Staż laboratoryjny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.9s3.STL.SI.ROSRO |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Staż laboratoryjny |
Jednostka: | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Staż laboratoryjny jest formą fakultetu. Staż obejmuje praktyczne wykonanie bieżących prac labolatoryjnych w różnych jednostkach Wydziału. Zainteresowani studenci stażem, w tym członkowie sekcji Studenckiego Koła Naukowego, będą przydzieleni do opiekunów w celu udziału w realizownych przez nich pracach badawczych. Specyfika jednostki i projektu badawczego narzuca charakter stażu. Udział w stażu może zgłosić każdy student, ale przydział do jednostek odbywa się na podstawie rankingu wszystkich ocen (waga 0,7) i wskazania opiekuna (waga 0,3). Liczebność stażu limitowana do 15 studentów. |
Pełny opis: |
W trakcie 40 godzin stażu student 1) praktyczne wykonanuje procedury laboratoryjne standardowe i zaawansowane 2) wykonywanuje obliczenia i sporządza raporty 3) zapoznanie się z procedurami zgodności, akredytacji i biegłości laboratoriów. |
Literatura: |
http://www.pca.gov.pl/ |
Efekty uczenia się: |
Student zna procedury badawcze objęte specyfiką jednostki lub projektu, ma poszerzoną wiedzę z zakresu wykonywanych prac laboratoryjnych, umie je zaplanować, przygotować i przeprowadzić samodzielnie a w szczególności: potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski InzA_U01 potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne InzA_U02 wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa lub środowiska, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski RO1_U07, dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów RO1_U11, RO1_U12, RO1_U15, |
Metody i kryteria oceniania: |
Po odbyciu stażu, na podstawie sprawozdania prowadzonego jak dla praktyki zawodowej/dziennik praktyk/ oraz opinii nauczyciela, student otrzymuje zaliczenie (zal. ocena) równoważne 2 punktom ECTS. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.