Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Metabolizm

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9s4.MET.SI.RROXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Metabolizm
Jednostka: Katedra Fizjologii Roślin
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest rozszerzenie podstawowych informacji z zakresu biochemii uzyskanych przez studentów w ramach przedmiotu Fizjologia roślin z biochemią.Studenci uzyskają wiedzę teoretyczną z zakresu: (1) Nowych trendów w badaniach metabolizmu (genomika, transkryptomika, proteomika, metabolomika), (2) Czynników regulacji komórkowego stężenia metabolitu, (3) Metod badania struktury i funkcji białek,(5)Kinetyki enzymatycznej, (6) Metod oznaczania aktywności enzymatycznej, (7) Metabolitów wtórnych, (8) Procesów chemicznych towarzyszących biologicznemu wiązaniu azotu, (9) Potencjału red/ox - definicja, pomiar zastosowanie w biochemii komórki, (10) Mutantów auxotrofowych i ich zastosowania do badania metabolizmu, (11) Związku pomiędzy metabolizmem a plonem rolniczym, (12) Transportu asymilatów i przemian skrobi, (13) Rozkładu i biosyntezy tłuszczów.Doskonalone będą też praktyczne umiejętności pracy w laboratorium biochemicznym (oznaczenia jakościowo- ilościowe, enzymologia).

Pełny opis:

Treść wykładów:

1. Genomika, transkryptomika, proteomika i metabolomika jako przykład nowych trendów w badaniach metabolizmu definicja pojęć, techniki badań, aparatura, znaczenie dla tej gałęzi nauki

2. Czynniki regulacji komórkowego stężenia metabolituprzegląd czynników w kolejnych piętrach regulacji, genomowym, translacyjnym, plazmatycznym - chemicznym

3. Biosynteza białek i enzymów, kod genetyczny

definicja kodu genetycznego, właściwości, wybrane problemy możliwej ewolucji kodu genetycznego

4. Metody badania struktury białek metody chemiczne badania struktury I rzędu, metody rentgenowskie i inne do badania struktur wyższych rzędów

5. Metody izolacji i oczyszczania białek i enzymów Metody podstawowe, dializa, wysalanie, regulowana koagulacja, elektroforeza

6. Kontynuacja: sączenie molekularne, elektroogniskowanie, chromatografia powinowactwa, metody immunologiczne

7. Kinetyka enzymatyczna. Wyprowadzenie podstawowego równania, jego interpretacja i zastosowanie w badaniu metabolizmu

8. Metody oznaczania aktywności enzymatycznej definicja jednostki aktywności enzymu, przegląd chemicznych i fizycznych metod znaczania aktywności

9. Metabolity wtórne definicja metabolitu wtórnego, przegląd na podstawie metabolizmu grup izoprenowych

10. Procesy chemiczne towarzyszące biologicznemu wiązaniu azotu problemy ogólne plus metody pomiaru fizjologicznej aktywności brodawek korzeniowych

11. Potencjał red/ox definicja, pomiar zastosowanie w biochemii komórki, dodatkowo metody pomiaru potencjału red/ox i pojemności red/ox

12. Mutanty auksotrofowe, definicja, otrzymywanie, zastosowanie do badania metabolizmu, problemy etyczne przy badaniach z użyciem mutantow auksotyrofowych

13. Metabolizm a plon rolniczy, część I generalne procesy powstawania i rozkłady asymilatów, metody pomiaru i wskaźniki

14. Metabolizm a plon rolniczy, kontynuacja, transport asymilatów, przemiany skrobi

15. Rozkład i biosynteza tłuszczów przypomnienie i rozszerzenie wioadomości z kursu z podstaw biochemii

Treść ćwiczeń:

1-2. Węglowodany: (1) Oznaczanie zawartości cukrów rozpuszczalnych metodą antronową; (2) Otrzymywanie skrobi z ziemniaka; (3) Oznaczanie zawartości skrobi; (4) Rozpuszczanie celulozy w odczynniku Schweitzera.

