Rolnictwo na świecie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.95.RS.NI.ROSXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rolnictwo na świecie |
Jednostka: | Zakład Rolnictwa Światowego i Doradztwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treści przedmiotu: Wiedza o rolnictwie różnych regionów świata i wpływie na gospodarkę i rolnictwo takich czynników jak działalność międzynarodowych organizacji i wiodących gospodarek światowych: St. Zjednoczonych, UE i Chin, Umiejętność korzystania z nowoczesnych źródeł informacji o rolnictwie na świecie. Cele przedmiotu: Nauczanie przedmiotu obejmuje zapoznanie się ze stanem produkcji rolniczej w różnych częściach świata, w kontekście ich zróżnicowania geograficznego i ekonomicznego. W dobie globalizacji funkcjonowanie w integrującej się gospodarce światowej wymaga wiedzy poszerzonej o problemy odmienne od krajowych i europejskich. |
Pełny opis: |
1. Wprowadzenie w specyfikę rolnictwa na świecie; poziom produkcji rolniczej a perspektywy wyżywienia ludności różnych rejonów świata. 2. Rolnictwo jako źródło surowców technologicznych i energetycznych. 3. FAO, WTO, NAFTA, OECD – ich wpływ na rozwój rolnictwa na świecie. 4. Najwięksi producenci i eksporterzy towarów rolno-spożywczych. 5. Potencjał i rejonizacja produkcji roślinnej i zwierzęcej w skali świata. 6. Zasoby ziem uprawnych na świecie, ochrona gleb przed erozją i zasoleniem. 7. Rolnictwo nawadniane - zasoby wodne i rodzaje nawodnień rolniczych. 8. Rolnictwo zrównoważone i jego perspektywy w skali globalnej. 9. Kierunki rozwoju rolnictwa oraz techniki rolniczej w St. Zjednoczonych. 10. Kierunki rozwoju rolnictwa w UE. 11. Wpływ chińskiej gospodarki na rynki rolne świata. 12. Wpływ WTO na liberalizację rynków rolno-spożywczych. 13. Globalizacja a sektor rolno-żywnościowy świata. 14. Międzynarodowe uwarunkowania rozwoju rolnictwa polskiego. 15. Internet jako źródło informacji o rolnictwie na świecie. |
Literatura: |
1. Wohlmeyer H., Quendler T., 2002 "The WTO, Agriculture and Susteinable Development" 2. Latoszek E., Proczek M., 2001. "Organizacje Międzynarodowe" 3. Hallam A., 1993, "Size, Structure, and the Changing Face of American Agriculture" 4. Kuciakowski R., 2001: Uprawy korzeniowe, bulwiaste, Rośliny ... |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.