Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biznesplan w gospodarstwie rolnym

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.F6.BP.NI.RROAX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biznesplan w gospodarstwie rolnym
Jednostka: Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej
Grupy: Rolnictwo, 6 sem, niestacj. inż. fakultety
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Kierunek studiów: Ekonomia / ECTS: 2 / semestr: 6

Profil: ogólnoakademicki / Forma i Poziom: NI

Status: specjalizacyjny/fakultatywny

Wymagania wstępne: brak

Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z metodyką planowania w gospodarstwie rolniczym. Studenci podczas zajęć wykonywać będą plany biznesu dla gospodarstw rolniczych. Podczas wykładów zapoznają się z teoretycznymi podstawami planowania etapami budowy planów biznesu. Podczas ćwiczeń, na podstawie przygotowanych kalkulacji, wykonywać będą plany organizacyjne i analizę ekonomiczną i projekcje finansowe dla gospodarstw rolniczych (rachunek wyników, rachunek przepływów pieniężnych). Wykonany plan będzie miał charakter zarówno planu organizacyjnego, jak i finansowego.

Pełny opis:

Wykłady:

1. Podstawy planowania w gospodarstwie rolnym (1 godz.)

2. Organizacja gospodarstwa rolniczego w aspekcie planistycznym (1 godz.)

3. Biznesplan jako dokument kreowania rozwoju (1 godz.)

4. Elementy składowe biznesplanu (1 godz.)

5. Podstawy oceny ekonomicznej projektów (1 godz.)

Ćwiczenia

1. Zajęcia organizacyjne. Przygotowanie założeń modelu gospodarstwa + omówienie zasad wypełniania biznesplanu (2 godz.)

2. Sporządzenie wykazu działek ewidencyjnych, upraw, przypisania upraw do działek, poplonów oraz struktury własnościowej wskazanych użytków rolnych dla roku bazowego oraz docelowego (3 godz.)

3. Sporządzenie rocznych obrotów stada dla roku bazowego oraz docelowego realizacji operacji (1 godz.)

4. Sporządzenie wykazu środków trwałych oraz planowanych do realizacji inwestycji + przygotowanie uzasadnienia planowanych do zakupu maszyn (2 godz.)

5. Obliczenie wartości zakupów oraz sprzedaży dla roku bazowego oraz docelowego realizacji operacji (3 godz.)

6. Omówienie otrzymanego zestawienia, kryteriów dostępu do programu oraz kryteriów pkt. (2 godz.)

7. Ustalenie zgodności operacji z celami przekrojowymi (1 godz.)

Struktura aktywności studenta:

Zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 25 godz., ECTS: 0,8; w tym:

‒ wykłady 5 godzin

‒ ćwiczenia 15 godzin

‒ egzamin ustny 1 godzina

‒ konsultacje 4 godzina

Razem 25 godzin tj. 0,8 pkt. ECTS

e-learning 0 godz., ECTS: 0

Praca własna 35 godz., ECTS: 1,2

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Jajuga K., Jajuga T., 2006: Inwestycje. PWN, WarszawaJohson H., 2000: Ocena projektów inwestycyjnych. LIBER, Warszawa

2. Pawlak Z., Biznesplan. Zastosowania i przykłady. Poltext, Warszawa 2006

Literatura uzupełniajaca:

1. Jolly A., 2005: Od pomysłu do zysku. Helion, Gliwice

2. Sobczyk M., 2000: Matematyka finansowa. Agencja Wydawnicza PLACET, Warszawa

3. Filar E., Skrzypek J., Biznes plan. POLTEXT, Warszawa. 1999.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

- student zna zasady planowania i elementy składowe planu biznesu gospodarstwa rolniczego

Umiejętności:

- student prawidłowo buduje założenia dla potrzeb planowania

- student potrafi samodzielnie przygotować plan biznesu dla gospodarstwa rolniczego

Kompetencje społeczne:

- student organizuje pracę w grupie,

- rozumie znaczenie planowania w zarządzaniu.

Metody i kryteria oceniania:

Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (Wiedza, Umiejętności lub Kompetencje Społeczne) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

Ćwiczenia:

Podstawą zaliczenia ćwiczeń jest ustna obrona przygotowanego planu (max 25 pkt.). Błędy obliczeniowe oraz łamanie zasad planowania powodują obniżenie oceny proponowanej studentowi. Warunkiem dopuszczenia do zaliczenia wykładów jest uzyskanie co najmniej 13 pkt. z ćwiczeń.

Wykłady:

Podstawą zaliczenia wykładów jest egzamin ustny (3 pytania, odpowiedzi oceniane każda w skali 0-10 punktów). Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny końcowej jest uzyskanie minimum 16 pkt.

Ocena końcowa liczona jako suma uzyskanych punktów z ćwiczeń oraz egzaminu ustnego podzielona przez 10.

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego

przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami

formalnymi.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 5 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Mikołajczyk
Prowadzący grup: Jarosław Mikołajczyk, Piotr Rachwał
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)