Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Towaroznawstwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.7s.TOW.RROAX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Towaroznawstwo
Jednostka: Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin
Grupy: Rolnictwo, 7 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroekonomia
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zakresem towaroznawstwa żywności, technologią produkcji i kształtowaniem jakości produktów, substancjami dodatkowymi, typami opakowań oraz umiejętnym wykorzystaniem tej wiedzy w marketingu.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1.Cel i zakres towaroznawstwa żywności. Zagrożenia występujące w produkcji surowców - 1 godz.

2.Kryteria oceny jakości środków spożywczych - 1 godz.

3.Składniki odżywcze: białko roślinne i źródła pozyskiwania - 1 godz.

4.Składniki odżywcze: tłuszcz (oleje roślinne, zamienniki tłuszczu) - 1 godz.

5.Składniki mineralne. Witaminy (najważniejsze surowce) - 1 godz,

6.Surowce modyfikowane genetycznie (GMO) - 1 godz.

7.Produkty tradycyjne - 1 godz.

8.Substancje dodatkowe (definicja, cele stosowania, podział) - 1 godz.

9.Substancje utrwalające: konserwanty, regulatory kwasowości - 1 godz.

10.Substancje utrwalające: stabilizatory, antyoksydanty - 1 godz.

11.Substancje słodzące - 1 godz.

12.Substancje barwiące. Aromaty - 1 godz.

13.Opakowalnictwo. Znakowanie produktów - 1 godz.

14.Systemy zarządzania jakością - 1 godz.

15.Analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontrolny - 1 godz.

Tematyka ćwiczeń:

1.Mąki i kasze - technologia produkcji oraz ocena jakości i przydatności technologicznej. - 1 godz.

2.Mąki i kasze - technologia produkcji oraz ocena jakości i przydatności technologicznej cd.- 1 godz.

3.Pieczywo i makrony - technologia produkcji oraz ocena jakości i przydatności technologicznej.- 1 godz.

4.Pieczywo i makrony - technologia produkcji oraz ocena jakości i przydatności technologicznej cd.- 1 godz.

5.Ekspandowanie i ekstruzja jako procesy wykorzystywane przy produkcji koncentratów zbożowych - 1 godz.

6.Browarnictwo - ocena surowca oraz technologia produkcji słodu i piwa.- 1 godz.

7.Browarnictwo - ocena surowca oraz technologia produkcji słodu i piwa cd. - 1 godz.

8.Przechowalnictwo nasion zbóż i rzepaku - 1 godz.

9.Przechowalnictwo nasion zbóż i rzepaku cd. - 1 godz.

10.Ziemniaki - ocena surowca oraz przetwórstwo - 1godz.

11.Przechowalnictwo ziemniaków - 1 godz.

12.Buraki cukrowe -ocena surowca i przetwórstwo. - 1 godz.

13.Miód - wartość odżywcza i właściwości.- 1 godz.

14.Towaroznawcza ocena nasion roślin motylkowatych grubonasiennych. -1 godz.

15.Zaliczenie - 1 godz.

Literatura:

Ciećko Z. 2003. Ocena jakości i przechowalnictwo produktów rolniczych. Wydawnictwo UWM.

Jurczak M., E. 2003. Mleko. produkcja, badanie, przerób. Wydawnictwo SGGW.

Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. 1997. Towaroznawstwo żywności WSiP W-wa

Lempka A. (red) 1985. Towaroznawstwo - produkty spożywcze PWE W-wa

Pazera T., Rzemieniuk T. 1998. Browarnictwo. WSiP W-wa.

Świderski F. (red) 1999. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna WNT W-wa

Świderski F. (red) 1999. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Wyd. SGGW

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.