Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Systemy certyfikacji i jakość płodów rolnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.6s.SCJ.NI.RROAZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Systemy certyfikacji i jakość płodów rolnych
Jednostka: Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie uwarunkowań prawnych i zasad certyfikacji ekologicznej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Podczas zajęć zostaną omówione zasady utrzymywania jakości oraz systemy oceny jakości produktów ekologicznych.

Pełny opis:

Wykłady:

1. Przepisy prawne dotyczące certyfikacji

2. Systemy certyfikacji

3. Jednostki certyfikujące

4. Katalog naruszeń i nieprawidłowości

5. Inspektor rolnictwa ekologicznego

6. Ramowy program kontroli

7. Odstępstwa oraz rejestry

8. Środki ochrony roślin i nawozy

9. Zasady utrzymywania jakości w rolnictwie ekologicznym

10. Systemy oceny jakości

Ćwiczenia audytoryjne

1. Zgłoszenie działalności w rolnictwie ekologicznym

2. Zgłoszenie uczestnictwa w systemie jakości żywności

3. Opis systemu certyfikacji

4. Prognoza produkcji roślinnej i zwierzęcej

5.Rejestr ekologicznej produkcji roślinnej i zwierzęcej

6. Produkty zgłoszone do certyfikacji

7. Rejestr zakupów środków produkcji roślinnej i zwierzęcej

8. Ewidencja towarowa

Literatura:

Rozporządzenie Rady 834/2007

Rozporządzenie Komisji 889/2008

Klima K. Szewczyk W.,. Puła J. Gąstoł A. 2021. Rolnictwo ekologiczne. Wyd. MODR Karniowice

Dryjarska E. 2021. Proces certyfikacji gospodarstwa ekologicznego. WODR Poznań

Efekty uczenia się:

Wiedza:

1. Zna aktualne przepisy prawne regulujące produkcję, certyfikację i jakość produktów ekologicznych

2. zna system certyfikacji

3. zna zasady utrzymywania jakości w rolnictwie ekologicznym

Umiejętności:

1. potrafi wypełnić druki dotyczące certyfikacji

2. posługuje się przepisami prawnymi z zakresu rolnictwa ekologicznego

3. stosuje zasady utrzymywania jakości w rolnictwie ekologicznym

Kompetencje społeczne:

1. Wykorzystuje wiedzę w celu optymalizacji działalności w rolnictwie ekologicznym

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeń

Oceny formujące na podstawi jakości wypełnionych wniosków i formularzy oraz sprawdzianów. Ocena końcowa (formująca): średnia z ocen formujących.

Wykłady:

Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie na ocenę z całości wiedzy przedstawionej na wykładach i ćwiczeniach (zadania problemowe, tworzenie krótkich definicji, rozwiązywanie przedstawionych zagadnień)

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W,

U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej

składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K)

efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U

lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%),

ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych

danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej

kryteriami formalnymi.

Praktyki zawodowe:

Nie przewiduje się

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Kazimierz Klima
Prowadzący grup: Kazimierz Klima, Katarzyna Pużyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Kazimierz Klima
Prowadzący grup: Maciej Chowaniak, Kazimierz Klima, Katarzyna Pużyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Pużyńska
Prowadzący grup: Kazimierz Klima, Katarzyna Pużyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)