3-6. Lipidy: (1) Ekstrakcja lipidów z żółtka jaja kurzego, wytrącanie pochodnych kwasu fosfatydowego, wykrywanie choliny, wykrywanie jonów ortofosforanowych, wykrywanie steroli (reakcja Libermana i Burcharda); (2) Reakcje charakterystyczne tłuszczów prostych: wykazanie obecności kwasów nienasyconych w tłuszczach, wykrywanie glicerolu; (3) Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku; (4) Chromatografia cienkowarstwowa (TLC) fosfolipidów; (5) Przybliżone oznaczenia niektórych parametrów charakteryzujących tłuszcze - wyznaczanie liczby jodowej; (6) Analiza składu kwasów tłuszczowych lipidów.

7. Kwasy nukleinowe: Spektrofotometryczne oznaczanie zawartości kwasów nukleinowych

8. Aminokwasy: (1) Oznaczanie ilościowe aminokwasów metodą formaldehydową Sörensena; (2) Chromatografia bibułowa aminokwasów; (3) Miareczkowanie aminokwasu.

9-10. Białka: (1) Miareczkowanie białka; (2) Oznaczanie zawartości białek rozpuszczalnych w materiale roślinnym.

11-13. Enzymy: (1) Oznaczanie aktywności peroksydaz w ekstrakcie z ziemniaka; (2) Oznaczanie aktywności katalaz; (3) Pomiar aktywności proteaz (endopeptydaz); (4) Oznaczanie aktywności dysmutazy anionorodnika ponadtlenkowego (SOD) (E.C.1.15.1.1).

14-15. Wtórne metabolity roślinne: (1) Oznaczanie zawartości fenoli w materiale roślinnym; (2) Oznaczanie aktywności amoniakoliazy fenyloalaninowej (PAL, EC: 4.3.1.5) w materiale roślinnym; (3) Oznaczanie zawartości kwasu askorbinowego (witaminy C) w materiale roślinnym.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1) Berg J.M., Stryer L., Tymoczko J. L. Biochemia Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2007 (lub ewentualnie starsze wydania Biochemii L. Stryera).

2) Hames D. B., Hooper N.M. Biochemia. Krótkie wykłady - Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2006.

3) Kączkowski J. Podstawy biochemii Wydawnictwo Naukowo Techniczne, Warszawa 2005 (lub starsze wydania).

Literatura uzupełniająca:

1) Kączkowski J. Biochemia roślin T.1 przemiany typowe PWN Warszawa, 1987

2) Lack A.J., Evans D.E. Biologia roślin. Krótkie wykłady - Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005.

3) Inne dostępne w księgarniach lub w bibliotekach podręczniki biochemii

Efekty uczenia się:

Wiedza:

1. Zna mechanizmy regulacji podstawowych procesów biochemicznych.

2. Zna metody badania aktywności metabolicznej.

3. Zna podstawowe techniki biologii systemowej.

4. Zna przebiek podstawowych procesów wtórnego metabolizmu roślin.

Umiejętności:

1. Posługuje się technikami chromatograficznymi i elektroforetycznymi.

2. Analizuje związki pomiędzy intensywnością procesów biochemicznych a plonem rolniczym.

Kompetencje społeczne:

1. Rozwiązuje podstawowe zadania w zespole lub samodzielnie

2. Rozumie potrzebę ustawicznego podnoszenia kwalifikacji.

Metody i kryteria oceniania:

Oceny formujace (w trakcie) za prawidłowe wykonanie wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych i sporządzenie sprawozdań.

Ocena końcowa: Ćwiczenia: średnia z ocen czastkowych. Wykład: zaliczenie pisemne w formie testu jednokrotnego wyboru obejmujące zagadnienia omawiane na wykładach.

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jesli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W,

U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej ni¿ 55% obowiazujacych efektów dla danej

składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jesli w zakresie ka¿dej z trzech składowych (W, U lub K)

efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiazujacych efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie sredniej arytmetycznej z trzech składowych (W,

U lub K) efektów kształcenia (srednio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjeto dla ocen dobrej (4,0 - srednio 71-80%),

ponad dobrej (4,5 - srednio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - srednio >90%).

UWAGA: Prowadzacy zajecia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiazujacych tresci

programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doswiadczenie dydaktyczne, formułuje ocene, posługujac

sie podanymi wy¿ej kryteriami formalnymi.

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)