Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Warzywnictwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9Z5.A233.SI.RROXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Warzywnictwo
Jednostka: Katedra Warzywnictwa z Ekonomiką Ogrodnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Tematyka zajęć obejmuje zagadnienia związane z wartością biologiczną warzyw, wymaganiami w stosunku do środowiska, ich rozmnażaniem, metodami uprawy polowej i przyspieszonej. Zaprezentowane zostaną odmiany podstawowych warzyw, przydatne do uprawy konwencjonalnej i ekologicznej, rośliny zielarskie i przyprawowe, a także mało znane warzywa oraz grzyby uprawne, atrakcyjne dla gospodarstw agroturystycznych.

Pełny opis:

W ramach wykładów z przedmiotu realizowane są następujące treści:

Charakterystyka warzywnictwa, definicja warzyw, historia uprawy. Wartość biologiczna warzyw. Warunki środowiska w uprawie warzyw (temperatura, światło, woda, gleba). Uprawa warzyw metodą integrowaną i ekologiczną. Zasady uprawy podstawowych gatunków warzyw polowych: kapusta głowiasta, kalafior, marchew, burak ćwikłowy, ogórek, pomidor, cebula, sałata, rzodkiewka. Uprawa przyspieszona warzyw pod osłonami (rodzaje pomieszczeń, kontrola warunków środowiska, metody uprawy najważniejszych gatunków).

W ramach ćwiczeń zajęcia obejmują:

Systematykę roślin warzywnych. Walory użytkowe warzyw i roślin zielarskich. Sposoby rozmnażania warzyw. Bioróżnorodność i odmiany warzyw kapustnych, liściowych i korzeniowych, warzyw uprawianych dla owoców, warzyw mało znanych i grzybów uprawnych. Materiały do osłaniania warzyw, zabiegi agrotechniczne w uprawie pod osłonami.

Literatura:

Praca zbiorowa pod red. M. Knaflewskiego: Ogólna uprawa warzyw, PWRiL 2007.

Praca zbiorowa pod red. M. Orłowskiego: Polowa uprawa warzyw, Brasika Szczecin 2000.

Praca zbiorowa pod red. T. Pudelskiego: Uprawa warzyw pod osłonami, PWRiL 1998.

Kunicki E., Sękara A., Kalisz A.: Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa ogólnego, Wydawnictwa AR Kraków 2006.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)