Rolnictwo i obszary wiejskie w Unii Europejskiej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.RSD.ROWUE.NI.HZOXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rolnictwo i obszary wiejskie w Unii Europejskiej |
Jednostka: | Zakład Rolnictwa Światowego i Doradztwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Cele przedmiotu: Przekazanie studentom wiadomości na temat zagadnień rozwoju obszarów wiejskich UE w tym kierunków rozwoju rolnictwa i aplikacyjności doświadczeń rolników inny państw UE, umiejętności dotarcia do źródeł informacji o agrobiznesie UE, związkach i organizacjach rolniczych w UE. Treści merytoryczne przedmiotu: Definicja obszarów wiejskich UE i Polski, analiza cech ich rozwoju; proces polaryzacji gospodarstw, zmiany modelu gospodarstwa domowego a rynek żywności, problemy i priorytety rozwoju obszarów wiejskich UE na lata 2007 - 2013; zmiana zatrudnienia w rolnictwie a dochodowość różnych kierunków produkcji rolniczej (przypadek Irlandii. W.Brytanii); struktura dochodów rodzin rolniczych UE; pozarolnicze źródła dochodów rodzin rolniczych UE; związki i organizacje rolnicze w UE; źródła informacji o rozwoju obszarów wiejskich UE. |
Pełny opis: |
Plan wykładów: 1. UE - państwa członkowskie, struktura zatrudnienia, udział rolnictwa w PKB (2h) 2. Polaryzacja gospodarstw UE - 15, UE-27, Polska (2h) 3. Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej: przyczyny wprowadzenia, cele, zasady, konsekwencje (3h) 4. Problemy i priorytety rozwoju obszarów wiejskich UE (3h) 5. Budżet UE - ewolucja wydatków na rolnictwo i zrównoważony rozwój obszarów wiejskich w latach 2004-2006 i 2007-2013 (3h) 6. Źródła informacji o finansowaniu rozwoju obszarów wiejskich UE 7. Strategia Lizbońska - problemy, nakłady na badania i rozwój, transfer wiedzy (3h) 8. Pozarolnicze źródła dochodów mieszkańców wsi w UE (3h) 9. Zmiany demograficzne a zmiany na rynku żywności UE (3h) 10. System ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych UE (3h) 11. Związki i organizacje rolnicze w UE, reprezentowanie polskich organizacji w COPA-COGECA (4h) 12. Wykład do wyboru przez studentów (2h): a. Cechy rozwoju obszarów wiejskich wybranych państw UE - Irlandia, W. Brytania, Francja, Dania b. Rynek mleka w UE c. Alkohole regionów UE |
Literatura: |
Publikacje: EUROSTAT, FAPA, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Agencji Rynku Rolnego, etc. |
Efekty uczenia się: |
Efekty uczenia: umiejętność samodzielnego wyszukiwania aktualnych informacji dotyczących zagadnień związanych z problemami rolnictwa i wsi UE - od wielkości ekonomicznych dotyczących gospodarstw do problemów społecznych; studenci poznają zarówno dobre jak i słabe strony realizacji Wspólnej Polityki Rolnej oraz Strategii Lizbońskiej i Europa 2020. |
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceniania a) zaliczenie: na podstawie jakości opracowanej i przedstawionej prezentacji na wybrany temat lub pisemna forma zaliczenia z zagadnień przedstawionych w prezentacjach innych studentów. b) wykłady: pisemna forma odpowiedzi na pytania dotyczące zagadnień przedstawionych na wykładzie. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.