Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Bankowość

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9L3.BA.NL.REKXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Bankowość
Jednostka: Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Treść przedmiotu skoncentrowana jest na charakterystyce systemu bankowego w gospodarce rynkowej, jego funkcjach i elementach. Szczególna uwaga zostanie zwrócona na działalność banku centralnego oraz działalność operacyjną banków komercyjnych.

Celem przedmiotu jest przekazanie Studentom podstawowej wiedzy z zakresu bankowości.

Pełny opis:

Wykłady:

1. System bankowy w Polsce

2. Polityka pieniężna NBP

3. Operacje aktywne

4. Kredyty bankowe

5. Zabezpieczenia bankowe. Windykacja

6. Metody oceny zdolności kredytowej

7. Alternatywne sposoby kredytowania

8. Operacje bierne

9. Operacje pośredniczące

10. Zagraniczne operacje rozliczeniowe

11-12. Podstawowe zasady oceny finansowej banku

13. Marketing usług bankowych

14. Instrumenty marketingu bankowego

15. Ryzyko w banku komercyjnym

Ćwiczenia:

1. Nominalna, efektywna i realna stopa procentowa (1h)

2. Rachunek procentu prostego (1h)

3. Kapitalizacja odsetek (1h)

4. Dyskonto (1h)

5-6. Amortyzacja kredytu (metoda I-III)(2h)

7. Amortyzacja kredytu - kredyty preferencyjne (1h)

8. Metoda 78 (1h)

9. Leasing - case study (1h)

10. Liczby procentowe (1h)

11. Wizyta w Oddziale NBP lub Muzeum im. E. Hutten-Czapskiego (1h)

12. Ogólna analiza sprawozdań finansowych banku komercyjnego (1h)

13-14. Analiza wskaźnikowa (2h)

15. Zaliczenie (1h)

Literatura:

M. Szafrańska, J. Żmija, Podstawy rynków finansowych i bankowości, Wyd. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kraków 2015

A. Dmowski, D. Prokopowicz, J. Sarnowski "Finanse i bankowość. Teoria i praktyka". Difin, Warszawa 2009

J. Grzywacz. "Podstawy bankowości". Difin, Warszawa 2004

Z. Dobosiewicz. K. Martoń-Gadoś. "Podstawy bankowości z zadaniami". PWN, Warszawa 2005

Z. Krzyżkiewicz. "Podręcznik do nauki bankowości". BMiB, Warszawa 1994

Literatura uzupełniająca:

Gazeta Bankowa - miesięcznik

Bank - miesięcznik

Strona internetowa banku centralnego - www.nbp.pl

Efekty uczenia się:

wiedza:

• posiada wiedzę teoretyczną o zasadach funkcjonowania systemu bankowego, mechanizmach działalności banku centralnego i banków operacyjnych,

umiejętności:

• umie wybrać odpowiedni instrument finansowy w określonych sytuacjach praktyki gospodarczej,

• potrafi obliczyć dochód z inwestycji pieniężnych,

• potrafi określić koszty pozyskania środków za pomocą pożyczki/kredytu,

• potrafi sporządzić plan spłaty kredytu.

kompetencje społeczne:

• docenia potrzebę stałego poszerzania wiedzy w zakresie rynku bankowego i instrumentów bankowych,

• posiada umiejętność myślenia twórczego i krytycznego, otwartego zarówno na samodzielne, jak i grupowe rozwiązywanie problemów.

Metody i kryteria oceniania:

ceny formujące (ćwiczenia):

1. Oceny za indywidualne i zespołowe (grupy 2-3 osobowe) rozwiązanie studium przypadku na poszczególnych zajęciach,

2. zaliczenie pisemne (ostatnie zajęcia)

Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach

Wykłady: zaliczenie pisemne (test uzupełnień)

Bilans nakładu pracy studenta:

• wykłady – 15 godz.

• ćwiczenia – 15 godz.

Razem; 30 godz. : 25 = 1,24 (1 pkt ECTS)

• przygotowanie do ćwiczeń – 15 godz.

• przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego – 20 godz.

Razem godz. praktyczne: 35 godz. : 25 = 1,4 (1 pkt ECTS)

OGÓŁEM: 2 pkt ECTS

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)