Ekonomika przedsiębiorstw żywnościowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.AGB.EPZYW.SI.TTZDX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika przedsiębiorstw żywnościowych |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treści przedmiotu koncentrują się na problematyce ekonomiki przedsiębiorstw przemysłu spożywczego oraz na ich powiązaniach z bazami surowcowymi. Celem kursu jest przedstawienie ekonomicznych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstw żywnościowych. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Znaczenie przemysłu spożywczego w gospodarce narodowej. Rola żywności w krajowym rynku dóbr i usług konsumpcyjnych. Struktura przemysłu spożywczego. Liczba i struktura przedsiębiorstw żywnościowych. Zatrudnienie w przemyśle spożywczym. Grupy i klasy w polskim przemyśle spożywczym według obowiązującej Polskiej Klasyfikacji Działalności. Branże przemysłu spożywczego. Wskaźniki organizacyjne. Produkcja, zatrudnienie. Rozmieszczenie przemysłu spożywczego, koncentracja branż. Specyfika przemysłu spożywczego. Konkurencyjność poszczególnych branż i grup wyrobów na tle przemysłowego przetwórstwa żywności. Charakter powiązań przemysłu spożywczego z bazą surowcową. Rodzaje więzi. Specyfika zaopatrzenia surowcowego. Czynniki wpływające na rozwój baz surowcowych. Systemy zaopatrzenia surowcowego. Formy skupu. Metody rozliczeń. Przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego. Proces produkcji. Pojęcie zdolności produkcyjnej i jej wykorzystanie. Koszty działalności przedsiębiorstw według różnych przekrojów. Przydatność poszczególnych przekrojów kosztów w aspekcie ich przydatności w zarządzaniu przedsiębiorstwem Zagadnienia ekonomiki kosztów produkcji w przemysłowym przetwórstwie żywności. Pojęcie progu rentowności. Rachunek kosztów jednostkowych. Analiza wyniku finansowego przedsiębiorstwa. Bilans przedsiębiorstwa. Rachunek zysków i strat. Podstawowe analizy sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Interpretacja wskaźników. Zaliczenie przedmiotu w formie testu. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Duraj J.: Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. Warszawa 2004. Sierpińska M., Jachna T.: Ocena przedsiębiorstw według standardów światowych. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2004. Kapusta F.: Teoria agrobiznesu. Część I i II. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. O. Langego we Wrocławiu, 1998. Kapusta F.: Agrobiznes. Wyd. Difin. Warszawa 2008. Mierzejewska–Majcherek J.: Ekonomika przedsiębiorstw cz.1 i 2. Wyd. Difin. Warszawa 2006. Sobczyk G. (red.): Ekonomika małych i średnich przedsiębiorstw. Wyd. Difin. Warszawa 2004. Literatura uzupełniająca: Raporty, analizy. Analizy Rynkowe. Publikacje: Agencja Rynku Rolnego, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przemysł Spożywczy. Wydawnictwo SIGMA NOT (miesięcznik). Rynki rolne. Wydawnictwo Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB. Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Posiada podstawową wiedzę ekonomiczną w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstw żywnościowych. Ma wiedzę o problematyce współczesnych przedsiębiorstw i zadaniach, jakie stoją przed przetwórstwem żywności. Zna zasady ekonomii i organizacji w przemyśle spożywczym. Rozumie podstawowe zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości indywidualnej. Kompetencje społeczne Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Wykazuje otwartość na zmiany i innowacyjność. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie posiada podstawowej wiedzy ekonomicznej w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstw żywnościowych. Nie ma wiedzy o problematyce współczesnych przedsiębiorstw i zadaniach jakie stoją przed przetwórstwem żywności. Nie zna zasad ekonomii i organizacji w przemyśle spożywczym. Nie rozumie podstawowych zasad tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości. Nie rozumie potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Nie wykazuje otwartości na zmiany i innowacyjność w przetwórstwie żywności. Na ocenę 3 Posiada podstawową wiedzę ekonomiczną w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstw żywnościowych w stopniu miernym. Ma podstawową wiedzę o problematyce współczesnych przedsiębiorstw i zadaniach jakie stoją przed przetwórstwem żywności. Zna miernie zasady ekonomii i organizacji w przemyśle spożywczym. Rozumie podstawowe zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Wykazuje otwartość na zmiany i innowacyjność w przetwórstwie żywności w stopniu miernym. Na ocenę 4 Posiada wiedzę ekonomiczną w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstw żywnościowych, w stopniu dobrym. Ma wiedzę o problematyce współczesnych przedsiębiorstw i zadaniach jakie stoją przed przetwórstwem żywności. Zna dobrze zasady ekonomii i organizacji w przemyśle spożywczym. Rozumie dobrze zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości. Dobrze rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Wykazuje w stopniu dobrym otwartość na zmiany i innowacyjność w przetwórstwie żywności. Na ocenę 5 Posiada szeroką wiedzę ekonomiczną w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstw żywnościowych. Ma gruntowną wiedzę o problematyce współczesnych przedsiębiorstw i zadaniach jakie stoją przed przetwórstwem żywności. Zna bardzo dobrze zasady ekonomii i organizacji w przemyśle spożywczym. Rozumie bardzo dobrze zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości. Doskonale rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Wykazuje wysoką otwartość na zmiany i innowacyjność w przetwórstwie żywności. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.