Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Pszczelarstwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9Z7.A297.SI.RXXXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Pszczelarstwo
Jednostka: Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Charakterystyka rodzaju Apis. Skład rodziny pszczelej. Rozwój osobniczy pszczół. Morfologia i anatomia trzech postaci pszczół w nawiązaniu do ich funkcji w rodzinie pszczelej. Cykl roczny rodziny pszczelej. Budowa i zagospodarowanie gniazda. Rozmnażanie rodzin pszczelich. Naturalne źródła pokarmowe pszczół. Podstawy gospodarki pasiecznej i metody pozyskiwania produktów pszczelich. Zasady obchodzenia się z pszczołami. Wymagania jakościowe stawiane produktom pszczelim. Wymagania stawiane pasiekom ekologicznym. Pszczelarstwo w agroturystyce.

Pełny opis:

Pochodzenie i charakterystyka rodzaju Apis.

Systematyka pszczoły miodnej. Omówienie wszystkich gatunków z rodzaju Apis. Porównanie ich morfologii, gniazda i zachowania.

Rola trzech postaci pszczoły miodnej.

Porównanie matek pszczelich, robotnic i trutni. Omówienie ich zachowania i funkcji w rodzinie pszczelej. Rozwój osobniczy pszczół.

Cykl roczny rodziny pszczelej.

Omówienie struktury rodziny pszczelej w różnych porach roku.

Rójka pszczoły miodnej.

Produkty pszczele.

Metody pozyskiwania produktów pszczelich. Przygotowanie rodzin do produkcji różnych produktów.

Źródła pokarmowe pszczoły miodnej.

Omówienie roślin nektarodajnych kwitnących w różnych porach roku. Rola pożytków pyłkowych w ciągu roku. Wykorzystanie pożytków spadziowych.

Przyczyny rójki i jej przebieg. Zachowanie matek i robotnic w czasie rójki.

Rozmnażanie pszczoły miodnej.

Podukty pszczele.

Włąściwosci miodu i innych produktów pszczelich. Wymagania jakościowe stawiane produktom pszczelim.

Podstawowe zasady zakładania pasieki.

Lokalizacja i urządzenie pasieczyska, wybór typu ula i podgatunku pszczół.

Pasieki ekologiczne.

Wymagania stawiane pasiekom ekologicznym i produktom pszczelim z nich pochodzących. Pszczelarstwo w agroturystyce

Choroby pszczół.

Higiena w gospodarstwie pasiecznym. Omówienie objawów chorób i metod leczenia pszczół. Zwalczanie szkodników pszczół i wosku.

ćwiczenia

Anatomia i morfologia pszczoły miodnej.

Omówienie najważniejszych przystosowań morfologicznych i anatomicznych pszczół do pobierania pokarmu, transportu pyłku i obrony gniazda.

Organizacja gniazda pszczelego, budowa plastra, typy uli.

Omówienie naturalnego gniazda pszczoły miodnej. Budowa uli i ramek. Omówienie plastra pszczelego, jego budowy i funkcji. Wtapianie węzy

Typy pasiek i kierunki produkcji pasiecznej

Pasieki stacjonarne i wędrowne. Organizacja pracy w pasiekach profesjonalnych i amatorskich. Pasieki hodowlane.

Zajęcia w pasiece przy otwartym ulu.

Zasady obchodzenia się z pszczołami. zasady posługiwania się podkurzaczem. Ubranie ochronne. Technika przeglądów rodzin pszczelich. Prace wykonywane w pasiece w ciągu roku.

Zajęcia w pasiece.

Zwiedzanie pasieczyska i pracowni pasiecznej.

Literatura:

Prabucki J. 1998: Pszczelnictwo. Wydawnictwo Albatros, Szczecin.

Ostrowska W. 1998: Gospodarka pasieczna. Sądecki Bartnik, Nowy Sącz.

Wilde J., Gogolewska E. 2006: Polubić pszczoły. PWRiL, Poznań.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)