Rolnictwo na świecie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.9L2.A057.SI.RXXXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rolnictwo na świecie |
Jednostka: | Zakład Polityki Społecznej i Doradztwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Nauczanie przedmiotu obejmuje zapoznanie się ze stanem produkcji rolniczej w różnych częściach świata, w kontekście ich zróżnicowania geograficznego i ekonomicznego. W dobie globalizacji funkcjonowanie w integrującej się gospodarce światowej wymaga wiedzy poszerzonej o problemy odmienne od krajowych i europejskich. Treści merytoryczne: Wiedza o rolnictwie różnych regionów świata i wpływie na gospodarkę i rolnictwo takich czynników jak działalność międzynarodowych organizacji i wiodących gospodarek światowych: St. Zjednoczonych, UE i Chin; umiejętność korzystania z nowoczesnych źródeł informacji o rolnictwie na świecie. |
Pełny opis: |
Plan wykładów (po 2 godz.): 1. Wprowadzenie w specyfikę rolnictwa światowego; poziom produkcji rolniczej a perspektywy wyżywienia ludności różnych rejonów świata 2. Rolnictwo jako źródło surowców technologicznych i energetycznych 3. FAO, WTO, NAFTA, OECD - ich wpływ na rozwój rolnictwa na świecie 4. Najwięksi producenci i eksporterzy towarów rolno-spożywczych 5. Potencjał i rejonizacja produkcji roślinnej i zwierzęcej w skali świata 6. Zasoby ziem uprawnych na świecie, ochrona gleb przed erozją i zasoleniem 7. Rolnictwo nawadniane - zasoby wodne i rodzaje nawodnień rolniczych 8. Rolnictwo zrównoważone i jego perspektywy w skali globalnej 9. Kierunki rozwoju rolnictwa oraz techniki rolniczej w St. Zjednoczonych 10. Kierunki rozwoju rolnictwa w UE 11. Wpływ chińskiej gospodarki na rynki rolne świata 12. Wpływ WTO na liberalizację rynków rolno-spożywczych 13. Globalizacja a sektor rolno-żywnościowy świata 14. Internet jako źródło informacji o rolnictwie na świecie |
Literatura: |
1. Wohlmeyer H., Quendler T., 2002 "The WTO, Agriculture and Sustainable Development". Greenleaf Pub. 2. Latoszek E., Proczek M., 2001. "Organizacje Międzynarodowe". WSHiFM, Warszawa 3. Hallam A., 1993, "Size, Structure, and the Changing Face of American Agriculture" 4. Kuciakowski R., 2001: "Uprawy korzeniowe, bulwiaste, Rośliny strączkowe, Rośliny oleiste, Rośliny cukrowe, Warzywa, Owoce, Używki, Rośliny włókniste". (część: Ziemia), Encyklopedia Geograficzna Świata. OPRES. Kraków, 71-82. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu kursu (wykłady) studenci powinni: - uzyskać, w miejsce europocentrycznej, globalną wizję rolnictwa - mieć rozeznanie odmienności problemów produkcji rolnej różnych stref klimatycznych - umieć ocenić potencjał i problemy rolnictwa nawadnianego - umieć wykazać zalety i ograniczenia rolnictwa zrównoważonego - wskazać zasadnicze elementy rozwoju rolnictwa regionów świata - posiąść rozeznanie w internetowych źródłach informacji o rolnictwie na świecie |
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceny: - egzamin; forma pisemna - student potrafi wskazać potencjał i ograniczenia rolnictwa w różnych regionach świata, orientuje się, jaki wpływ na perspektywy bezpieczeństwa żywnościowego mają takie organizacje jak FAO i WTO, potrafi uzasadnić celowość zrównoważonej gospodarki rolnej |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.