Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy produkcji zwierzęcej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.PPZ.3A.SL.REKXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy produkcji zwierzęcej
Jednostka: Katedra Hodowli Bydła
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z aktualnymi technologiami produkcji zwierzecej. Omówione zostaną podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, organizacja chowu i hodowli zwierząt, systemy utrzymania i żywienia zwierząt, rozród zwierząt, standardy higieniczne i dobrostan zwierząt.

Pełny opis:

1. Charakterystyka typów użytkowych koni hodowanych w Polsce. Rasy koni hodowane w Polsce.2. Struktura stada koni.

3. Identyfikacja koni – maści.

4. Wprowadzenie do zagadnień ekonomicznych związanych z hodowlą koni w Polsce i na świecie.

5. Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej.

6. Ekonomika produkcji, cykle koniunkturalne, zależności cen, popytu, podaży, kosztów produkcji

7. Podstawy zarządzania fermą trzody chlewnej: a. omówienie grup technologicznych

8. Podstawy zarządzania fermą trzody chlewnej: b. omówienie podstawowych parametrów produkcji i ich wpływu na opłacalność

9. Ekonomiczne i organizacyjne zależności pomiędzy systemami utrzymania świń a kosztami i dochodami z produkcji - 2godz.

10. Technologie produkcji jagniąt rzeźnych rejonu gór i pogórza- 2godz.

11. Proces produkcji mięsa jagnięcego w aspekcie jakości i wymagań konsumenta - 2godz.

12. Znaczenie gospodarcze bydła

13. Kierunki użytkowania bydła

14. Dobór ras mlecznych, praca hodowlana

15. Dobór ras bydła mięsnego do produkcji wołowiny

16. Technologie produkcji mleka – 2 godz.

17. Technologie produkcji mięsa wołowego – 2 godz.

18. Standardy żywienie krów mlecznych

19. Metody żywienie bydła opasowego

20. Znaczenie gospodarcze produkcji drobiu.

21. Kierunki użytkowania, typy użytkowe, gatunki i rasy drobiu, charakterystyczne cechy drobiu.

22. Systemy utrzymania drobiu – bateryjny i podłogowy.

23. Technologia przemysłowej produkcji jaj.

24. Technologia produkcji kurcząt brojlerów.

25. Technologia sztucznego wylęgu piskląt

Literatura:

Świerczewska E., Śtępińska M., Niemiec J. Chów kur . SGGW, Warszawa 1995

Technologia Produkcji Drobiarskiej. Praca zbiorowa pod red. Potemkowskiej E. PW-RiL, Warszawa 1983

Zwoliński J. Hodowla koni, PWRiL Warszawa, 1976.Chachuła J., Chrzanowski S., Olesiak S. Chów, hodowla i użytkowanie koni Wyd. SGGW Warszawa, 1984.

Niżnikowski R. Hodowla owiec PWRiL Warszawa, 1994. Grudniewska B. red.: Hodowla i użytkowanie świń. Wyd. ART. Olsztyn, 1998.

English P., Smith W., Maclean A.: Zwiększanie produkcyjności loch. PWRL, 1988.

Kondracki S. Chów świń. PWRiL Warszawa 1998.

Reklewski Z. Chów i hodowla bydła Fundacja Rozwój SGGW Warszawa., 1993.

Węglarz A., Ormian M. Hodowla bydła. Wyd. AR Kraków, 2003.

Szulc i wsp. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. AR Wroc., Nr ISBN 83-89189-77-1, 2005

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)