Rolnictwo światowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.93.AZEK.NL.RZEKXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rolnictwo światowe |
Jednostka: | Zakład Polityki Społecznej i Doradztwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot dotyczy zmian jakie zachodzą we współczesnym rolnictwie na świecie głównie poza UE, a więc od rolnictwa i problemów ludności wiejskiej państw rozwijających się do przestawienia cech najbardziej konkurencyjnych w sektorze rolnictwa państw świata, czyli USA, Brazylii, Argentyny. Przedstawiane są również wybrane kontrowersyjne aspekty rozwoju rolnictwa, a więc monopolizacja światowego rynku nasiennego, argumenty alterglobalistów, pozytywne i negatywne konsekwencje produkcji biopaliw, głód i otyłość na świecie. |
Pełny opis: |
Plan wykładów (po 2h): 1. Zmiany demograficzne na świecie a rynek żywności - od starożytności po XXI w. 2. Zatrudnienie w rolnictwie na świecie 3. Systemy rolniczej informacji rynkowej na świecie 4. Subsydiowanie rolnictwa w wybranych państwach (Nowa Zelandia, Australia, USA, Szwajcaria, Norwegia, UE), wskaźnik PSE 5. Antyglobaliści, alterglobaliści - powody i cele ich działania, ich argumenty, w aspekcie rolnictwa na świecie 6. Pozytywne i negatywne konsekwencje produkcji biopaliw na świecie 7. Rolnictwo a problemy ochrony środowiska państw rozwijających się i krajów transformacji ekonomicznej 8. Rolnictwo USA 9. Pozarolnicze dochody rodzin rolniczych USA 10. Konsekwencje koncentracji przemysłu nasiennego dla rolnictwa świata 11. Trendy zmian wydatków na żywność w wybranych krajach: USA, UE, Indie, Chiny; 12. Doświadczenia Zielonej Rewolucji 13. Głód i otyłości na świecie 14. Problem braku żywności, czy braku wody 15. Kryzys gospodarczy na świecie a rynek żywności |
Literatura: |
Rynarzewski T., Zielińska-Głębocka A. 2006: Międzynarodowe stosunki gospodarcze. PWN. Warszawa Publikacje Foreign Agricultural Service, NASS, etc. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student ma wiedzę o instytucjach międzynarodowych wpływających na rozwój rolnictwa na świecie zarówno w państwach rozwijających się jak i bogatych, - ma wiedzę o rozwoju rolnictwa szczególnie w państwach spoza UE, - zna metody i techniki docierania do aktualnych danych o rolnictwie i jego problemach na świecie. Umiejętności: - potrafi przeprowadzać analizę procesów zachodzących w rolnictwie wybranych państw, szczególnie spoza UE, - potrafi interpretować dane pozyskiwane z różnych źródeł informacji - wykonuje i potrafi przedstawić stan aktualny i procesy zachodzące w rolnictwie wybranych państw, od najbiedniejszych, po najbogatsze. Kompetencje społeczne: - ma świadomość i docenia wpływ czynników ekonomicznych na rozwój rolnictwa w państwach o różnym stopniu zamożności, - widzi społeczne paradoksy współczesnego świata, w tym negatywne konsekwencje subsydiów dla rolnictwa, - potrafi samodzielnie analizować argumenty alter- i antyglobalistów w zakresie rolnictwa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: egzamin pisemny z zakresu tematów przedstawianych na wykładach. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.