Ekonomika produkcji roślinnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.x.EPR2A.NM.RROAS | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika produkcji roślinnej | ||
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu jest opanowanie przez studentów podstawowych pojęć dotyczących ekonomiki produkcji rolniczej, podejmowania decyzji dotyczących gałęzi produkcji, sposobów określania kosztów, dochodów, opłacalności. |
||
Pełny opis: |
Wykłady: Wprowadzenie do ekonomiki produkcji: czynniki produkcji, pojęcie gospodarstwa, czynniki kształtujące organizację gospodarstwa Gospodarstwo rolnicze i jego otoczenie, gospodarstwo a rynek, powiązania pomiędzy czynnikami i warunkami produkcji Mierniki i wskaźniki charakteryzujące typ gospodarstwa rolniczego (wg kryteriów UE) Metodyka obliczania nadwyżki bezpośredniej (pełnej i niepełnej) i kosztów jednostkowych dla gałęzi produkcji, rachunki pomocnicze - koszty wykonania prac, wycena produktów obrotu wewnętrznego Sposoby przywracania równowagi ekonomicznej w gospodarstwie - racjonalizacja produkcji Charakterystyka rynku środków produkcji rolniczej - relacje cen środków produkcji do produktów rolnych Charakterystyka rynków gałęzi produkcji roślinnej (zboża, ziemniaki, buraki) Charakterystyka rynków produkcji (buraki, rzepak, pastewne) Nadwyżki bezpośrednie gałęzi produkcji roślinnej i jednostkowe koszty produkcji - zboża, ziemniaki, rzepak itp. Nadwyżki bezpośrednie gałęzi produkcji zwierzęcej i jednostkowe koszty produkcji - mleko, żywiec, jaja, wełna Relacja ziemia-praca, jako kryterium wyboru gałęzi produkcji Planowanie organizacji i ekonomiki produkcji w gospodarstwie Schemat wyboru gałęzi produkcji Ćwiczenia: Określenie powiązania czynników i warunków produkcji z organizacją gospodarstwa rolniczego Łączny wpływ warunków przyrodniczych i ekonomicznych na strukturę gałęzi produkcji roślinnej i zwierzęcej Interpretacja wskaźników charakteryzujących typ gospodarstwa - opis sytuacyjny Przykłady obliczania nadwyżki bezpośredniej pełnej i niepełnej Rachunki pomocnicze w kalkulacji kosztów - koszt 1 KWh, koszt 1 godziny pracy maszyny, koszt 1 kg NPK, wycena produktów nietowarowych Podejmowanie decyzji produkcyjnych na podstawie realacji cen środków produkcji do cen produktów rolnych Ustalenie progu rentowności do ustalenia wielkości produkcji zbóż, mleka, żywca Przykład sporządzenia opisu gospodarstwa dla potrzeb planowania Ustalenie ograniczeń typu min i max dla gałęzi produkcji roślinnej i zwierzęcej Opracowanie, analiza i ocena wariantów rozwiązań - wariant I Opracowanie, analiza i ocena wariantów rozwiązań - wariant II i III Kryteria wyboru gałęzi produkcji i określenia ich rozmiaru Prezentacja i ocena wybranych projektów |
||
Literatura: |
brak |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.