Zarządzanie zasobami ludzkimi
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.4s.ZZL.NL.RZAXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie zasobami ludzkimi |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Opanowanie technik zarzadzania czynnikiem ludzkim w organizacji i zdobycie podstaw teoretycznych zarzadzania ludźmiMarketing personalny, dobór kadr do organizacji, rozmowa z kandydatem, selekcja i szkolenie pracowników, techniki motywowania i oceniania pracowników, mierniki oceny zatrudnienia,strategiczny wymiar zarządzania zasobami ludzkimi |
Pełny opis: |
Wykłady:1.Istota zarządzania zasobami ludzkimi. Cele zarządzania kadrami.(1h)2.Znaczenie kultury organizacji z zarządzaniu kadrami.(1h) 3.Marketing personalny i strategiczny wymiar zarzadzania zasobami ludzkimi (1h) 4.Planowanie kadr w przedsiębiorstwie i organizacji.(1h) 5.Zasady doboru pracowników do organizacji – rekrutacja zewnętrzna i wewnętrzna.(1h) 6.Cel i zakres rozmowy wstępnej i kwalifikacyjnej.(1h) 7.Rozwój pracowników i szkolenie personelu.(1h) 8.Istota i techniki motywowania materialnego i niematerialnego pracowników (1h) 9.Systemy opłaty pracy w przedsiębiorstwie.(1h) 10.Metody oceny pracowników.(1h) 11.Współczesne techniki oceny i analizy stanowisk pracy. 12.System informacji personalnej.(1h) 13.Ilościowe i jakościowe mierniki oceny zatrudnienia w organizacji.(1h) 14.Organizacja działu personalnego i pionu zarządzania kadrami.(1h) 15.Koszty pracy w przedsiębiorstwie.(1h) ćwiczenia: 1.Ustalenie i charakterystyka celów zarządzania zasobami ludzkimi i funkcji personalnej.(1h) 2.Cechy kultury organizacji i ich wpływ na zarządzanie kadrami.(1h) 3.Elementy marketingu personalnego.(1h) 4.Metody planowania kadr w organizacji – ustalenie wielkości zatrudnienia w organizacji.(1h) 5.Zasady rekrutacji i dekretacji pracowników.(1h) 6.Techniki przyjmowania ludzi do pracy – spojrzenie pracodawcy.(1h) 7.Techniki przyjmowania ludzi do pracy – spojrzenie kandydata do pracy (1h) 8.Rodzaje szkoleń pracowników i ich wpływ na rozwój pracownika.(1h) 9.Funkcje płac w firmie i ich rodzaje.(1h) 10.Zasady ustalania wysokości płacy roboczej dla kadry kierowniczej i pracowników wykonawczych.(1h) 11.Metody oceny stanowisk pracy – wartościowanie pracy.(1h) 12.Zastosowanie metod absolutnych i relatywnych do oceny pracownika.(1h) 13.Ustalanie i interpretacja ilościowych i jakościowych wskaźników oceny zatrudnienia.(1h) 14.Opracowanie systemu informacji personalnej. 15.Zarządzanie strategiczne personelem w organizacji. |
Literatura: |
Pocztowski A; Zarządzanie zasobami ludzkimi.Wyd. Zakład Narodowy im. OssolińskichZarządzanie kadrami. Podstawy teoretyczne i ćwiczenia pod red. Tadeusza Listwana. Wyd. AE Wrocław, 1999 Kostera Monika; Zarzadzanie personelem. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. Warszawa, 1999 Król M. i inni; Zarzadzanie zasobamiludzkimi. PWN, W-wa, 2006 Potencjał pracy w przedsiębiorstwie. Kształtowanie i wykorzystanie pod red. Małgorzaty Gablety. Wyd. AE, Wrocław, 1998 Film: Jak motywować ludzi do pracy. Synergia, Gdańsk, 2003 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.