacja, nadzór nad certyfikatem w rolnictwie ekologicznym zapoznanie z procedurami i dokumentami- 2 godz. 13.Wnioskowanie o certyfikację, kontrola, certyfikacja, nadzór nad certyfikatem w Integrowanej Produkcji Rolniczej/Ogrodniczej zapoznanie z procedurami i dokumentami - 2 godz. |
||
Literatura: |
Szczególowa uprawa roślin (praca zbiorowa), WAR we Wrocławiu,2003 Wicki L. 2007. Wpływ postępu biologicznego na plonowanie i ekonomikę produkcji zbóż zimych, Rocz. Nauk Roln., t.94 Nalborczyk E. 1997. Postęp biologiczny a rozwój rolnictwa w końcu XX i na początku XXI stulecia. Agricola - nr 3. Runowski H. 1997. Postęp biologiczny w rolnictwie. Wyd. SGGW Warszawa |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.