Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ochrona roślinnych zasobów genowych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9S6.ORZG.NI.ROSXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ochrona roślinnych zasobów genowych
Jednostka: Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa
Grupy: Ochrona środowiska, 6 sem, niestacj. inż. fakultety
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu gromadzenia, organizacji, znaczenia i wykorzystania genowych zasobów roślin uprawnych.

Podczas wykładów przedstawione zostanie znaczenie i sposób wykorzystania różnorodności biologicznej w rolnictwie ze szczególnym uwzględnieniem erozji genetycznej, jej przyczyn i sposobów zapobiegania. Studenci poznają metody, zakres, problemy i organizację ochrony roślinnych zasobów genowych w świecie i w Polsce. Podane zostaną przykłady, metody i korzyści wynikające z wykorzystania dzikich i miejscowych źródeł genetycznej zmienności w hodowli nowych odmian rolniczych.

Pełny opis:

Szczegółowy program wykładów:

1-2. Wiadomości wprowadzające: czynniki kształtujące zmienność genetyczną, najstarsze gatunki roślin uprawnych, rejony pochodzenia roślin uprawnych, teoria Wawiłowa i jej modyfikacje,

3-4. Różnorodność biologiczna w rolnictwie i jej znaczenie: zmniejszanie się różnorodności wśród uprawianych gatunków, zależność między bioróżnorodnością i polaryzacją rolnictwa, erozja genetyczna upraw polowych i jej przyczyny, początki i historia prowadzenia kolekcji roślin uprawnych, Konwencja "O ochronie różnorodności biologicznej",

5-6. Metody i zakres ochrony roślinnych zasobów genowych, część I: ochrona "ex situ", cel i przedmiot ochrony, stan istniejący, ekspedycje, banki genów, metody przechowywania, ocena materiałów kolekcyjnych, zastosowanie współczesnych technik,

7-9. Metody i zakres ochrony roślinnych zasobów genowych, część II: liczba i sposób przechowywanych obiektów u różnych gatunków, zakres ochrony roślinnych zasobów w Polsce i świecie, charakterystyka zmienności zasobów genowych, dryf genetyczny, efektywna wielkość populacji, erozja w bankach genów i jej przyczyny, ochrona "in situ", systemy dokumentacji,

10-12. Organizacja ochrony roślinnych zasobów genowych w Polsce i w świecie: instytucje zajmujące się zachowaniem bioróżnorodności, współpraca krajowa i międzynarodowa, organizacje i programy międzynarodowe, instytucje realizujące program ochrony, regulacje prawne,

13-15. Wykorzystanie plazmy zarodkowej roślin użytkowych. Zadania banków genów i zakres udostępniania materiałów. Przykłady, zakres i sposób wykorzystania dzikich i miejscowych źródeł zmienności w hodowli roślin. Korzyści wynikające z wykorzystania roślinnych zasobów genowych.

Statystyka przedmiotu:

1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: -

2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 100; ECTS: 4

3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem

akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 20; ECTS: 0,8

4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne,

projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 5; ECTS: 0,2

5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do

realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 80; ECTS: 3,2

Literatura:

Góral H. 2009. Znaczenie zmienności w hodowli roślin i ochrona zasobów genowych. W: B. Michalik (red.) Hodowla roślin z elementami genetyki i biotechnologii, PWRiL, Poznań, 136 - 144.

Podyma W. 2001. Ochrona zasobów genowych. W: S. Malepszy (red.) Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa, 549-559.

Zesz. Probl. Post. Nauk. Roln. 1998, zeszyt 463.

Zesz. Probl. Post. Nauk. Roln. 2004, zeszyt 497.

Zesz. Probl. Post. Nauk. Roln. 2007, zeszyt 517.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

- student posiada podstawową wiedzę z zakresu gromadzenia, organizacji, znaczenia i wykorzystania genowych zasobów roślin uprawnych,

- charakteryzuje metody ochrony,

- wymienia techniki stosowane w ochronie,

Umiejętności:

- student rozumie potrzebę ochrony zasobów genowych roślin uprawnych,

- ocenia korzyści wynikające z wykorzystania dzikich i miejscowych źródeł genetycznej zmienności w hodowli nowych odmian rolniczych,

Kompetencje społeczne:

- student jest wrażliwy na zachowanie naturalnych zasobów genowych roślin uprawnych i docenia potrzebę poszerzania i propagowania wiedzy w tym zakresie.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady:

Ocena podsumowująca: rozbudowany test pisemny uwzględniający podstawowe pojęcia, cel, metody, zakres i organizację ochrony roślinnych zasobów genowych oraz opis przykładów wykorzystania dzikich i miejscowych źródeł genetycznej zmienności w hodowli nowych odmian rolniczych.

--

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U

lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów

kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub

K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad

dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego

przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami

formalnymi.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)