Herbologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.9L7.A119.NI.ROSXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Herbologia |
Jednostka: | Katedra Agrotechniki i Ekologii Rolniczej |
Grupy: |
Ochrona środowiska, 7 sem, niestacj. inż. fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Herbologia - nauka o chwastach; obejmuje wybrane problemy ekologiczno-rolnicze dotyczące chwastów i sterowania zachwaszczeniem w różnych systemach gospodarowania. Porusza zagadnienie roli chwastów w aspekcie bioróżnorodności, problem wymierania gatunków segetalnych i zagrożenie terenów rolniczych przez gatunki inwazyjne. Omawia zasady i metody regulacji zachwaszczenia, uwzględniające ograniczanie ubocznych skutków stosowania herbicydów. Słuchacz nabywa umiejętność postrzegania roślin towarzyszących kulturom uprawnym w różnych aspektach oraz wiedzę o współczesnym podejściu do ograniczania zachwaszczenia w różnych systemach gospodarowania z uwzględnieniem wymogów systemowych w tym zakresie (zasady dobrej praktyki rolniczej i regulacje prawne). |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów - 15 godz.: 2 godz. Chwasty jako element bioróżnorodności. 2 godz. Gatunki chwastów zagrożonych wymieraniem w Polsce i na świecie oraz problem chwastów inwazyjnych. 2 godz. Negatywne aspekty stosowania herbicydów (kompensacja chwastów, uodpornienie na herbicydy, wpływ na środowisko, wpływ na jakość plonów). 2 godz. Metody profilaktyczne i agrotechniczne jako czynnik ograniczający negatywne skutki stosowania herbicydów 2 godz. Podstawy podejmowania decyzji o stosowaniu herbicydów oraz terminie ich stosowania 2 godz. Biologiczne metody ograniczania zachwaszczenia - wykorzystanie biofagów (owady roślinożerne, grzyby i in.). wykorzystanie zjawiska allelopatii. 2 godz. Sterowanie zachwaszczeniem - integracja działań w zakresie ograniczania zasobów diaspor chwastów w glebie, zapobiegania wschodom i konkurencji chwastów w łanie. 1 godz. Zasady dobrej praktyki rolniczej i regulacje prawne w zakresie zwalczania chwastów |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Aldrich R.J. Ekologia chwastów w roślinach uprawnych - Podstawy zwalczania chwastów, Wyd. Tow. Chemii i Inż. Ekologicznej Opole 1995. 2. Woźnica Z. Herbologia - podstawy biologii, ekologii i zwalczania chwastów. PWRiL, 2008. Literatura pomocnicza: 1. Artykuły naukowe dotyczące problematyki chwastów (Weed Research, Weed Science i in.) 2. Strony internetowe organizacji zajmujących się współczesnymi problemami związanymi z zachwaszczeniem upraw (EWRS, HRAC, IOP) - wydania aktualne. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - słuchacz zdobywa i poszerza wiedzę na temat współczesnego postrzegania roli chwastów jako elementu bioróżnorodności w agrocenozie - zdobywa wiedzę o możliwościach wykorzystania walorów użytkowych roślin towarzyszących uprawom, - poznaje przyczyny i symptomy współczesnych problemów spowodowanych wymieraniem gatunków chwastów segetalnych - poznaje skalę i przyczyny zagrożenia terenów rolniczych oraz siedlisk naturalnych przez gatunki inwazyjne. - poznaje skalę negatywnych następstw niewłaściwego stosowania chemicznych metod zwalczania chwastów - rozszerzerza wiedzę o możliwościach zapobiegania zachwaszczeniu oraz zasadach i metodach regulacji zachwaszczenia, uwzględniających możliwość ograniczania ubocznych skutków stosowania herbicydów (metody mechaniczne, metody termiczne, metody fizyczne) - poznaje przesłanki racjonalnego podejmowania decyzji o stosowaniu chemicznych metod regulacji zachwaszczenia i zwiększaniu skuteczności metod chemicznych - poznaje teoretyczne podstawy i najważniejsze aspekty stosowania metod biologicznych w ograniczaniu zachwaszczenia (biofagi, allelopatia) - poznaje zasady ograniczania zachwaszczenia obowiązujące w różnych systemach gospodarowania, z uwzględnieniem wymogów systemowych i regulacji prawnych w tym zakresie (integracja metod, zasady dobrej praktyki rolniczej i dobrej praktyki ochrony roślin, regulacje prawne). Kompetencje społeczne: - student jest świadomy konsekwencji działań rolnika dla agrocenozy i środowiska w wyniku podejmowanych decyzji dotyczących ochrony roślin, - student posiada świadomość konieczności śledzenia nowych doniesień na temat możliwości zwalczania chwastów oraz podejścia do tego problemu uwzględniającego zdobycze wiedzy i praktyki rolniczej oraz obowiązujących regulacji prawnych - student zdobywa świadomość potrzeby korzystania z doradztwa oraz ustawicznego kształcenia w zakresie dobrej praktyki w ochronie roślin |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Ograniczony czasowo pisemny sprawdzian wiedzy (zagadnienia problemowe) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.