Towaroznawstwo i ocena jakości surowców i produktów gotowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.5s.TOJ.SI.RBIOZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Towaroznawstwo i ocena jakości surowców i produktów gotowych |
Jednostka: | Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW BIOGOSPODARKA / ECTS 4 / SEMESTR 5. Profil ogolnoakademicki / Forma i poziom SI. Status: specjalnościowy / obligatoryjny. Wymagania wstępne: brak. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z aspektami towaroznawstwa rolno-spożywczego oraz systemami oceny jakości. Podczas zajęć zostaną omówione zagadnienia związane z oceną wartości towaroznawczej surowców i wyrobów. Omówione zostaną również procesy przetwórcze podstawowych surowców roślinnych. Podjęte zostaną również zagadnienia związane z przechowywaniem surowców roślinnych oraz opakowalnictwem wyrobów. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Wprowadzenie, podstawowe definicje i klasyfikacja surowców i wyrobów. 2. Technologia przetwórstwa ziarna zbóż na kaszę i mąkę. 3. Ocena jakości ziarna zbóż i przetworów zbożowych. 4. Koncentraty zbożowe. Ekspandowanie i ekstruzja. 5. Technologia produkcji słodu i zarys technologii produkcji piwa. 6. Przechowywanie ziarna zbóż. Metody pielęgnacji ziarna suchego i metody suszenia ziarna mokrego. 7. Technologia produkcji cukru z korzeni buraka cukrowego. 8. Jakość bulw ziemniaka i ich przetwórstwo. 9. Przechowalnictwo ziemniaków na różne kierunki użytkowania. 10. Jakość nasion roślin strączkowych i ich przetwórstwo na przykładzie soi. 11. Surowce oleiste i jakość tłuszczów jadalnych. 12. Kawa, herbata, kakao. 13. Opakowalnictwo. Ćwiczenia 1. Ocena towaroznawcza mąki. Oznaczenie zawartości glutenu w mące. 2. Ocena towaroznawcza przetworów zbożowych. 3. Ocena towaroznawcza pieczywa. 4. Ocena towaroznawcza makaronu. 5. Ocena wartości browarnej ziarna jęczmienia. 6. Ocena towaroznawcza korzeni buraka. 7. Miód, produkty pszczele i ich jakość. 8. Ocena towaroznawcza bulw ziemniaka. 9. Ocena towaroznawcza kawy i herbaty. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego: godz. 80, 3,2 ECTS, w tym: wykłady 30 godz., ćwiczenia i seminaria 45 godz., konsultacje 2 godz., udział w badaniach 0 godz., obowiązkowe praktyki 0 godz., udział w egzaminie i zaliczeniu 3 godz., praca własna 20 godz., 0,8 ECTS. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Świderski F. (red) 1999. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna WNT W-wa. 2. Świderski F. (red) 1999. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Wyd. SGGW. 3. Pazera T., Rzemieniuk T. 1998. Browarnictwo. WSiP W-wa. Uzupełniająca: 1. Ciećko Z. 2003. Ocena jakości i przechowalnictwo produktów rolniczych. Wydawnictwo UWM. 2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. 1997. Towaroznawstwo żywności WSiP W-wa. 3. Pazera T., Rzemieniuk T. 1998. Browarnictwo. WSiP W-wa. 4. Lempka A. (red) 1985. Towaroznawstwo - produkty spożywcze PWE W-wa. |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: Wiedza: - zna podstawowe pojęcia związane z towaroznawstwem rolno-spożywczym - zna metody przetwarzania i sposoby przechowywania surowców roślinnych - zna zagrożenia płynące z zanieczyszczenia i skażenia surowców roślinnych Umiejętności - potrafi ocenić jakość surowców roślinnych - formułuje logiczne wnioski płynące z oceny technologii przetwórstwa podstawowych surowców roślinnych Kompetencje społeczne: - rozumie znaczenie oceny towaroznawczej surowców i poszerzania na ich podstawie wiedzy w zakresie nauk przyrodniczych - potrafi współdziałać i pracować w grupie w celu wykonania określonego zadania. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin pisemny. Przyjęto procentową skalę oceny realizacji efektów kształcenia definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0) wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0) wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5) wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ćwiczenia: Sprawdzian pisemny. Przyjęto procentową skalę oceny realizacji efektów kształcenia definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0) wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0) wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5) wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ocena końcowa = 0,6 x ocena z egzaminu + 0,4 x ocena z ćwiczeń. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk, Robert Witkowicz | |
Prowadzący grup: | Paulina Pająk, Sławomir Pietrzyk, Robert Witkowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CWL
CWA
PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk, Robert Witkowicz | |
Prowadzący grup: | Paulina Pająk, Sławomir Pietrzyk, Robert Witkowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.