Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Kontroling

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9z2.KO.NM.RROER
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Kontroling
Jednostka: Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zmiany w zakresie procesów zarządzania w przedsiębiorstwie wynikają w szczególności z trudności w koordynacji jednostek wchodzących w ich skład. Na bieżąco musi więc być prowadzona kontrola jakości podejmowanych decyzji. Narzędziem umożliwiającym na jej wykonywanie jest kontroling. Ułatwia on bowiem racjonalny układ kompetencji i odpowiedzialności na różnych szczeblach zarządzania oraz powiązanie wyników z systemem motywacyjnym. Stanowi również o możliwości sprawdzenia prawidłowości procesów gospodarczych i pozyskania wieloprzekrojowych informacji niezbędnych w organizacjach przyszłości.

Pełny opis:

Współczesne wymagania w stosunku do zarządzania wymagają istotnego zaangażowania kadry kierowniczej w formułowanie strategii i osiąganie sukcesów w przyszłości, w szczególności poprzez odpowiednio wczesne rozpoznanie szans i zagrożeń. Rozwój przedsiębiorstw związany jest bowiem z prawidłowością podejmowania decyzji strategicznych, a nie na operacyjnym sterowaniu procesami wewnętrznymi. Z tego powodu wymagana jest decentralizacja w zakresie decyzji operacyjnych i w efekcie wyodrębnienie różnego rodzaju ośrodków odpowiedzialności. W efekcie, realizacja przedsięwzięć przyjętych w strategii firmy i osiągnięcie założonych w niej wyników, zapewni stabilne funkcjonowania przedsiębiorstwa. Przedmiot "Kontrolign" obejmuje więc następujące zagadnienia:

Wykłady (5h)

1. Idea i organizacja kontrolingu w przedsiębiorstwie - 1h,

2. Narzędzia kontrolingu - 1h,

3. Centra odpowiedzialności: za koszty, przychody, za wyniki oraz za działalności inwestycyjną - 2h,

4. Budżetowanie i Balanced Scorecard (BSC) - 1h.

Ćwiczenia (10h):

1. Koszty, systematyka kosztów, budżetowanie w centrach kosztów - 3h,

2. Przychody. Ocena i analiza odchyleń - 2h,

3. Centra odpowiedzialności za wyniki i ich wyodrębnianie - 2h,

4. Działalność inwestycyjna i mierniki jej oceny - 2h,

5. Balanced Scorecard w przedsiębiorstwach - 1h.

Bilans nakładu pracy przeciętnego studenta:

- udział w wykładach: 10 x 1 godz. = 10 godz.

- udział w ćwiczeniach: 5 x 1 godz. = 5 godz.

- przygotowanie do ćwiczeń: 10 x 2 godz. = 10 godz.

- udział w konsultacjach związanych z realizacją ćwiczeń: 5 x 1 godz. = 5 godz.

- realizacja zadań ćwiczeniowych podczas samokształcenia: 10 godz.

- przygotowanie do zaliczenia przedmiotu: 10 godz.

Łączny nakład pracy studenta wynosi 50 godz. - 2 pkt. ECTS.

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:

10 + 5 + 5 = 20 godz. – 0,8 pkt. ECTS.

Nakład pracy związany z zajęciami o charakterze praktycznym i samodzielną pracą studenta:

10 + 10 +10 = 30 godz. – 1,2 pkt. ECTS.

Statystyka przedmiotu:

1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: -

2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 50; ECTS: 2

3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem

akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 15; ECTS: 0,6

4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne,

projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: -; ECTS: -

5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do

realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 35; ECTS: 1,4

Literatura:

1. Sierpińska M., Niedbała B., Controlling operacyjny w przedsiębiorstwie. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2003.

2. Dobija M., Rachunkowość zarządcza i controlling. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1999.

3. Marciniak S., Controlling. Teoria, zastosowania. Wyd. Akademickie PLUS, 2008.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

- wyjaśnia fundamentalne zasady i koncepcje związane z działalnością jednostek gospodarczych, definiuje konstytutywne atrybuty przedsiębiorstwa oraz wyjaśnia podstawowe koncepcje związane z jego powstawaniem, funkcjonowaniem i przekształcaniem,

- identyfikuje obszary funkcjonalne przedsiębiorstwa i powiązania między nimi oraz wskazuje sposoby koordynowania ich działalności,

- zna standardowe metody i narzędzia gromadzenia, analizy, prezentacji danych dotyczących całej organizacji, jak i jej obszarów funkcjonalnych,

- objaśnia i ilustruje znaczenie norm i standardów w działalności przedsiębiorstwa.

Umiejętności:

- umie stosować wiedzę teoretyczną w poszczególnych obszarach funkcjonalnych organizacji oraz dla tworzenia klimatu współpracy miedzy tymi obszarami,

- dokonuje obserwacji zjawisk i procesów zachodzących w organizacji, umie je zinterpretować i zanalizować oraz rozwiązać podstawowe problemy,

- zna zasady posługiwania się normami, standardami oraz systemami znormalizowanymi dla zarządzania i uzasadnienia konkretnych działań,

- dostrzega potrzeby zmian i zasadność planowania w procesach zarządzania zmianą.

Kompetencje społeczne:

- posiada umiejętność organizowania i kierowania pracą zespołów,

- wie jak samodzielnie zdobywać wiedzę i doskonalić ją na podstawie potrzeb organizacji,

- jest przygotowany do komunikowania się z otoczeniem wewnętrznym i zewnętrznym oraz przekazywania wiedzy przy użyciu podstawowych środków przekazu.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeń – kolokwiom końcowe – zadania wymagające kompletnej wiedzy i umiejętności w zakresie objętym prowadzonymi zajęciami.

Uzyskanie minimum 51% punktów z kolokwium jest warunkiem doliczenia ewentualnych punktów za aktywność i samodzielność pracy na ćwiczeniach.

Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego, który zapewnia ocenę dostateczną. Wyższe oceny są możliwe do uzyskania w trakcie egzaminu ustnego, na którym student wykazuje się wiedzą teoretyczną niezbędną do rozwiązania problemu wskazanego przez prowadzącego.

---

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U

lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów

kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub

K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad

dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego

przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami

formalnymi.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)