Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy ekonomii biznesu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.F3.PEB.SI.RROXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy ekonomii biznesu
Jednostka: Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej
Grupy: Rolnictwo, 3 sem, stacj. inż. fakultety
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z praktycznymi problemami funkcjonowania małych i średnich firm w gospodarce rynkowej.W trakcie trwania kursu omawiane będą nastepujące zagadnienia: Podejmowanie decyzji biznesowych i strategia firmy, biznes plan. Strategia, fazy i źródła finansowania działalności przedsiębiorstwa. Podstawy i zasady rachunkowości. System podatkowy - podatki bezpośrednie i pośrednie. Analiza ekonomiczno-finansowa działalności przedsiebiorstwa. Firma na rynku papierów wartościowych.

Pełny opis:

Wykład 1.Podejmowanie decyzji biznesowych - 2 godz.

Wykład 2.Kierowanie i strategia firmy. Biznes plan- 2 godz.

Wykład 3.Podstawy marketingu - cz. 1 - 2 godz.

Wykład 4.Podstawy marketingu - cz. 2 - 2 godz.

Wykład 5.Firma na rynku papierów wartościowych - cz.1 - 2 godz.

Wykład 6.Firma na rynku papierów wartościowych - cz.2 - 2 godz.

Wykład 7. Źródła pozyskiwania kapitału w przedsiębiorstwie (2h)

Wykład 8. Znaczenie kapitałów obcych w przedsiębiorstwie (2h)

Wykład 9. Ocena sytuacji finansowej przedsiębiorstwa (2h)

Wykład 10. Analiza finansowa przedsiębiorstwa (2h)

Wykład 11. Problemy etyczne związane z prowadzeniem działalności gospodarczej (2 h) cz. I

Wykład 12. Problemy etyczne związane z prowadzeniem działalności gospodarczej (2h) cz. II

Wykład 13. Ekologiczne uwarunkowania działalności gospodarczej - problemy ekonomii środowiska (2h)

Wykład 14. Konkurencja na rynku międzynarodowym - problemy handlu zagranicznego (1h)

Wykład 15.Podsumowanie kursu i zaliczenie przedmiotu.

Statystyka przedmiotu:

1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: -

2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 50; ECTS: 2

3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem

akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 30; ECTS: 1,2

4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne,

projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: -; ECTS: -

5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do

realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 20; ECTS: 0,8

Literatura:

1. Aftyka W., Chmielewski A. Małe i średnie przedsiębiorstwa w Unii Europejskiej. Wyd. M.M. W-wa, 2005

2. Gallagher R. Mała firma. To takie proste. Kraków 1992.

3. Małe i średnie przedsiębiorstwa w Polsce a integracja europejska. Pod red. M. Bednarczyk, Wyd. AE Kraków, 2004.

4.Maul. L. Mayfield. Jak osiągnąć sukces w biznesie. Kraków, 1991.

5. Skowronek-Mielczarek A. Małe i średnie przedsiębiorstwa.Źródła finansowania. Wyd. C.H. Boch, W-wa 2005.

6. Biznes międzynarodowy - obszary decyzji strategicznych, pod red. M.K.Nowakowskiego, Key TEXT, Warszawa 2000;

7. Ekonomia, ekologia, etyka, pod red. W. Tyburskiego, Wydawnictwo UMK, Toruń 1996;

8. Etyka biznesu, pod red. W. Gasparskiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1999;

9. Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, L. Bednarski, Polskie Wydawnictwo EKonomiczne, Warszawa 2001.

Efekty uczenia się:

a) wiedza:

- posiada wiedzę teoretyczną o podstawach funkcjonowania przedsiębiorstwa,

- zna zagadnienia związane z funkcjonowaniem rynku papierów wartościowych oraz rynku kapitałowego;

- wskazuje teoretyczne podstawy podejmowanie racjonalnych decyzji rynkowych przez poszczególne podmioty

b) umiejętności:

- umieć wskazać wzajemne zależności między poszczególnymi uczestnikami konkurencyjnego otoczenia;

- identyfikować szanse i zagrożenia związane z funkcjonowaniem firmy w otoczeniu międzynarodowym.

-potrafi samodzielnie napisać biznes plan

c) kompetencje społeczne

-organizuje pracę w małym zespole w celu wykonania określonego zadania

- docenia potrzebę ciągłego poszerzania zakresu wiedzy oraz zastosowania jej w praktyce

Metody i kryteria oceniania:

Forma pisemna - praca zaliczeniowa na koniec semestru (pytania otwarte do wyboru z omawianej tematyki)

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W,

U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej

składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K)

efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U

lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%),

ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych

danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej

kryteriami formalnymi.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)