Technologia produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.4s.TPL.NL.RZAXX.H |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia produkcji zwierzęcej |
Jednostka: | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
Grupy: |
Zarządzanie, 4 sem, niestacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z aktualnymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Omówione zostaną podstawowe typy użytkowe poszczególnych gatunków zwierząt, rasy oraz kierunki ich użytkowania. Studenci zostaną zapoznani z podstawowymi technologiami stosowanymi w produkcji zwierzęcej. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1. Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej. Rasy krajowe i zagraniczne świń - 1h 2. Systemy utrzymania świń, wpływ czynników środowiskowych na efekty produkcyjne - 1h 3. Metody i kryteria selekcji, wycena wartości tucznej, rzeźnej i rozpłodowej trzody chlewnej - 1h 4. Znaczenie gospodarcze produkcji drobiarskiej, kierunki użytkowania, typy użytkowe, gatunki i rasy drobiu - 1h 5. Cechy biologiczne drobiu i produktów drobiarskich, systemy produkcji mięsa, jaj i pierza- 1h 6. Reprodukcja ptaków domowych, technologia sztucznego wylęgu piskląt - 1h 7. Znaczenie gospodarcze chowu i hodowli małych przeżuwaczy, wypas wielkoobszarowy - 2h 8. Proces produkcji mięsa jagnięcego w aspekcie jakości i wymagań konsumenta - 1h 9. Znaczenie gospodarcze chowu bydła, typy użytkowe - 2h 10. Dobór ras mlecznych, praca hodowlana - 2h 11. Dobór ras bydła mięsnego do produkcji wołowiny - 2h Tematyka ćwiczeń 1. Wskaźniki użytkowości mlecznej krów, ocena laktacji - 2h 2. Wskaźniki użytkowości mięsnej bydła - 2h 3. Higiena pozyskiwania mleka - 1h |
Literatura: |
Szulc i wsp. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. AR Wrocław., Nr ISBN 83-89189-77-1, 2005 Świerczewska E., Stępińska M., Niemiec J. Chów kur, SGGW, Warszawa 19952. Technologia Produkcji Drobiarskiej. Praca zbiorowa pod red. Potemkowskiej E. PWR i L, Warszawa 1983 Zwoliński J. Hodowla koni, PWR i L Warszawa, 1976. Chachuła J., Chrzanowski S., Olesiak S. Chów, hodowla i użytkowanie koni, Wyd. SGGW Warszawa, 1984. Niżnikowski R. Hodowla owiec, PWR i L Warszawa, 1994. Grudniewska B. red.: Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART. Olsztyn, 1998. English P., Smith W., Maclean A. Zwiększanie produkcyjności loch, PWRL, 1988. Kondracki S. Chów świń, PWR i L, Warszawa 1998. Reklewski Z. Chów i hodowla bydła, Fundacja Rozwój SGGW Warszawa, 1993. Węglarz A., Ormian M. Hodowla bydła, Wyd. AR Kraków, 2003. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza – Student wie jakie jest znaczenie gospodarcze bydła, świń, owiec, koni i drobiu. Opisuje rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich. Zna metody ich chowu i hodowli oraz w zakresie podstawowym aktualne technologie stosowane w produkcji zwierzęcej. Umiejętności – Student umie opisać podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, metody ich chowu i hodowli oraz technologie stosowane w produkcji zwierzęcej. Potrafi ocenić laktację na podstawie wskaźników użytkowości mlecznej krów, ocenić wartość rzeźną bydła Kompetencje społeczne - Student ma świadomość znaczenia produkcji zwierzęcej dla człowieka i środowiska, dostrzega potrzebę doskonalenia swojej wiedzy z zakresu nowych technologii stosowanych w produkcji zwierzęcej. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem zwierząt i produkcją żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie treści kształcenia objętych wykładami - test Zaliczenie treści kształcenia objętych ćwiczeniami – test oraz wykonanie i zaliczenie zadań ćwiczeniowych. Bilans nakładu pracy studenta: - wykłady – 15 godz. - ćwiczenia – 5 godz. - zaliczenie ćwiczeń, egzamin końcowy – 2 godz. - konsultacje – 3 godz. Razem: 25 godz. : 25 = 1 (czyli 1 pkt ECTS) - przygotowanie do ćwiczeń (przegląd literatury, zapoznanie się z metodyką obliczeń) - 5 godz. - zebranie materiałów i wykonanie projektu / zadań domowych – 15 godz. - przygotowanie do egzaminu – 30 godz. Razem godz. praktyczne: 5 godz. : 25 = 2 (czyli 2 pkt ECTS) OGÓŁEM: 3 pkt ECTS |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.