Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Chemia rolna z elementami gleboznawstwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.CHR.CRZEG.SI.HZORX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Chemia rolna z elementami gleboznawstwa
Jednostka: Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Program wykładów obejmuje podstawy gleboznawstwa - proces glebotwórczy i jego czynniki, właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby oraz zagadnienia chemiczno-rolnicze - żyzność gleby, nawożenie, rola fizjologiczna składników pokarmowych (makro i mikroelementów) dla roślin i zwierząt, a także wpływ nawożenia na jakość plonów (w tym wartość paszową).

Pełny opis:

Wykłady:

Historia gleboznawstwa i chemii rolnej, proces glebotwórczy i jego czynniki. 2 godz.2. Właściwości fizyczne (morfologia, odczyn), chemiczne (koloidy glebowe - próchnica, minerały ilaste) i biologiczne gleby (nitryfikacja, denitryfikacja, wiążanie azotu atmosferycznego. 4 godz.

Klasyfikacja gleb. 1 godz.

Składniki pokarmowe niezbędne dla roślin i zwierząt (makro i mikroelementy) - zawartość w glebach i roślinach. 2 godz.

Charakterystyka nawozów mineralnych, naturalnych i organicznych. 2 godz.

Ekologiczne skutki nawożenia. 2 godz.

Wpływ nawożenia na wartość paszową roślin (UZ). 2 godz.

Ćwiczenia:

1. Oznaczanie wartości pH metoda potencjometryczną.

2. Oznaczanie kwasowości hydrolitycznej metodą Kappena.

3. Oznaczanie zawartości wapnia i miedzi w roslinach. Ocena wartości paszowej roślin.

4. Oznaczanie zawartości fosforu przyswajalnego w glebie metoda Egnera-Riehma.

5. Oznaczanie zawartości azotu w nawozach mineralnych metodą formalinową.

6. Oznaczanie ogólnej alkalicznosci nawozów wapniowych.

7. Obliczanie dawki azotu (lub fosforu i potasu)pod okreslone gatunki roslin paszowych.

Literatura:

Podręcznik: Chodań J. i in. Zarys gleboznawstwa i chemii rolnej. PWN, każde wydanie; Książki: Lityński T., Jurkowska H. Żyzność gleby i odżywianie się roślin PWN,1982; Praca zbiorowa pod red. R. Czuby. Nawożenie mineralne roślin uprawnych. Police, 1996; Oraz inne podręczniki i książki z tytułem "Chemia rolna", "Nawożenie", "Gleboznawstwo".

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)