Technologia produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.4s.TPZ.SL.RZAXZ.H |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia produkcji zwierzęcej |
Jednostka: | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
Grupy: |
Zarządzanie, 4 sem, stacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z aktualnymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Omówione zostaną podstawowe typy użytkowe poszczególnych gatunków zwierząt, rasy oraz kierunki ich użytkowania. Studenci zostaną zapoznani z organizacją chowu i hodowli zwierząt, podstawowymi technologiami stosowanymi w produkcji zwierzęcej, systemami utrzymania i żywienia zwierząt oraz standardami związanymi z ich dobrostanem. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1.Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej. Pochodzenie i udomowienie. Pogłowie i wskaźniki produkcyjne. Rasy krajowe i zagraniczne świń - 2h 2.Pomieszczenia dla świń, funkcjonalne rozwiązania. Stosowane systemy utrzymania. Wpływ czynników środowiskowych na efekty produkcyjne - 2h 3.Organizacja hodowli i chowu świń w Polsce. Metody i kryteria selekcji. Sposoby wyceny wartości tucznej, rzeźnej i rozpłodowej trzody chlewnej - 2h 4.Znaczenie gospodarcze produkcji drobiarskiej, kierunki użytkowania, typy użytkowe, gatunki i rasy drobiu - 2h 5.Cechy biologiczne drobiu i produktów drobiarskich, systemy produkcji mięsa, jaj i pierza, chów bateryjny i połogowy - 2h 6.Zasady żywienia drobiu. Reprodukcja ptaków domowych, technologia sztucznego wylęgu piskląt - 2h 7.Znaczenie gospodarcze chowu i hodowli małych przeżuwaczy, wypas wielkoobszarowy - 2h 8.Proces produkcji mięsa jagnięcego w aspekcie jakości i wymagań konsumenta - 2h 9.Znaczenie gospodarcze chowu bydła, typy użytkowe - 2h 10.Dobór ras mlecznych, praca hodowlana - 2h 11.Dobór ras bydła mięsnego do produkcji wołowiny - 2h 12.Technologie produkcji mleka - 2h 13.Technologie produkcji mięsa wołowego - 2h 14.Standardy żywienia krów mlecznych oraz bydła opasowego - 2h 15.Znaczenie gospodarcze hodowli koni w Polsce i na świecie, charakterystyka typów użytkowych i ras koni hodowanych w Polsce - 2h Tematyka ćwiczeń 1.Podstawowe pojęcia, nazewnictwo, grupy produkcyjne i wiekowe trzody chlewnej, pielęgnacja różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej - 2h 2.Technologia przemysłowej produkcji jaj i kurcząt brojlerów – projekt - 2h 3.Technologie produkcji jagniąt rzeźnych rejonu gór i pogórza -2h 4.Wskaźniki użytkowości mlecznej krów – ocena laktacji - 2h 5.Wskaźniki użytkowości mięsnej bydła 2h 6.Określanie zapotrzebowania pokarmowego, układanie dawek - 2h 7.Systemy doju - 2h 8.Higiena pozyskiwania mleka - 1h |
Literatura: |
Szulc i wsp. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. AR Wrocław., Nr ISBN 83-89189-77-1, 2005 Świerczewska E., Stępińska M., Niemiec J. Chów kur, SGGW, Warszawa 19952. Technologia Produkcji Drobiarskiej. Praca zbiorowa pod red. Potemkowskiej E. PWR i L, Warszawa 1983 Zwoliński J. Hodowla koni, PWR i L Warszawa, 1976. Chachuła J., Chrzanowski S., Olesiak S. Chów, hodowla i użytkowanie koni, Wyd. SGGW Warszawa, 1984. Niżnikowski R. Hodowla owiec, PWR i L Warszawa, 1994. Grudniewska B. red.: Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART. Olsztyn, 1998. English P., Smith W., Maclean A. Zwiększanie produkcyjności loch, PWRL, 1988. Kondracki S. Chów świń, PWR i L, Warszawa 1998. Reklewski Z. Chów i hodowla bydła, Fundacja Rozwój SGGW Warszawa, 1993. Węglarz A., Ormian M. Hodowla bydła, Wyd. AR Kraków, 2003. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza – Student wie jakie jest znaczenie gospodarcze bydła, świń, owiec, koni i drobiu. Opisuje rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich. Zna metody ich chowu i hodowli oraz w zakresie podstawowym aktualne technologie stosowane w produkcji zwierzęcej. Umiejętności – Student umie opisać podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, metody ich chowu i hodowli oraz technologie stosowane w produkcji zwierzęcej. Potrafi wykonać projekt przemysłowej technologii produkcji jaj i kurcząt brojlerów, ocenić laktację na podstawie wskaźników użytkowości mlecznej krów, określić zapotrzebowanie pokarmowe, ocenić wartość rzeźną bydła oraz dobrać optymalne systemy utrzymania do określonych technologii produkcji. Kompetencje społeczne - Student ma świadomość znaczenia produkcji zwierzęcej dla człowieka i środowiska, dostrzega potrzebę doskonalenia swojej wiedzy z zakresu nowych technologii stosowanych w produkcji zwierzęcej. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem zwierząt i produkcją żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie treści kształcenia objętych wykładami - test Zaliczenie treści kształcenia objętych ćwiczeniami – test oraz wykonanie i zaliczenie zadań cwiczeniowych. Bilans nakładu pracy studenta: - wykłady – 30 godz. - ćwiczenia – 15 godz. - zaliczenie ćwiczeń, egzamin końcowy – 3 godz. - konsultacje – 3 godz. Razem: 51 godz. : 25 = 2,04 (czyli 2 pkt ECTS) - przygotowanie do ćwiczeń (przegląd literatury, zapoznanie się z metodyką obliczeń) - 10 godz. - zebranie materiałów i wykonanie projektu / zadań domowych – 10 godz. - przygotowanie do egzaminu – 15godz. Razem godz. praktyczne: 35 godz. : 25 = 1,4 (czyli 1 pkt ECTS) OGÓŁEM: 3 pkt ECTS |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Gumułka, Edyta Molik, Tomasz Schwarz, Monika Stefaniuk-Szmukier, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Gumułka, Jarosław Łuszczyński, Edyta Molik, Jacek Nowicki, Tomasz Schwarz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Gumułka, Jarosław Łuszczyński, Maciej Murawski, Tomasz Schwarz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Gumułka, Jarosław Łuszczyński, Maciej Murawski, Tomasz Schwarz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.