Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wpływ czynników antropogenicznych i jakości gleby na produkcję pierwotną

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.7s.WCA.SI.RBIOY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wpływ czynników antropogenicznych i jakości gleby na produkcję pierwotną
Jednostka: Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Wykłady

Tematyka zajęć

1. Definicja produkcji pierwotnej brutto i netto i czynniki wpływające na jej wielkość

2. Czynniki środowiskowe decydujące o cechach jakościowych roślin

3. Wpływ nawożenia mineralnego i naturalnego na cechy jakościowe roślin zbóż

4. Wpływ nawożenia mineralnego i naturalnego na cechy jakościowe roślin okopowych

5. Wpływ nawożenia mineralnego i naturalnego na cechy jakościowe roślin przemysłowych

6. Wpływ nawożenia mineralnego i naturalnego na cechy jakościowe roślinności użytków zielonych

7. Znaczenie i zużycie środków ochrony roślin, ich podział

8. Zasady stosowania pestycydów w integrowanej ochronie oraz ich wykorzystanie w produkcji rolniczej

9. Uboczne skutki stosowania środków chemicznej ochrony roślin

10. Przydatność glebowych zasobów Polski do produkcji pierwotnej

11. Usługi ekosystemowe dostarczane przez glebę

12. Antropogeniczne przyczyny wyłączania i degradacji gleb z produkcji pierwotnej

13. Ochrona zasobów materii organicznej w glebie

14. Ochrona zasobów wodnych w glebie

15. Zmiany środowiskowe a zmiany glebowych warunków uprawy roli,

Ćwiczenia audytoryjne i specjalistyczne

Tematyka zajęć

1. Ustawa o nawozach i nawożeniu, Dyrektywa azotanowa

2. Zasady bezpiecznego stosowania nawozów mineralnych w świetle KDPR

3. Zasoby biomasy i innych materiałów ubocznych do produkcji nawozów

4. Wzbogacanie nawozów mineralnych w mikroelementy i substancje biologicznie czynne

5. Pprzegląd doboru zapraw nasiennych

6. Przegląd środków ochrony roślin przeznaczonych do uprawy zbóż, roślin okopowych, rzepaku ozimego (prezentacje multimedialne studentów w grupach)

7. Opracowanie harmonogramu ochrony pszenicy lub kukurydzy przed agrofagami (prezentacje multimedialne studentów w grupach)

8. Opracowanie harmonogramu ochrony ziemniaka lub buraka cukrowego przed agrofagami (prezentacje multimedialne studentów w grupach)

9. Opracowanie harmonogramu ochrony rzepaku przed agrofagami (prezentacje multimedialne studentów w grupach)

10. Warunki glebowe a uprawa roślin

11. Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej

12. Ocena jakości gleb

13. Analiza zasobów GIS i map glebowo-rolniczych

14. Metody i narzędzi monitoringu właściwości fizycznych i chemicznych gleb.

Literatura:

Podstawowa

Filipek-Mazur B. 2010. Środowiskowe aspekty stosowania nawozów i środków ochrony roślin. Wyd. UR w Krakowie

Filipek-Mazur B., Tabak, M., Gorczyca O., Lisowska A. (2019). Effect of sulfur-containing fertilizers on quantity and quality of spring rape and Winter wheat field. Journal of Elementology, 24(4), DOI :10.5601/jelem.2019.24.1.

Banaszkiewicz T. 2003. Chemiczne środki ochrony roślin. Wyd. UWM Olsztyn.

Ilnicki P. 2004. Polskie rolnictwo a ochrona środowiska. Wyd. AR Poznań.

Zalecenia ochrony roślin 2018/19

Kodeks dobrej praktyki rolniczej, 2004. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Środowiska, Warszawa,

Buks J., Prandecki K. 2015, Usługi środowiska w rolnictwie, Europa Regionum 21, 2015,

Mocek A. 2015. Gleboznawstwo. PWN.

Miechówka a., Zaleski T., Mazurek R., Ciarkowska K., Gąsiorek M., Zadrożny P. 2019. Systematyka i waloryzacja rolnicza gleb. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Ciarkowska K., 2017, Glebowa materia organiczna, Aura, 2, 10-11, DOI 10.15199/2.2017.2.3

Uzupełniająca

Tabak M., Lepiarczyk A., Filipek-Mazur B., Bachara P. 2019. Ammonium nitrate enriched with sulfur influences wheat yield and soil properties. Plant, Soil and Environment, 65, doi: 10.17221/44/2019-PSE

Boligłowa E. 2011. Chemiczna ochrona roślin. Środowiskowe aspekty stosowania środków chemicznej ochrony roślin. W: pod red. Filipek-Mazur B. Środowiskowe aspekty stosowania nawozów i środków ochrony roślin. Wyd. UR Kraków.

Boligłowa E., Gleń K., Gospodarek J., Skoczowski A. 2013. Evaluation of chemical protection effect on healthiness of broad bean leaves and elements of yielding. Proceedings of ECOpole, 7(1), 37-42.

Wybrane akty prawne,

Davidson E.Janssens I., 2006, Temperature sensitivity of soil carbon decomposition and feedbacks to climate change, Nature, doi:10.1038/nature04514

Artykuły naukowe wykorzystane w trakcie zajęć jako uzupełniające.

Efekty uczenia się:

Przedmiotowe efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

- czynniki decydujące o wielkości i jakości produkcji pierwotnej oraz wpływu nawożenia mineralnego, naturalnego i organicznego na cechy jakościowe różnych grup roślin uprawnych.

- podział środków ochrony roślin, ich przeznaczenie, zasady stosowania oraz uboczne skutki stosowania środków chemicznej ochrony

- czynniki antropogeniczne przekształcające pokrywę glebową,

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

- właściwie dobrać dawki składników pokarmowych stosowanych w nawozach aby uzyskać optymalny co do wielkości i jakości plon roślin.

- samodzielnie poszukiwać literatury naukowej i przygotować prezentację multimedialną w wybranym temacie.

- rozpoznać zagrożenia antropogeniczne i ocenić wartość użytkową gleb

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

- podejmowania odpowiedzialności za jakość produktów pochodzenia roślinnego biorąc pod uwagę ich przeznaczenie konsumpcyjne, paszowe i dla przetwórstwa

- odpowiedzialnego stosowania środków chemicznej ochrony,

- ochrony zasobów glebowych jako dziedzictwa przyrody

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin z całości wiedzy wykładowej – test jednokrotnego wyboru

Udział w ocenie końcowej 60%

Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący:

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi.

Praktyki zawodowe:

-

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Boligłowa, Barbara Filipek-Mazur, Agnieszka Józefowska
Prowadzący grup: Elżbieta Boligłowa, Joanna Dłużniewska, Barbara Filipek-Mazur, Agnieszka Józefowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Boligłowa, Barbara Filipek-Mazur, Agnieszka Józefowska
Prowadzący grup: Elżbieta Boligłowa, Joanna Dłużniewska, Barbara Filipek-Mazur, Agnieszka Józefowska, Monika Komorowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)