Ekonomika i organizacja przemysłu rolno-spożywczego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.EIO.4A.SL.RZAXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika i organizacja przemysłu rolno-spożywczego |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką funkcjonowania przemysłu rolno-spożywczego w strukturze agrobiznesu oraz z podstawowymi wskaźnikami produkcyjno-ekonomicznymi w układzie branż.Słuchacze powinni posiąść wiedzę z zakresu roli i znaczenia przemysłu spożywczego w gospodarce narodowej, makroekonomicznych i rynkowych uwarunkowań rozwoju tej gałęzi przemysłu, a ponadto poznać konkurencyjność poszczególnych branż i procesy rozwojowe w przemyśle spożywczym. Istotnym elementem jest też poznanie integracyjnej roli przemysłu spożywczego ze szczególnym uwzględnieniem jego wpływu na rozwój baz surowcowych. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1.Udział przemysłu spożywczego w wytwarzaniu produkcji przemysłowej -1 h. 2.Rola żywności w krajowym rynku dóbr i usług konsumpcyjnych -1 h. 3.Struktura polskiego przemysłu spożywczego -1 h. 4.Grupy, klasy oraz branże polskiego przemysłu spożywczego (PKD)-2 h. 5.Charakterystyka branż przemysłu rolno-spożywczego. Wskaźniki Organizacyjno-produkcyjne -2h. 6.Ogólna charakterystyka podstawowych surowców rolnych dla przemysłu spożywczego-1 h. 7.Pojęcie bazy surowcowej w przemyśle przetwórczym surowców pochodzenia rolniczego-1h. 8.Rozproszenie bazy surowcowej. Wahania sezonowe podaży surowca i popytu na wyroby gotowe-1h. 9.Szczególne warunki realizacji produkcji w przemyśle spożywczym.Specyfika przemysłu rolno-spożywczego-1h. 10.Konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego-1h. 11.Sytuacja produkcyjno-finansowa przemysłu rolno-spożywczego-1h. 12.Prognoza rozwoju i przemian strukturalnych przemysłu spożywczego-1h. 13.Zaliczenie –test-1h. Tematyka ćwiczeń: 1.Poziom spożycia wybranych artykułów żywnościowych w POlsce-1h. 2.Ocena możliwości wyżywienia społeczeństwa. Model spożycia i predykcja popytu na żywność-2h. 3.Rola żywności w krajowym rynku dóbr i usług konsumpcyjnych-1h. 4.Przemysł spożywczy jako odbiorca produktów pochodzenia rolniczego-1h. 5.Systemy zaopatrzenia surowcowego przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Logistyka zaopatrzenia-2h. 6.Podstawowe metody zapłaty za surowiec-2h. 7.charakterystyka branż przemysłu spożywczego. Wskaźniki produkcyjno-ekonomiczne-3h. 8.Konkurencyjność branż przemysłu spożywczego. Rozkład konkurencyjności-1h. 9.Wydajność techniczna i ekonomiczna w poszczególnych branżach przemysłu-1h. 10.Test zaliczeniowy-1h. |
Literatura: |
1.Duraj J. : Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. Warszawa 2004.2.Kapusta F. :Teoria agrobiznesu. Część I. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1998.3.Sierpińska M., Jachna T. : Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2004. 4.Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego.Red. T. Stachowski.Przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo ART Olsztyn,1987. 5.Przemysł Spożywczy (miesięcznik). Wydawnictwo SIGMA NOT. 6.Analizy Rynkowe. Wydawnictwo Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 7.Agencja Rynku Rolnego, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Raporty, analizy. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.