Przechowywanie płodów rolnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.7s.PPRo.SI.RROXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przechowywanie płodów rolnych |
Jednostka: | Katedra Ochrony Środowiska Rolniczego |
Grupy: |
Rolnictwo, 7 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agrobiologia Rolnictwo, 7 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroekonomia Rolnictwo, 7 sem, stacj. inż. obowiązkowe, s. agroturystyka |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z warunkami i metodami przechowywania płodów rolnych, stratami przechowalniczymi powodowanymi przez choroby i szkodniki. W czasie zajęć zostaną omówione i zaprezentowane choroby oraz szkodniki przechowalnicze zbóż, ziemniaka, wybranych warzyw i owoców. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1-2. Cel przechowywania ziemiopłodów oraz czynniki wpływające na uszkodzenie płodów rolnych w czasie zbiorów, trwałość przechowalnicza płodów rolnych. Metody chroniące ziemiopłody przed psuciem. 3-4. Warunki i sposoby przechowywania ziarna zbóż. Ocena jakości magazynowanego ziarna (zanieczyszczenia biologiczne i mechaniczne). 5-6. Warunki i sposoby przechowywania bulw ziemniaka (straty przechowalnicze, ubytki naturalne i odpadowe). 7.Warunki i sposoby przechowywania wybranych warzyw i owoców. Ćwiczenia audytoryjne: 1-3. Diagnostyka patogenów w przechowalnictwie ziemniaka i warzyw korzeniowych. Praca wykonywana w zespołach 3 osobowych w oparciu o przyjęte założenia. 4-5. Ocena laboratoryjna mykoflory ziarna zbóż i nasion innych roślin. 6-7. Warzywa i owoce o średniej trwałości przechowalniczej. 8. Szkodniki magazynowe nasion i surowców roślinnych. |
Literatura: |
1. Bujak S. 1999. Ćwiczenia z towaroznawstwa i przechowywania produktów rolnych. Wyd. AR Lublin. 2. Adamicki F., Czerko Z. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka.PWRiL, Poznań. 3. Ryniecki A., Szymański T. 1999. Dobrze przechowywane zboże. Poznań. 4.Tykowska K., Dorna H., Szopińska D. 2007. Patologia nasion. Wyd. AR Poznań 5. Robak J., Wiech K. 1998. Choroby i szkodniki warzyw. Wyd. Plantpress, Kraków. |
Efekty uczenia się: |
wiedza: - zna podstawowe metody i warunki przechowywania podstawowych płodów rolnych oraz procesy fizjologiczne zachodzące podczas ich przechowywania - zna choroby i szkodniki przechowalnicze umiejętności: - rozpoznaje choroby i szkodniki przechowalnicze - potrafi izolować patogeny z materiału roślinnego kompetencje społeczne: - rozumie potrzebę poszerzenia wiedzy i dokształcania się w zakresie przechowalnictwa - potrafi pracować w grupie - ma świadomość ryzyka i skutków niewłaściwego przechowywania płodów rolnych |
Metody i kryteria oceniania: |
Oceny formujące (ćwiczenia): 1). Sprawdzian wiedzy. 2). Ocena za wykonanie raportu z pracy laboratoryjnej w zespole 3 osobowym uwzględniająca organizację pracy, poprawność wykonania zadania laboratoryjnego oraz umiejętność podsumowania. Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach. Wykłady: zaliczenie pisemne na ocenę w formie testu jednokrotnego wyboru, ograniczony czasowo dotyczące całości wiedzy przedstawionej na wykładach i ćwiczeniach. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.