Podstawy produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.PPZ.3A.SL.REKXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy produkcji zwierzęcej |
Jednostka: | Katedra Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z aktualnymi technologiami produkcji zwierzecej. Omówione zostaną podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, organizacja chowu i hodowli zwierząt, systemy utrzymania i żywienia zwierząt, rozród zwierząt, standardy higieniczne i dobrostan zwierząt. |
Pełny opis: |
1. Charakterystyka typów użytkowych koni hodowanych w Polsce. Rasy koni hodowane w Polsce.2. Struktura stada koni. 3. Identyfikacja koni – maści. 4. Wprowadzenie do zagadnień ekonomicznych związanych z hodowlą koni w Polsce i na świecie. 5. Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej. 6. Ekonomika produkcji, cykle koniunkturalne, zależności cen, popytu, podaży, kosztów produkcji 7. Podstawy zarządzania fermą trzody chlewnej: a. omówienie grup technologicznych 8. Podstawy zarządzania fermą trzody chlewnej: b. omówienie podstawowych parametrów produkcji i ich wpływu na opłacalność 9. Ekonomiczne i organizacyjne zależności pomiędzy systemami utrzymania świń a kosztami i dochodami z produkcji - 2godz. 10. Technologie produkcji jagniąt rzeźnych rejonu gór i pogórza- 2godz. 11. Proces produkcji mięsa jagnięcego w aspekcie jakości i wymagań konsumenta - 2godz. 12. Znaczenie gospodarcze bydła 13. Kierunki użytkowania bydła 14. Dobór ras mlecznych, praca hodowlana 15. Dobór ras bydła mięsnego do produkcji wołowiny 16. Technologie produkcji mleka – 2 godz. 17. Technologie produkcji mięsa wołowego – 2 godz. 18. Standardy żywienie krów mlecznych 19. Metody żywienie bydła opasowego 20. Znaczenie gospodarcze produkcji drobiu. 21. Kierunki użytkowania, typy użytkowe, gatunki i rasy drobiu, charakterystyczne cechy drobiu. 22. Systemy utrzymania drobiu – bateryjny i podłogowy. 23. Technologia przemysłowej produkcji jaj. 24. Technologia produkcji kurcząt brojlerów. 25. Technologia sztucznego wylęgu piskląt |
Literatura: |
Świerczewska E., Śtępińska M., Niemiec J. Chów kur . SGGW, Warszawa 1995 Technologia Produkcji Drobiarskiej. Praca zbiorowa pod red. Potemkowskiej E. PW-RiL, Warszawa 1983 Zwoliński J. Hodowla koni, PWRiL Warszawa, 1976.Chachuła J., Chrzanowski S., Olesiak S. Chów, hodowla i użytkowanie koni Wyd. SGGW Warszawa, 1984. Niżnikowski R. Hodowla owiec PWRiL Warszawa, 1994. Grudniewska B. red.: Hodowla i użytkowanie świń. Wyd. ART. Olsztyn, 1998. English P., Smith W., Maclean A.: Zwiększanie produkcyjności loch. PWRL, 1988. Kondracki S. Chów świń. PWRiL Warszawa 1998. Reklewski Z. Chów i hodowla bydła Fundacja Rozwój SGGW Warszawa., 1993. Węglarz A., Ormian M. Hodowla bydła. Wyd. AR Kraków, 2003. Szulc i wsp. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. AR Wroc., Nr ISBN 83-89189-77-1, 2005 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.