Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika produkcji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.AGB.EKOPR.SI.BBTSX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika produkcji
Jednostka: Katedra Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie
Grupy: Biotechnologia, 1 sem. stacjonarne, przedmiot humanistyczny do wyboru
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu Ekonomika produkcji jest zapoznanie studentów z głównymi elementami rachunku ekonomicznego w odniesieniu do przedsiębiorstwa (firmy) działającego w zmieniającym się otoczeniu. Studenci mają okazję nabyć umiejęności oceny ekonomicznej firmy (np.biotechnolgicznej), zapoznać się z aktualną sytuacją polskich przedsiebiorstw, zdobyć informacje nt zakładania własnej firmy i zarządzania nią.Elementy ekonomiki produkcji wykorzystane na zajęciach mają nauczyć studenta wstepnej diagnozy i oceny ekonomicznej produkcji w gospodarce rolno-spożywczej.

Pełny opis:

1.Teoretyczne podstawy przedmiotu ekonomika produkcji i problemy współczesnych przedsiębiorstw w Polsce.

2.Elementy składowe przedsiębiorstwa, zasoby produkcji, źródła wartości przedsiębiorstwa,rynkowe otoczenie przedsiębiorstwa.

3.Funkcje przedsiębiorstwa/Charakterystyka form organizacyjno-prawnych przedsiębiorstw.

4.7 kroków do własnej firmy

5.Struktury organizacji i zarządzania. Rodzaje więzi.

6.Zalety i wady różnych struktur organizacyjnych.

7.Typy kierowników.Rozpoznaj swój profil kierownika.

8.Charakterystyka bilansu i r-ku wyników.

9.Analiza finansowa przedsiębiorstwa.

Literatura:

Literatura PODSTAWOWA:

1. Lichtarski J. (red) 2000: Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Wydawnictwo AE im.O.Langego we Wrocławiu

2. Pasternak K. (2005): Zarys zarządzania produkcją. PWE, Warszawa.

3. Sobczyk G. 2004: Ekonomika małych i średnich przedsiębiorstw. Difin. Warszawa

4. Guzera K., Mierzejewska-Majcherek J. 2006: Ekonomika przedsiębiorstw wyd. II cz. 1-3, Difin Warszawa.

5. Klepacki B. 1997: Ekonomika i organizacja rolnictwa. WSiP. Warszawa

6. Dobiegała-Korona B. i Herman A. 2006: Współczesne źródła wartości przedsiębiorstw. Difin

Literatura UZUPEŁNIAJĄCA

1. Bień W. 2001: Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Difin, Warszawa

2. Kotler Ph. (1999): Marketing. Gebethner & Ska.

PRASA: Rzeczpospolita, Businessman

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)