Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Doradztwo w agroturystyce

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.x.DAT6A.SI.RROTX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Doradztwo w agroturystyce
Jednostka: Zakład Rolnictwa Światowego i Doradztwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Treści kształcenia: Definicje doradztwa, cele i zadania doradztwa w gospodarce rynkowej, współczesne modele doradztwa, adaptacja i dyfuzja informacji, percepcja, elementy procesu komunikowania się, efektywność pracy doradczej, modele podejmowania decyzji, modele dyskusji, formy doradztwa i ich efektywność, techniki informatyczne w doradztwie, planowanie, monitorowanie i ocena programów doradczych, systemy doradztwa na świecie, nowoczesne metody oraz techniki pracy doradczej, źródła pozyskiwania środków finansowych na rozwój obszarów wiejskich w tym agroturystyki oraz zasady przygotowania wniosków aplikacyjnych.

Umiejętności i kompetencje: Studenci znają metody komunikowania się z ludźmi. Znają zasady pracy informacyjnej właściwej dla doradców i specjalistów w zakresie agroturystyki

Pełny opis:

Autoprezentacja w doradztwie - tworzenie pozytywnego wizerunku wśród klientów

Zasady pracy grupowej - analiza SWOT wybranego przypadku

Identyfikacja problemów i ustalanie hierarchii ważności - praca techniką grup nominalnych (NGT)

Rozwiązywanie problemów - praca techniką grup celowych

Prezentacja rozwiązań - wykorzystanie różnych technik prezentacji

Studium przypadku - analiza problemów metodą par dyskusyjnych

Planowanie działań - wykorzystanie techniki burzy mózgów

Planowanie indywidualnych i zespołowych programów doradczych przy wykorzystaniu metod uczestniczących

Przygotowanie wniosku o płatności bezpośrednie dla wybranego gospodarstwa agroturystycznego

Przygotowanie wniosku o płatności bezpośrednie dla wybranego gospodarstwa agroturystycznego c. d.

Przygotowanie wniosku dla gospodarstwa niskotowarowego zamierzającego rozpocząć działalność agroturystyczną, wyliczanie żywotności ekonomicznej

Przygotowanie wniosku dla gospodarstwa niskotowarowego zamierzającego rozpocząć działalność agroturystyczną, wyliczanie żywotności ekonomicznej

c. d.

Przygotowanie wniosku dla gospodarstwa planującego rozpocząć działalność agroturystyczną, plan marketingowy

Przygotowanie wniosku dla gospodarstwa planującego rozpocząć działalność agroturystyczną, plan finansowy

Przygotowanie wniosku dla gospodarstwa planującego rozpocząć działalność agroturystyczną, ocena ekonomiczna wniosku

Literatura:

Ban van den A.W., H.S. Hawkins. 1997. Doradztwo rolnicze (przekład z angielskiego J. Kania, A. Michalik). Wyd. MSDR AR Kraków

Bolland H. 1995. Podstawy komunikowania w doradztwie. Wyd. CdiEwR, Poznań

Drygas M., Kania J., Wiatrak A. 2001. Kierunki rozwoju doradztwa w Polsce na tle tendencji światowych. PAN IRWIR, Warszawa

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)