Praktyka zawodowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.4s.PRZ.NL.RZAXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa |
Jednostka: | Katedra Statystyki i Polityki Społecznej |
Grupy: |
Zarządzanie, 4 sem, niestacj. licencjat obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Kierunek studiów: ZARZĄDZANIE /ECTS: 4/ semestr: 4 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: NL Status: seminaria+praktyki Praktyka zawodowa jest realizowana w wybranych przez studenta jednostkach (państwowych i prywatnych instytucjach, zakładach, gospodarstwach rolnych) zajmujących się zagadnieniami zgodnymi z programem studiów. Celem praktyki jest pogłębienie i kształtowanie umiejętności zawodowych z wykorzystaniem wiedzy zdobytej w trakcie studiów. Student powinien aktywnie uczestniczyć w działalności jednostki, w której realizuje praktykę. Powinien rozwijać umiejętności pracy grupowej oraz organizowania stanowisk pracy zgodnie z zasadami prawnymi i etycznymi. Uczestnictwo w ważnych działaniach realizowanych w miejscu praktyki powinno zagwarantować studentowi istotne powiększenie szans na rynku pracy. |
Pełny opis: |
Praktyki mogą być odbywane w jednostkach gospodarczych, jednostkach administracji publicznej, instytucjach naukowo-badawczych, instytucjach oświatowych. Podstawą prawną praktyki jest Porozumienie pomiędzy uczelnią, a jednostką przyjmującą studenta na praktykę. Celem praktyki jest: - poszerzenie wiedzy, rozwijanie umiejętności i kształtowanie postaw zdobytych w trakcie studiów, - zapoznanie z podstawami funkcjonowania, zasadami organizacji jednostki oraz z podziałem kompetencji na różnych stanowiskach, - kształtowanie konkretnych umiejętności zawodowych przydatnych do podjęcia pracy, - doskonalenie zdolności do organizacji pracy własnej, efektywnego zarządzania czasem, pracy zespołowej, angażowania się i odpowiedzialności za powierzone zadania. Sprawozdanie z przebiegu praktyki powinno obejmować w szczególności: - charakterystykę działalności jednostki, w której realizowano praktykę (struktura organizacyjna, zatrudnienie, system zarządzania, dystrybucja i sprzedaż, miejsce podmiotu na rynku, system finansowo-księgowy, relacje społeczne i środowiskowe), - szczegółowy opis realizowanych zadań w miejscu praktyk, - wskazanie tych elementów praktyki, które zdaniem studenta najistotniej pogłębiły jego umiejętności zawodowe i powiększyły szanse na rynku pracy. Sprawozdanie z praktyki student prezentuje pisemnie lub ustnie. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 5 godz. (ECTS** 1) w tym: wykłady 0 godz. ćwiczenia i seminaria 0 godz. konsultacje 4 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże 120 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 1 godz. praca własna (ECTS** 3) 125 godz. |
Literatura: |
------ |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - wynikająca ze specyfikacji jednostki przyjmującej: student zna zasady tworzenia, prowadzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości w tym wykorzystującej wiedzę z zakresu organizacji i zarządzania oraz nauk pokrewnych; Umiejętności: - potrafi określać i analizować zjawiska społeczne i gospodarcze, identyfikuje procesy społeczne zachodzące w środowisku pracy i rozpoznaje czynniki warunkujące określone zachowania społeczne, - umie stosować wiedzę teoretyczną dotyczącą zachowania się ludzi w organizacji, organizować pracę grupową, zarządzać czynnikiem ludzkim, rzeczami, finansami i usługami; Kompetencje społeczne: - ma umiejętność rozwijania i skutecznego wykorzystywania zdolności interpersonalnych, przy zachowaniu etyki postępowania w ramach wyznaczonych ról organizacyjnych i społecznych, - potrafi współdziałać i pracować w grupie, organizować pracę w małym zespole w celu wykonania określonego zadania. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na ocenę, na podstawie: 1. potwierdzenia odbycia praktyki z charakterystyką przebiegu pracy studenta w formularzu "Opinia" z miejsca praktyki wypełnionego przez jednostkę przyjmującą; 2. przedstawienia wypełnionego "Dzienniczka Praktyk" dokumentującego realizację treści programowych; 3. sprawozdania końcowego (pisemnie, ustnie z praktyki zawodowej); 4. odpowiedzi ustnej na trzy pytania. Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska co najmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ocena końcowa= ocena z zaliczenia UWAGA: Koordynator, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.