Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Sadownictwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9Z6.A301.SI.RROXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Sadownictwo
Jednostka: Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa
Grupy: Rolnictwo, 6 sem, stacj. inż. fakultety
Rolnictwo, 6 sem, stacj. inż. fakultety, s. agroekonomia
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Charakterystyka produkcji sadowniczej i kierunki jej rozwoju. Cechy biologiczne i gospodarcze roślin sadowniczych. Wymagania glebowe i klimatyczne upraw sadowniczych. Rejonizacja upraw. Modele sadów. Zakładanie sadów i plantacji jagodowych - zabiegi agrotechniczne, technologie uprawy. Uszkodzenia mrozowe i zapobieganie ich skutkom. Odmianoznawstwo sadownicze. Cel przedmiotu: rozumienia i interpretacji procesów biologicznych roślin sadowniczych; wykorzystywania praw przyrody w technologiach produkcji owoców.

Pełny opis:

Wykłady:

Biologiczne czynniki warunkujące uprawy sadownicze w Polsce

Czynniki ekonomiczne wpływające na opłacalność poszczególnych upraw

Budowa morfologiczna roślin sadowniczych

Produkcja materiału szkółkarskiego

Biologia kwitnienia

Nawożenie roślin sadowniczych

Uprawa gleby w sadzie

Ochrona roślin sadowniczych (2 godz.)

Zasady przechowywania owoców

Pomologia

Uprawa roślin jagodowych (2 godz.)

Hodowla roślin sadowniczych

Integrowana produkcja owoców

Ćwiczenia:

Rozpoznawanie gatunków i odmian roślin sadowniczych (2 godz.)

Produkcja szkółkarska (2 godz.)

Zakładanie sadu (2 godz.)

Modele sadów (2 godz.)

Praktyczna nauka szczepienia i okulizacji (2 godz.)

Zasady formowania i cięcia drzew i krzewów owocowych

Zasady przechowywania owoców

Budowa chłodni i przechowalni

Zaliczenie

Literatura:

Pieniążek S., 2000. Sadownictwo. PWRiL.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)