Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Architektura wnętrz i krajobrazu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.4s.AWK.SI.RROTX.O
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Architektura wnętrz i krajobrazu
Jednostka: Katedra Roślin Ozdobnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy o o architekturze wnętrz i krajobrazie kulturowym, uwrażliwienie przyszłych właścicieli gospodarstw agroturystycznych na zagadnienia związane z krajobrazem naturalnym i kulturowym.

Podczas zajęć zostaną omówione zagadnienia związane z krajobrazem naturalnym, podstawowe pojęcia z zakresu architektury wnętrz i krajobrazu, elementy kompozycji wnętrz, relacje wnętrze - zewnętrze, omówione zostaną również funkcje wnętrz, elementy ogrodu wiejskiego, kolor we wnętrzu architektonicznym i krajobrazowym, zagadnienia związane z planowaniem przestrzennym.

Pełny opis:

Wykłady:

1. Architektura wnętrz - architektura krajobrazu. Definicje, pojęcia podstawowe.

2. Klasyfikacja krajobrazów. Krajobraz naturalny. Walory krajobrazu kulturowego w terenach wiejskich.

3. Elementy kompozycji wnętrza. Płaszczyzny podstawy. Ściany. Wejście - wyjście. Sklepienie. Bryły wolnostojące (meble, rzeźby, itp.). Skala, proporcje. Człowiek jako miara wszechrzeczy.

4. Relacje wnętrze-zewnętrze, przenikanie, sekwencja wnętrz. Świadome kształtowanie przestrzeni.

5. Funkcja a wnętrze. Strefowość, funkcjonalność. Wnętrze prywatne - wnętrze publiczne.

6. Architektura ruralistyczna. Tradycja a współczesność. Regionalizm. Tradycja miejsca, genius loc, pojęcie swojskości.

7. Tereny otwarte. Współczesny krajobraz ruralistyczny.

Ogród wiejski. Tradycja a współczesność. Kierunki przemiany, aspekty psychologiczne kształtowania przestrzeni.

8. Kolor we wnętrzu architektonicznym i krajobrazowym. Geografia koloru. Oświetlenie.

9. Wizerunek gospodarstwa agroturystycznego. Charakterystyczne elementy wnętrza i otoczenia. Stylizacja. Elementy kontrowersyjne - kicz.

10. Wnętrza prowizoryczne imprez plenerowych - sceneria krajobrazowa.

11. Planowanie przestrzenne. Podstawowe zagadnienia. Plan zagospodarowania przestrzennego.

12. Zielona architektura w świetle teorii zrównoważonego rozwoju. Wybrane aspekty ochrony środowiska a aspekty estetyczne.

13. Przemiany w krajobrazie otwartym. Style w sztuce a wnętrza krajopbrazowe.

14. Kształtowanie całościowego wizerunku gospodarstwa agroturystycznego. Wybrane aspekty działań promocyjnych.

15. Nowe tendencje w architekturze wnętrz i krajobrazu oraz potrzeba ciągłego aktualizowania wiedzy.

Ćwiczenia:

1. Wprowadzenie do ćwiczeń. Ustalenie zakresu opracowania, zestawu narzędzi. Wybór tematu projektowego.

2. Zatwierdzenie tematu opracowania. Wyznaczanie kierunków i etapów działania (master plan). Kontekst krajobrazowy wybranego obiektu. Pojęcie otwarć widokowych. Ochrona widoków.

3. Opracowanie zawartości merytorycznej ulotki (część historyczna i kulturowa)

4. Opracowanie zawartości merytorycznej ulotki (ciąg dalszy)

5. Studia pzrygotowawcze. Analiza stanu istniejącego (SWOT)

Wytyczne projektowe

6. Wyznaczanie stref funkcjonalnych wewnątrz i na zewnątrz gospodarstwa agroturystycznego.

7. Opracowanie założeń programowych ogrodu.

8. Zapoznanie się z podstawowymi narzędziami programu Corel Draw.

9. Wykonanie szkiców założenia ogrodowego. Praca wykonywana w dwuosobowych zespołach. Ocena szkiców.

10. Wykonanie szkiców założenia ogrodowego - c.d. Praca wykonywana w dwuosobowych zespołach. Ocena szkiców.

11. Wykonanie szkicu wnętrza. Praca wykonywana w dwuosobowych zespołach. Ocena szkiców.

12. Wykonanie szkicu wnętrza - c.d. Praca wykonywana w dwuosobowych zespołach. Ocena szkiców.

13. Składanie projektu promującego wybrany obszar lub wybrane gospodarstwo agroturystyczne, korekty.

14. Składanie projektu promującego wybrany obszar lub wybrane gospodarstwo agroturystyczne, korekty.

15. Zaliczenie

Statystyka przedmiotu:

1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: -

2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 50; ECTS: 2

3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem

akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 30; ECTS: 1,2

4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne,

projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: -; ECTS: -

5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do

realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 20; ECTS: 0,8

Literatura:

1. Agroturystyka w teorii i praktyce / pod red. Krzysztofa Młynarczyka i Marka Marksa, Olsztyn, Zakład Poligrafii UWM, 2002.

2. Böhm A., Wnętrze w kompozycji krajobrazu, Wybrane elementy genezy porównawczej i zastosowania pojęcia, Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej, Kraków 2004.

3. Krajobraz kształtowany przez kulturę rolną / pod red. Krzysztofa Młynarczyka, Olsztyn : Katedra Architektury Krajobrazu i Agroturystyki UWM, 2006.

4. Wieś polska (w pracach Instytutu Architektury i Planowania Wsi - pod red. J.W.Rączki), Kraków 1996.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

1. Zna podstawowe elementy kompozycji wnętrza.

2. Charakteryzuje podstawowe pojęcia związane z architekturą wnętrz i krajobrazu.

3. Opisuje wizerunek gospodarstwa agroturystycznego.

Umiejetności:

1. Wykonuje szkice założenia ogrodowego oraz wnętrza.

2. Projektuje wybrany obszar gospodarstwa agroturystycznego.

3. Opracowuje treść ulotki.

Kompetencje społeczne:

1. Rozwiązuje postawione zadania w zespole lub samodzielnie.

2. Rozumie potrzebę ustawicznego podnoszenia kwalifikacji.

Metody i kryteria oceniania:

Oceny formujące (ćwiczenia):

1. Oceny za wykonane opracowania, projekty, szkice i działania realizowane indywidualnie i w zespołach dwuosobowych w trakcie prac nad sprawozdaniami z ćwiczeń. Wyznacznikiem oceny będzie efektywność i organizacja zespołu oraz umiejętność korzystania z materiałów źródłowych,

2. Poprawność wykonania prac oraz oceny z kolokwiów.

Ocena końcowa (formująca): średnia z ocen formujących

Wykłady:

Ocena podsumowująca: egzamin pisemny z całości wiedzy przedstawionej na wykładach i ćwiczeniach (zadania problemowe, tworzenie krótkich definicji, rozwiązywanie przedstawionych zagadnień).

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W,

U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej

składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K)

efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U

lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%),

ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych

danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej

kryteriami formalnymi.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)