Ekonomika rolnictwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.EKR.1A.SM.RZAUM |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika rolnictwa |
Jednostka: | Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z aktualną sytuacją rolnictwa i gospodarstw rolniczych, problematyką funkcjonowania rynku, instytucjami w agrobiznesie, interwencjonizmem w gospodarce rynkowej, obciążeniami finansowymi gospodarstw, klasyfikacją kosztów i dochodów, zasadami prowadzenia analizy gospodarstw i przedsiębiorstw, oraz zasadami planowania. |
Pełny opis: |
Wykłady1. Wprowadzenie do ekonomiki rolnictwa - rozwój naui - twórcy,2. Rolnictwo jako dział gospodarki narodowej, 3. Czynniki produkcji w rolnictwie. Cechy szczególne, 4. Sytuacja rolnictwa Polski po akcesji doUE. Problemy transformacji rolnictwa, 5. Rynek - jego rodzaje, prawa rynkowe 6. Agrobiznes i jego cechy, instytucje 7. Gospodarstwo a przedsiębiorstwo -działy, gałęzie, działalności, 8. Analiza techniczno-ekonomiczna gospodarstwa iprzedsiębiorstwa 9. Intensywność produkcji i organizacji w rolnictwie, 10. Sposoby organizacji przedsiębiorstw i gospodarstw, 11. Formalna klasyfikacja gospodarstw rolnych - typ rolniczy 12. Bilans majątkowy - analiza sytuacji majątkowo-kapitałowej 13.Analiza sytuacji finansowej 14.Planowanie -metody, zasady 15.Planowanie w gospodarstwie rolniczym Ćwiczenia 1. Analiza zmian cen na produkty rolne i środki do produkcji w okresie transformacji gospodarki narodowej,2. Analiza struktury agrarnej i zasobów pracy w rolnictwie w ujęciu regionalnym, 3. Ocena jakości ziemi jako czynnika produkcji, 4. Zasoby pracy i kapitału w rolnictwie - ocena ilościowa i jakościowa, 5. Analiza organizacji produkcji roślinnej, 6. Analiza organizacji produkcji zwierzęcej, 7. Techniczne uzbrojenie gospodarstw i zasoby pracy, 8. Obliczanie kategorii nakładów, kosztów, produkcji i dochodów, 9. Obliczanie intensywności produkcji i organizacji gospodarstw - wielkość ekonomiczna gospodarstw, 10. Wycena artykułów obrotu wewnętrznego, koszty jednostkowe 11. Obliczanie maksymalnych i optymalnych nakładów przy określonych relacjach cen - funkcja produkcji, 12. Obliczanie i interpretacja wskaźników analizy finansowej, 13. Obliczanie i interpretacja wskaźników analizy finansowej, 14. Planowanie - biznes plan 15. Zaliczenie ćwiczeń |
Literatura: |
A. Woś, F. Tomczak, Ekonomika Rolnictwa, zarys teorii, PWRiL,1979A. Grontowska, Podstawy ekonomiki agrobiznesu, Warszawa 2000,B. Klepacki, Ekonomika i organizacja gospodarstw, Warszawa 2004,J. Duraj, Podstawy ekonomiki przedsiębiorstw, PWE, Warszawa 2000W. Ziętara, Ekonomika i organizacja gospodarstw, Warszawa 2001 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.