Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Planowanie organizacji gospodarstwa rolnego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9POG.5A.NL.RZAXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Planowanie organizacji gospodarstwa rolnego
Jednostka: Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z metodyką planowania organizacji w gospodarstwie rolniczym. Studenci podczas zajęć wykonywać będą plany organizacyjne dla gospodarstw rolniczych. Podczas wykładów zapoznają się z teoretycznymi podstawami planowania oraz kolejnymi etapami budowy planów. Podczas ćwiczeń wykonywać będą plany organizacyjne.

Pełny opis:

Plan zajęć wykładów

1. Podstawy planowania 2 h

2. Metody stosowane w planowaniu organizacji gospodarstw 2 h

3. Biznes plan jako niezbędny dokument kreowania rozwoju gospodarstwa 2h

4. Elementy składowe planu biznesu 2h

5. Elementy składowe planu biznesu - c.d. 2h

Ćwiczenia

1. Przygotowanie założeń modelu gospodarstwa 1 h.

2. Obliczenie zapotrzebowania pasz i szacowanie powierzchni wyżywieniowej 1h

3. Kalkulowanie dochodów bezpośrednich z działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej 1h

4. Ustalanie ograniczeń dla działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej i wybór działalności 1h

5. Ustalanie programu produkcji 1h

Literatura:

1. Klepacki B., Ekonomika i organizacja rolnictwa.

2. Filar E., Skrzypek J., Biznes plan. POLTEXT, Warszawa. 1999.

3. Normatywy techniczno-ekonomiczne z zakresu ekonomiki rolnictwa

4. Normatywy żywienia zwierząt.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

- student zna zasady planowania i elementy składowe planu biznesu

Umiejętności:

- student potrafi zaplanować organizację gospodarstwa rolniczego,

Kompetencje społeczne:

- student organizuje pracę w grupie,

- rozumie znaczenie planowania w zarządzaniu.

Metody i kryteria oceniania:

Podstawą zaliczenia ćwiczeń jest ustna obrona przygotowanego planu. Błędy obliczeniowe oraz łamanie zasad planowania powodują obniżenie oceny proponowanej studentowi.

Podstawą zaliczenia wykładów jest sprawdzian testowy.

Bilans nakładu pracy studenta:

- wykłady - 10 godz.

- ćwiczenia - 5 godz.

- egzamin końcowy - 1 godz.

- konsultacje 4 godz.

Razem: 20 godz. (1 pkt ECTS)

- przygotowanie do ćwiczeń - 15 godz.

- przygotowanie do zaliczenia i egzaminu - 10 godz.

Razem godz. praktyczne: 25 godz. (1 pkt. ECTS)

OGÓŁEM: 2 pkt. ECTS

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)