Planowanie organizacji gospodarstwa rolnego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.9POG.5A.NL.RZAXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Planowanie organizacji gospodarstwa rolnego |
Jednostka: | Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z metodyką planowania organizacji w gospodarstwie rolniczym. Studenci podczas zajęć wykonywać będą plany organizacyjne dla gospodarstw rolniczych. Podczas wykładów zapoznają się z teoretycznymi podstawami planowania oraz kolejnymi etapami budowy planów. Podczas ćwiczeń wykonywać będą plany organizacyjne. |
Pełny opis: |
Plan zajęć wykładów 1. Podstawy planowania 2 h 2. Metody stosowane w planowaniu organizacji gospodarstw 2 h 3. Biznes plan jako niezbędny dokument kreowania rozwoju gospodarstwa 2h 4. Elementy składowe planu biznesu 2h 5. Elementy składowe planu biznesu - c.d. 2h Ćwiczenia 1. Przygotowanie założeń modelu gospodarstwa 1 h. 2. Obliczenie zapotrzebowania pasz i szacowanie powierzchni wyżywieniowej 1h 3. Kalkulowanie dochodów bezpośrednich z działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej 1h 4. Ustalanie ograniczeń dla działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej i wybór działalności 1h 5. Ustalanie programu produkcji 1h |
Literatura: |
1. Klepacki B., Ekonomika i organizacja rolnictwa. 2. Filar E., Skrzypek J., Biznes plan. POLTEXT, Warszawa. 1999. 3. Normatywy techniczno-ekonomiczne z zakresu ekonomiki rolnictwa 4. Normatywy żywienia zwierząt. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student zna zasady planowania i elementy składowe planu biznesu Umiejętności: - student potrafi zaplanować organizację gospodarstwa rolniczego, Kompetencje społeczne: - student organizuje pracę w grupie, - rozumie znaczenie planowania w zarządzaniu. |
Metody i kryteria oceniania: |
Podstawą zaliczenia ćwiczeń jest ustna obrona przygotowanego planu. Błędy obliczeniowe oraz łamanie zasad planowania powodują obniżenie oceny proponowanej studentowi. Podstawą zaliczenia wykładów jest sprawdzian testowy. Bilans nakładu pracy studenta: - wykłady - 10 godz. - ćwiczenia - 5 godz. - egzamin końcowy - 1 godz. - konsultacje 4 godz. Razem: 20 godz. (1 pkt ECTS) - przygotowanie do ćwiczeń - 15 godz. - przygotowanie do zaliczenia i egzaminu - 10 godz. Razem godz. praktyczne: 25 godz. (1 pkt. ECTS) OGÓŁEM: 2 pkt. ECTS 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.