Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Rośliny alternatywne w agroturystyce

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9s5.RAA.SI.RROXX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Rośliny alternatywne w agroturystyce
Jednostka: Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
Grupy: Rolnictwo, 5 sem, stacj. inż. fakultety
Rolnictwo, 7 sem, stacj. inż. fakultety
Rolnictwo, 7 sem, stacj. inż. fakultety, s. agroekonomia
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Treści kształcenia: Celem przedmiotu jest pokazanie możliwości uprawy i wykorzystania roślin zielarskich zarówno przyprawowych, leczniczych, jak i ozdobnych w gospodarstwach agroturystycznych. Omówienie wymagań środowiskowych ziół, zasad zbioru ze stanu naturalnego, najważniejszych substancji biologicznie czynnych, zależności pomiędzy sposobem uprawy a jakością pozyskanego surowca oraz metod przechowywania.Umiejętności i kompetencje:Studenci znają wymagania środowiskowe roślin zielarskich (przyprawowych, leczniczych i ozdobnych), zasady uprawy i zbioru ze stanu naturalnego, najważniejsze substancje czynne, wymagania jakościowe surowca zielarskiego i potrafią wykorzystać tą wiedzę w praktyce.

Pełny opis:

Wykłady:

Uprawa roślin leczniczych i przyprawowych w Polsce i świecie. Znaczenie ziół i roślin przyprawowych w agroturystycePochodzenie roślin zielarskich i podział na 4 grupy użytkowe: korzeniowe, kwiatowe, nasienne, dostarczające ziela.

Regionalne uwarunkowania produkcji zielarskiej w Polsce.

Substancje czynne (olejki, alkaloidy, glikozydy nasercowe, flawony, antocyjany, saponiny, garbniki, witaminy) i ich rozmieszczenie oraz zawartość w roślinach.

Gatunki objęte pracą hodowlaną. Uprawa, zbieractwo czy biotechnologia?

Zbieractwo gatunków roślin leczniczych. Uwzględnienie uwarunkowań siedliskowych gatunków i ochrony przyrody-najważniejsze gatunki

Uprawa roślin dostarczających ziela. Gatunki, jakość surowca, rozwój

Uprawa kwiatowych i nasiennych roślin leczniczych i przyprawowych. Gatunki, surowiec, rozwój ontogenetyczny rośliny, agrotechnika.

Organizacja gospodarstwa zielarskiego jako miejsca produkcji

Zaliczenie

Ćwiczenia:

1. Cechy morfologiczne i diagnostyczne ziół i roślin przyprawowych z rodziny jasnotowatych i selerowatych (Ogród botaniczny w Krakowie (3h)

2. Cechy morfologiczne i diagnostyczne ziół leczniczych (kolekcja roślin leczniczych w Collegium Medium UJ (3h)

3. Dobór roślin zielarskich i przyprawowych do warunków glebowo-klimatycznych gospodarstwa agroturystycznego. Zakres uprawy, wyznaczanie kierunków i etapów działania (3h).

4. Sporządzanie mieszanek przyprawowych i aromatycznych Dobór gatunków, zastosowanie i sposoby przechowywania (2h)

5. Możliwości wykorzystania roślin zielarskich w gospodarstwie domowym (oleje, octy, mieszanki aromatyczne, środki ziołowe do barwienia i czyszczenia 2h).

6. Kulinarne wykorzystanie ziół ze stanu naturalnego (2h).

Literatura:

1. Jasińska Z., Kotecki A. (red.) 2003. Szczegółowa Uprawa Roślin. Wyd. AR Wrocław2. Kozłowski B., Seifert M. 2000. AptekaBraci Bonifratrów ; porady medyczne i ziołolecznicze. Wyd. ;M; Edipresse Polska S.A.3. Pisulewska E., Janeczko Z. 2008. Krajowe rośliny olejkowe ; występowanie, uprawa, skład chemiczny, zastosowanie. Wyd. Know-How

4. Rumińska A. 1983. Rośliny lecznicze. Podstawy biologii i agrotechniki. PWN Warszawa.

5. Strzelecka H., Kowalski J. (red). 2000. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa WN PWN Warszawa

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.