Jakość surowców rolniczych i bezpieczeństwo żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.7s.JSR.SI.ROSOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Jakość surowców rolniczych i bezpieczeństwo żywności |
Jednostka: | Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW ROLNICTWO / ECTS 3 / SEMESTR x. Profil ogolnoakademicki / Forma i poziom SM. Status: specjalnościowy / obligatoryjny. Wymagania wstępne: brak. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z jakością podstawowych surowców roślinnych. Podczas zajęć omówione zostaną zagadnienia związane ze składem chemicznym surowców, właściwościami fizycznymi i chemicznymi składników żywności, szczególnie tych które warunkują wartość odżywczą lub przydatność technologiczną surowca. Omówione również będzie niebezpieczeństwo płynące z zanieczyszczenia i/lub skażenia surowców roślinnych. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Budowa i skład podstawowy surowców roślinnych. 2. Woda jako składnik surowca roślinnego. 3. Charakterystyka białek głównych surowców roślinnych. 4. Niebiałkowe związki azotowe występujące w surowcach roślinnych. 5. Charakterystyka lipidów głównych surowców roślinnych. 6. Monosacharydy i oligosacharydy surowców roślinnych. 7. Witaminy jako składnik surowców roślinnych. 8. Zanieczyszczenia i substancje skażające surowiec roślinny. Ćwiczenia 1. Aktywność wody i metody oznaczania jej zawartości. 2. Metody oceny zawartości i jakości białka (CS, EAAI). 3. Metody oceny zawartości i jakości lipidów (konstanty tłuszczowe). 4. Polisacharydy surowców roślinnych. 5. Składniki mineralne w surowcach roślinnych. 6. Polifenole w surowcach roślinnych. 7. Glukozynolany i glikozydy cyjanogenne w surowcach roślinnych. 8. Barwinki roślinne. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego: godz. 35, 1,4 ECTS, w tym: wykłady 15 godz., ćwiczenia i seminaria 15 godz., konsultacje 2 godz., udział w badaniach 0 godz., obowiązkowe praktyki 0 godz., udział w egzaminie i zaliczeniu 3 godz., praca własna 40 godz., 1,6 ECTS. |
Literatura: |
Obowiązkowa: Sikorski Z.E. 2002. Chemia żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Gąsiorowski H. (red.). 1995. Owies, chemia i technologia. PWRiL. Gąsiorowski H. (red.). 1994. Żyto, chemia i technologia. PWRiL. Gąsiorowski H. (red.). 1997.Jęczmień, chemia i technologia. PWRiL. Gąsiorowski H. (red.). 2004. Pszenica, chemia i technologia. PWRiL. Uzupełniająca: Rozbicki J. (red.). 2002. Produkcja i rynek zbóż. Wyd. Wieś Jutra. Rudzka J. (red). Nowe rośliny uprawne na cele spożywcze, przemysłowe i jako odnawialne źródła energii. Wyd. SGGW. Świderski F. 1999. (redakcja)Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT W-wa. Chotkowski J. (red). 1997. Uprawa ziemniaków. Technologia, ekonomika, marketing. Wyd. Bonin. |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: Wiedza: - charakteryzuje podstawowe pojęcia związane z jakością surowców i wyrobów gotowych. - zna parametry jakościowe surowców roślinnych i wybranych wyrobów gotowych. Umiejętności - ocenia jakość białek i tłuszczów roślinnych. - ocenia jakość surowców roślinnych i wybranych wyrobów gotowych. Kompetencje społeczne: - rozwiązuje postawione zadania w zespole lub samodzielnie. - rozumie znaczenie jakości surowców i poszerzania na ich podstawie wiedzy w zakresie nauk przyrodniczych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin pisemny. Przyjęto procentową skalę oceny realizacji efektów kształcenia definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0) wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0) wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5) wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ćwiczenia: Sprawdzian pisemny. Przyjęto procentową skalę oceny realizacji efektów kształcenia definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0) wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0) wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5) wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ocena końcowa = 0,6 x ocena z egzaminu + 0,4 x ocena z ćwiczeń. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Robert Witkowicz | |
Prowadzący grup: | Anna Lorenc-Kozik, Robert Witkowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Robert Witkowicz | |
Prowadzący grup: | Anna Lorenc-Kozik, Robert Witkowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.