Towaroznawstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.7s.TOW.RROAX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Towaroznawstwo |
Jednostka: | Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin |
Grupy: |
Rolnictwo, 7 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroekonomia |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zakresem towaroznawstwa żywności, technologią produkcji i kształtowaniem jakości produktów, substancjami dodatkowymi, typami opakowań oraz umiejętnym wykorzystaniem tej wiedzy w marketingu. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1.Cel i zakres towaroznawstwa żywności. Zagrożenia występujące w produkcji surowców - 1 godz. 2.Kryteria oceny jakości środków spożywczych - 1 godz. 3.Składniki odżywcze: białko roślinne i źródła pozyskiwania - 1 godz. 4.Składniki odżywcze: tłuszcz (oleje roślinne, zamienniki tłuszczu) - 1 godz. 5.Składniki mineralne. Witaminy (najważniejsze surowce) - 1 godz, 6.Surowce modyfikowane genetycznie (GMO) - 1 godz. 7.Produkty tradycyjne - 1 godz. 8.Substancje dodatkowe (definicja, cele stosowania, podział) - 1 godz. 9.Substancje utrwalające: konserwanty, regulatory kwasowości - 1 godz. 10.Substancje utrwalające: stabilizatory, antyoksydanty - 1 godz. 11.Substancje słodzące - 1 godz. 12.Substancje barwiące. Aromaty - 1 godz. 13.Opakowalnictwo. Znakowanie produktów - 1 godz. 14.Systemy zarządzania jakością - 1 godz. 15.Analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontrolny - 1 godz. Tematyka ćwiczeń: 1.Mąki i kasze - technologia produkcji oraz ocena jakości i przydatności technologicznej. - 1 godz. 2.Mąki i kasze - technologia produkcji oraz ocena jakości i przydatności technologicznej cd.- 1 godz. 3.Pieczywo i makrony - technologia produkcji oraz ocena jakości i przydatności technologicznej.- 1 godz. 4.Pieczywo i makrony - technologia produkcji oraz ocena jakości i przydatności technologicznej cd.- 1 godz. 5.Ekspandowanie i ekstruzja jako procesy wykorzystywane przy produkcji koncentratów zbożowych - 1 godz. 6.Browarnictwo - ocena surowca oraz technologia produkcji słodu i piwa.- 1 godz. 7.Browarnictwo - ocena surowca oraz technologia produkcji słodu i piwa cd. - 1 godz. 8.Przechowalnictwo nasion zbóż i rzepaku - 1 godz. 9.Przechowalnictwo nasion zbóż i rzepaku cd. - 1 godz. 10.Ziemniaki - ocena surowca oraz przetwórstwo - 1godz. 11.Przechowalnictwo ziemniaków - 1 godz. 12.Buraki cukrowe -ocena surowca i przetwórstwo. - 1 godz. 13.Miód - wartość odżywcza i właściwości.- 1 godz. 14.Towaroznawcza ocena nasion roślin motylkowatych grubonasiennych. -1 godz. 15.Zaliczenie - 1 godz. |
Literatura: |
Ciećko Z. 2003. Ocena jakości i przechowalnictwo produktów rolniczych. Wydawnictwo UWM. Jurczak M., E. 2003. Mleko. produkcja, badanie, przerób. Wydawnictwo SGGW. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. 1997. Towaroznawstwo żywności WSiP W-wa Lempka A. (red) 1985. Towaroznawstwo - produkty spożywcze PWE W-wa Pazera T., Rzemieniuk T. 1998. Browarnictwo. WSiP W-wa. Świderski F. (red) 1999. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna WNT W-wa Świderski F. (red) 1999. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Wyd. SGGW |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.