Organizacja i zarządzanie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.AGB.ORGZA.SI.TTZDX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizacja i zarządzanie |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z problematyką przedmiotu organizacja i zarządzania, a także przekazanie słuchaczom oraz przyswojenie przez nich podstawowej wiedzy dotyczącej przedmiotu, w tym w szczególności zasad planowania, organizowania, kontrolowania i motywowania. Przekazane informacje powinny zachęcić i ukierunkować studentów do dalszego samodzielnego pogłębiania wiedzy. |
Pełny opis: |
Zagadnienia: Pojęcie i istota organizacji i zarządzania -1h. Struktury organizacji i zarządzania- 1h. Funkcje kierownicze, praca kierownicza - 1h. Planowanie -1h. Organizowanie -1h. Motywowanie -1 h. Kontrolowanie -1h. Zarządzanie sferami działalności przedsiębiorstwa -2h Zaliczenie w formie testu z całości materiału – 1h. |
Literatura: |
Bień W. Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa, Difin, Warszawa 2002 Frąckiewicz E., Karwowski J.i M, Rudawska E. Zarządzanie marketingowe 2004 Klepacki B. Ekonomika i organizacja rolnictwa, PWN, Warszawa 1999 Kożuch B., Kożuch A. Podstawy zarządzania, Wyd. WSE-H, Bielsko-Biała 2004 Kożuch B., Kożuch A., Plago B. Podstawy zarządzania organizacjami, Fundacja Współczesne Zarządzanie, Kraków 2005 Piasecki B. (red.) Ekonomika i zarządzanie małą firmą, PWN, Warszawa Żmija J. i inni, Zarządzanie i marketingowe w Agrobiznesie wobec integracji z Unią Europejską. Kraków 2000. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student posiada wiedzę na temat istoty organizacji i zarządzania, - zna pojęcie i rodzaje struktur organizacji i zarządzania, - student posiada ogólną wiedzę na temat funkcji kierowniczych. Umiejętności: - potrafi scharakteryzować poszczególne funkcje kierownicze: planowanie, organizowanie, motywowanie i kontrolowanie, - potrafi wskazać na czym polega specyfika organizacji i zarządzania w przedsiębiorstwie branży żywnościowej. Kompetencje społeczne: - dostrzega potrzebę ciągłego poszerzania wiedzy w zakresie organizacji i zarządzania przedsiębiorstw branży żywnościowej, - potrafi (w oparciu o przekazany na zajęciach materiał) podejmować decyzje dot. zmian w przedsiębiorstwie branży żywnościowej, - wykazuje otwartość na zmiany i innowacyjność. |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody oceniania: egzamin -forma pisemna, test wyboru. Kryteria oceniania: liczba punktów uzyskanych z egzaminu pisemnego. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.