Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Business Economics

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.9L2.BE6.SM.REKXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Business Economics
Jednostka: Instytut Ekonomiki i Zarządzania Przedsiębiorstwami
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Business Economics will focus on an overview of basic economic theory applied to modern business decision-making. The course will include coverage of the major macroeconomic and microeconomic concepts that are important to managers? decisions making. The course demonstrates how the economic theory of business can be applied.No brief caption.

Pełny opis:

Lectures:

1.Introduction to Business Economics, Theoretical Approach to Firm Theory. 2h

2.The Concept of the Production Function.2h

3.The Cost Analysis in the Short Run, Long Run. 2h

4.The Break Even Analysis, Operating Leverage, Financial Leverage, Total Leverage. 2h

5.Profit maximization in Perfect Competition, Profit maximization in Imperfect Competition. 2h

6.Determination of Capital Structure. 2h

7.Methodology of Economic Efficiency. 2h

8.The Financial Performance Measurement.1h

Laboratories:

1.The Cost Analysis in the Short Run, Long Run. 2h

2.The Break Even Analysis. 2h

3.Operating Leverage, Financial Leverage, Total Leverage. 2h

4.Determination of Capital Structure.2h

5.Cash Flows of the Firm, Cash Flow Statement.2h

6.The Concept of the Production Function.2h

7.The Economics of Investment.2h

8.The Financial Analysis, Ratio Analysis. 1h

Literatura:

Chrystal, K. Alec & Lipsey, Richard G.: Economics for Business and Management, Oxford University Press, 1997, ISBN10: 0-19-877539-3

Trefor Jones: The Business Economics and Managerial Decision Making, John Wiley and Sons Ltd, 2004. ISBN 10 0471486744 Paperback

Brealey R. A., Meyers S. C: Princi

Efekty uczenia się:

1. KNOWLEDGE

- students will develop knowledge and understanding about:

• the nature, role and structure of business

• the functions, processes and activities of business

• the nature, role, responsibilities and effectiveness of management

• the impact of internal and external factors on business environment

2. SKILLS

The principal focus of Business Studies is the development of students’ ability to analyze situations, assess the key problems and propose solutions.

-students will gain skills to:

• investigate, analyze, synthesize and evaluate business information and issues from a variety of perspectives

• apply mathematical concepts appropriate to business situations

• informed and responsible participation in the business community

• problem-solving, decision-making

3. SOCIAL COMPETENCE,

Students work as individuals and as members of groups to apply business investigations connected with problem-solving and decision-making process. The key competencies as planning, organizing activities and cooperation with others students and in teams are developed.

Metody i kryteria oceniania:

Written and oral exam.

Bilans nakładu pracy studenta:

- wykłady – 15 godz.

- ćwiczenia – 15 godz.

- egzamin końcowy – 3 godz.

- konsultacje – 2 godz.

Razem: 35 godz. : 25 = 1,4 (czyli 1 pkt ECTS)

- przegląd obcojęzycznej literatury przedmiotu - 30 godz.

- poszukiwanie źródeł i literatury do projektu (case study) - 35 godz.

- sporządzanie w grupach projektu (case study) – 20 godz.

- przygotowanie do egzaminu – 35 godz.

Razem godz. praktyczne: 120 godz. : 25 = 4,8 (czyli 5 pkt ECTS)

OGÓŁEM: 6 pkt ECTS

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)