Praktyka zawodowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.4s.PRZ.NL.REKXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: EKONOMIA / ECTS 5 /SEMESTR: 4 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: NL status: przedmiot podstawowy Celem praktyki zawodowej jest pogłębienie i kształtowanie umiejętności zawodowych z wykorzystaniem zdobytej wiedzy w trakcie studiów. Praktyka zawodowa jest realizowana w wybranych przez Studenta podmiotach. Aktywne uczestnictwo w ważnych działaniach realizowanych w miejscu praktyki powinno zagwarantować Studentowi istotne powiększenie szans na rynku pracy. |
Pełny opis: |
Praktyka realizowana jest w wybranych przez Studenta podmiotach (agencjach rządowych, administracji państwowej i samorządowej, przedsiębiorstwach prywatnych, spółdzielczych i państwowych, gospodarstwach rolnych, ośrodkach doradztwa rolniczego, instytucjach szkoleniowych. Podstawą prawną praktyki jest umowa pomiędzy Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie, a podmiotem przyjmującym Studenta na praktykę. Praktyka zawodowa trwa co najmniej 3 tygodnie (15 dni roboczych, 120 godzin). Plan praktyki 1. Zapoznanie się z obowiązującymi przepisami BHP i przeciw pożarowymi 2. Zapoznanie się z instytucją, przedsiębiorstwem lub gospodarstwem 3. Zapoznanie się z prawnymi podstawami działalności 4. Zapoznanie się z zakresem działalności 5. Poznanie struktury organizacyjnej 6. Zapoznanie się z zasadami zarządzania i organizacją pracy 7. Poznanie procesów technologicznych 8. Poznanie struktur i działań marketingowych 9. Poznanie działalności w obszarze rachunkowości i finansów 10. Praca na poszczególnych stanowiskach: produkcyjnych, administracyjnych, finansowo-księgowych, w dziale handlowym, w dziale marketingu, w dziale kadr, itd. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego godz. 5 ECTS** 0,2 w tym: wykłady (podać liczbę godzin) 0 godz. ćwiczenia i seminaria (podać liczbę godzin) 0 godz. konsultacje (spotkanie informacyjne, przygotowanie planu praktyki) (podać liczbę godzin) 4 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże (podać liczbę godzin) 120 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu (podać liczbę godzin) 1 godz. praca własna (4,8 ECTS**) 120 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: Borowiak J. 2016. Co robić by zawsze mieć pracę i więcej zarabiać. Poradnik dla uczniów, studentów, pracowników i bezrobotnych. Wyd. Rozpisani.pl, Warszawa Zieliński M. 2012. Rynek pracy w teoriach ekonomicznych. CeDeWu, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu Student: Wiedza: - rozumie zasady funkcjonowania przedsiębiorstwa działającego w określonych warunkach gospodarczych, - zna specyfikę środowiska zawodowego, - posiada wiedzę na temat struktury organizacyjnej podmiotu i podziału kompetencji zawodowych, Umiejętności: - nabywa umiejętności zawodowych związanych z miejscem odbywania praktyki, - posiada zdolność organizacyjną pracy własnej i pracy zespołowej, - ponosi odpowiedzialność za powierzone zadania, - posiada umiejętność efektywnego zarządzania czasem. Kompetencje społeczne: - potrafi współdziałać i pracować w grupie, organizować pracę w małym zespole w celu wykonania powierzonego zadania |
Metody i kryteria oceniania: |
Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Zaliczenie na ocenę na podstawie: - przedstawienia prawidłowo wypełnionego „Dzienniczka praktyk” (3 karty tygodniowe) dokumentującego realizację treści programowych praktyki wraz z opinią praktykodawcy, - sprawozdania końcowego w formie pisemnej, - odpowiedzi ustnej (3 pytania). Ocena końcowa: średnia z odpowiedzi na trzy pytania |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.