Wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.9s5.WPZ.SI.ROSXX.H |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko |
Jednostka: | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
Grupy: |
Ochrona Środowiska, 5 sem,stacj. inż.SPC |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z aktualnymi problemami oddziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko. Omówione zostaną źródła i rodzaje zanieczyszczeń, zagrożenia produkcji zwierzęcej na środowisko, sposoby zagospodarowania odpadów pochodzenia zwierzęcego, sposoby ograniczania ujemnych skutków intensywnej produkcji zwierzęcej dla środowiska, uregulowania prawne z tymi zagadnieniami związane. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1,2 Gospodarcze znaczenie i kierunki użytkowania bydła - 2h. 3,4 Podstawowe rasy bydła i ich możliwości produkcyjne - 2h. 5,6 Systemy utrzymania zwierząt i ich związek z zagrożeniami dla środowiska - 2h. 7 Charakterystyka małych przeżuwaczy i przystosowanie do wypasu - 1h. 8,9 Wypas owiec jako element zachowania różnorodności biologicznej w Europie - 2h. 10 Zasady prowadzenie wypasu ekstensywnego owiec w Polsce - 1h. 11,12 Oddziaływanie produkcji zwierzęcej na środowisko przyrodnicze - 2 h. 13,14 Odchody zwierzęce i sposoby ich zagospodarowania - 2 h. 15,16 Podstawy profilaktyki w produkcji zwierzęce - 2h. 17,18 Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej. Pochodzenie i udomowienie. Pogłowie i wskaźniki produkcyjne - 2h 19,20 Charakterystyka ras krajowych i zagranicznych świń ze szczególnym uwzględnieniem ras wykorzystywanych jako surowiec do wytwarzania wyrobów regionalnych i tradycyjnych - 2h 21,22 Obowiązujące akty prawne krajowe, UE, wybranych krajów członkowskich oraz prawodawstwo światowe związane z dobrostanem świń - 2h 23,24 Potencjalne zagrożenie dla środowiska, wynikające z intensywnej produkcji świń - 2h 25 Cechy biologiczne ptaków. Produkcja drobiarska a ochrona środowiska -1h 26,27 Warunki środowiskowe w chowie drobiu - 2h 28 Pomieszczenia i systemy utrzymania, wymagania zoohigieniczne w budynkach - 1h 29,30 Stada zachowawcze drobiu. Alternatywne sposoby utrzymania drobiu a ochrona środowiska - 2h Tematyka ćwiczeń 1-4 Utrzymanie bydła, zapewnienie dobrostanu, oddziaływanie na środowisko - 4h. 5-6 Obrót stada zwierząt - 4h. 7,8 Potrzeby pokarmowe zwierząt, planowanie bazy paszowej - 2h. 9-12 Metody ograniczania ujemnego wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko - 4h. 13-14 Produkcja odchodów zwierzęcych, magazynowanie i wykorzystanie 2h 15,16 Rola wypasu kulturowego owiec w ochronie środowiska przyrodniczego na terenach Parków Narodowych w Karpatach - 2h. 17, 18 Wypas wielkoobszarowy szansą na ograniczenie regresu owczarstwa i zachowanie zrównoważonej gospodarki łąkowo pastwiskowej - 2 h. 19,20 Podstawowe pojęcia, nazewnictwo, grupy produkcyjne i wiekowe trzody chlewnej - Wymagania mikroklimatyczne różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej - 2h 21-22 Systemy utrzymania świń: typy kojców, wyposażenie techniczne chlewni - 2h 23,24 Czynniki determinujące dobrostan świń podczas transportu i obrotu przedubojowego - 2h 25,26 Wielkotowarowa (przemysłowa) produkcja mięsa drobiu -obciążenie środowiska - 2h. 27,28 Przemysłowa produkcja jaj konsumpcyjnych - 2h. 29,230 Lęgi i wychów młodych ptaków, pielęgnacja drobiu dorosłego (Stacja Doświadczalna w Rząsce) - 2h. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: - 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 100; ECTS: 4 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 60; ECTS: 2,4 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 15; ECTS: 0,6 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 40; ECTS: 1,6 |
Literatura: |
Kuczek J.P. Wybrane zagadnienia z ochrony środowiska. Wyd. Akademii Techniczno-Rolniczej, Bydgoszcz, 1999. Szulc i wsp. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. AR Wroc., Nr ISBN 83-89189-77-1, 2005 Zootechnika, tom I,II i III PWRiL Warszawa, wyd. V, 1985 Problemy intensyfikacji produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem ochrony środowiska i przepisów UE. Materiały z konferencji Naukowej, Warszawa, 2001 Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie, s. Zootechnika, z.14, 1974 Problemy intensyfikacji produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem ochrony środowiska. Materiały z konferencji Naukowej, Warszawa, 1999. Problemy intensyfikacji produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem ochrony środowiska i przepisów UE. Materiały z konferencji Naukowej, Warszawa, 2000 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - Student jest w stanie scharakteryzować podstawowe informacje związane z produkcją zwierzęcą. Rozróżniać pozytywne i negatywne skutki produkcji zwierzęcej oraz oddziaływanie jej na środowisko. Student potrafi wybrać skuteczne metody i sposoby postępowania w celu uzyskania pozytywnego wpływu lub przeciwdziałania niepożądanym zjawiskom mogącym wystąpić w chowie poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Umiejętności - student umie zaprojektować bazę paszową dla stada zwierząt, oszacować wielkość produkowanych odchodów zwierzęcych, zaplanować wielkość niezbędnych magazynów/zbiorników na odchody oraz sposób ich wykorzystania w gospodarstwie. Kompetencje społeczne: ma świadomość znaczenia produkcji zwierzęcej dla człowieka i środowiska, dostrzega potrzebę doskonalenia swojej wiedzy z zakresu nowych technologii stosowanych w produkcji zwierzęcej, ma świadomość ryzyka i skutków oddziaływania przemysłowej produkcji zwierzęcej na środowisko. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie treści kształcenia objętych wykładami - test Zaliczenie treści kształcenia objętych ćwiczeniami audytoryjnymi i laboratoryjnymi – test oraz wykonanie i zaliczenie projektu - 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.