Agroturystyka w gospodarstwach ekologicznych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F7.AGE.NI.RROAX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Agroturystyka w gospodarstwach ekologicznych |
Jednostka: | Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej |
Grupy: |
Rolnictwo, 5 sem, stacj. inż. fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem pzredmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami związanych z celowością i uwarunkowaniami łączenia działalności agroturystycznej z prowadzeniem gospodarstwa według zasad rolnictwa ekologicznego. Podczas zajęć zostaną omówione zagadnienia związane z wykorzystaniem produktów pochodzących z własnej produkcji ekologicznej w żywieniu gości. Zostaną przedstawione przykłady płodozmianów warzywnych oraz polowych dostarczających żywność ekologiczną. Omówione zostanie planowanie całodziennego wyżywienia z wykorzystaniem produktów wytwarzanych we własnym gospodarstwie ekologicznym. |
Pełny opis: |
Tematy wykładów:1. Zasadność łączenia agroturystyki z rolnictwem ekologicznym. Zapoznanie z literaturą. 2. Relacje pomiędzy rolniczą produkcją ekologiczną a agroturystyką. 3. Zasady rolnictwa ekologicznego. 4. Cele i założenia ekologicznej produkcji roślinnej 5. Rolnictwo biodynamiczne. 6. Zwierzęta w gospodarstwie ekologicznym. 7. Zasady atestacji produkcji ekologicznej. 8. Jakość produktów żywnościowych pochodzących z rolnictwa ekologicznego. 9. Wpływ działalności agroturystycznej na strukturę użytkowania ziemi i strukturę zasiewów gosp. ekologicznego. 10. Przykłady płodozmianów warzywnych przystosowanych do działalności agroturystycznej. 11. Przykłady płodozmianów z udziałem roślin rolniczej produkcji polowej przystosowanych do działalności agroturystycznej. 12. Możliwości wykorzystania produktów ekologicznych w działalności agroturystycznej. 13. Planowanie całodziennego wyżywienia z wykorzystaniem produktów wytwarzanych we własnym gospodarstwie ekolog. 14. Funkcjonowanie gospodarstwa ekologicznego przystosowanego do działalności agroturystycznej. 15. Agroturystyka w gospodarwach ekologicznych jako forma aktywnego życia społecznego i gospodarczego na terenach wiejskich. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: - 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 50; ECTS: 2 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 30; ECTS: 1,2 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny:- ; ECTS:- 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 20; ECTS: 0,8 |
Literatura: |
Klima K. 2006. Rolnictwo ekologiczne. Wyd. MARR Kraków; 1-72. Klima K., Szarek K. 2003. Uwarunkowania rozwoju gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych w województwie małopolskim. Acta Agraria et Silv. ser. Agraria no XL; 189-197. Klima K., Szarek K. 2004. Agroturystyka w gospodarstwach ekologicznych Beskidu Niskiego. [W:] Monografia pt. "Wybrane zagadnienia we współczesnym rolnictwie", tom. 1, pod red. Z. Zbytka. PIMR Poznań; 156-162. Sikora J. 1999. Organizacja ruchu turystycznego na wsi. Wyd. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa; 1-256Sznajder M., Przezbórska L. 2006. Agroturystyka. Wyd. Polskie Wyd. Ekonomiczne, Warszawa; 1-257. Wiśniowska-Kielian B., Klima K. 2006. Porównanie zawartości makroelementów w ziarnie pszenicy z gospodarstw ekolgicznych i konwnecjonalnych. Journal of Research and Application Engineering, Poznań, vol. 51; 204-208. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: 1. Zna relacje pomiędzy produkcją ekologiczną a agroturystyką 2. Charakteryzuje wykorzystanie produktów ekologicznych w działalności agroturystycznej Umiejetności 1. planuje wyżywienie z wykorzystaniem własnych produktów 2. określa oddziaływanie agroturystyki na strukturę użytkowania ziemi i strukturę zasiewów w gospodarstwie ekologicznym Kompetencje: 1. posiada świadomość zaangażowania w życie społeczne i zawodowe na obszarach wiejskich |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Ocena podsumowująca: egzamin ustny z całości wiedzy przedstawionej na wykładach (zadania problemowe, tworzenie krótkich definicji, rozwiązywanie przedstawionych zagadnień). 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kazimierz Klima | |
Prowadzący grup: | Kazimierz Klima | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kazimierz Klima | |
Prowadzący grup: | Kazimierz Klima | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.