Ekonomika rolnictwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.ERL.5A.NL.RZAXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika rolnictwa |
Jednostka: | Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa |
Grupy: |
Zarządzanie, 5 sem, niestacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z makro i mikro ekonomicznymi uwarunkowaniami funkcjonowania rolnictwa i agrobiznesu.Studenci zapoznają się z funkcjonowaniem prawami i prawidłowościami funkcjonowania rolnictwa i agrobiznesu w tym teorią czynników produkcji i intensyfikacji rolnictwa, systemem podatkowym, interwencjonizmem państwowym, funkcjonowaniem rynków rolnych oraz uczą się obliczać kategorie produkcji i dochodu oraz wielkość ekonomiczną gospodarstw. Poznają także podstawy ekonomii instytucjonalnej rolnictwa i agrobiznesu. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1. Przedmiot i zadania ekonomiki rolnictwa: podstawowe definicje, twórcy ekonomiki rolnictwa (1 godz.) 2. Funkcje rolnictwa w gospodarsce narodowej (1 godz.) 3. Teoria czynników produkcji (1 godz.) 4. Zasoby i równowaga czynników produkcji (1 godz.) 5. Funkcja produkcji i teoria internsyfikacji produkcji (1 godz.) 6. Teoria renty gruntowej i system podstawowy w rolnictwie (1 godz.) 7. Wielkość gospodarstwa a obszar gospodarstwa - typy gospodarstw rolnych (1 godz.) 8. Rynek rolny jego specyfia i organizacja (1 godz.) 9. Kształtowanie cen w rolnictwie (1 godz.) 10. Ekonomika gospodarstw rodzinnych (1 godz.) 11. Instytucje otoczenia wsi i agrobiznesu (1 godz.) 12. Budżet państwa oraz transfery socjalne do rolnictwa (1 godz.) 13. Współczesna koncepcje rozwoju rolnictwa (1 godz.) 14. Istota agrobiznesu i jego ewolucja (1 godz.) 15. Interwencjonizm państwowy w agrobiznesie Polski i UE (1 godz.) Tematyka ćwiczeń 1. Metody badawcze stosowane w ekonomice rolnictwa (1 godz.) 2. Ocena zjawisk ekonomicznych, mierniki i wskaźniki stosowane w ekonomice rolnictwa. Waloryzacja i delimitacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej (1 godz.) 3. Struktura agrarna, struktura obszarowa, ziemia jako czynnik produkcji. (1 godz.) 4. Renta gruntowa, obliczanie renty różniczkowej i cen ziemi (1 godz.) 5. Czynnik ludzki w rolnictwie, zasoby pracy, zróżnicowanie przestrzenne i czasowe, bezrobocie na wsi (1 godz.) 6. Kapitał w rolnictwie, infrastruktura, uzbrojenie techniczne pracy i ziemi, amortyzacja i sposoby jej obliczania (1 godz.) 7. Obliczanie zależności pomiędzy nakładem a produktem, produkt krańcowy, produkt przeciętny, optimum techniczne i ekonomiczne produkcji (1 godz.) 8. System podatkowy w rolnictwie. Obliczanie wysokości podatku rolnego oraz podatku VAT (1 godz.) 9. Ubezpieczenia w rolnictwie (1 godz.) 10. Teoria kosztów. Obliczanie kosztów krańcowych i kosztów przeciętnych w rolnictwie (1 godz.) 11. Obliczanie podstawowych kategorii ekonomicznych w rolnictwie, dochód rolniczy, nadwyżka bezpośrednia. Parytet dochodowy (1 godz.) 12. Wielkość ekonomiczna gospodarstw. Obliczenia. 13. Elastyczność cenowa i dochodowa popytu oraz podaży produktów rolnych (1 godz.) 14. Pomiar substytucji w rolnictwie, optymalne kombinacje nakładów przy stałych i zmiennych cenach (1 godz.) 15. Repetytorium - zaliczenie ćwiczeń (1 godz.) |
Literatura: |
- Tracy M. 1997. Polityka rolno-żywnościowa w gospodarce rynkowej. Wprowadzenie do teorii i praktyki, UW, Centrum Edukacji i Rozwoju Biznesu. Warszawa.- Woś A. 2004. W poszukiwaniu modelu polskiego rolnictwa. IERiGŻ. Warszawa - Tomcza F. 2004. Od rolnictwa do agrobiznesu. SGH Warszawa -Tomczak F. 2005. Gospodarka rodzinna w rolnictwie. Uwarunkowania i mechanizmy rozwoju wsi i rolnictwa IRWiR PAN Warszawa. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.