Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Pasze z użytków zielonych w aspekcie opłacalności i jakości produkcji zwierzecej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9Z5.A216.SX.RXXXX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Pasze z użytków zielonych w aspekcie opłacalności i jakości produkcji zwierzecej
Jednostka: Katedra Łąkarstwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Mleko i mięso wyprodukowane na bazie pasz z użytków zielonych oprócz wysokiej wartości odżywczej zawierają dodatkowo wiele różnych substancji prozdrowotnych, uznawanych za naturalne antyoksydanty i czynniki antykarcerogenne a dzięki najnowszym odkryciom ich liczba z dnia na dzień zwiększa się.

W zakres proponowanego przedmiotu będą wchodziły następujące zagadnienia: technologie produkcji pasz na użytkach zielonych, koszty produkcji pasz, wykorzystanie składników nawozowych w odniesieniu do pasz z gruntów ornych, analiza opłacalności produkcji mleka i mięsa, walory odżywcze mleka i mięsa wyprodukowanego na bazie pasz z trwałych użytków zielonych zielonych w odniesieniu do gruntów ornych.

Pełny opis:

Trwałe użytki zielone są ekosystemem najbardziej zbliżonym do naturalnych. Stąd też prowadzona na nich gospodarka w dużo mniejszym stopniu niz na gruntach ornych oddzialywuje degradująco na środowisko przyrodnicze. A zatem, produkowane na nich pasze dla przeżuwaczy oprócz niskiej energochłonnosci charakteryzują sie wysoką wartością odżywczą, co znajduje odzwierciedlenie w jakości produktów żywnościowych. Mleko i mięso wyprodukowane na bazie pasz z użytków zielonych oprócz wysokiej wartości odżywczej zawierają dodatkowo wiele różnych substancji prozdrowotnych, uznawanych za naturalne antyoksydanty i czynniki antykarcerogenne, a dzięki najnowszym odkryciom ich liczba z dnia na dzień zwiększa się.

W zakres proponowanego przedmiotu będą wchodziły następujące zagadnienia: technologie produkcji pasz na użytkach zielonych, koszty produkcji pasz, wykorzystanie składników nawozowych w odniesieniu do pasz z gruntów ornych, analiza opłacalności produkcji mleka i mięsa, walory odżywcze mleka i mięsa wyprodukowanego na bazie pasz z trwałych użytków zielonych zielonych w odniesieniu do gruntów ornych.

Literatura:

Wyniki badań własnych i synteza aktualnych doniesień w zakresie przedmiotu.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.