Spółdzielczość
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.SPO.NM.RROAE |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Spółdzielczość |
Jednostka: | Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rozwojem ruchu spółdzielczego, zasadach funkcjonowania różnych typów spółdzielni oraz rolą i miejscu spółdzielczości w gospodarce narodowej. Spółdzielnia jest zarówno przedsiębiorstwem jak i zrzeszeniem osób. Wykazanie specyfiki działalności spółdzielni i jej istoty, poznanie przez studentów zasad spółdzielczych oraz prawa spółdzielczego to główne treści merytoryczne przedmiotu. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Istota spółdzielczości , klasyfikacja spółdzielni -1 godz. 2. Zasady spółdzielcze i ich ewolucja - 1 godz. 3. Prawo spółdzielcze - tryb zakładania spółdzielni, prawa i obowiązki członków - 1 godz. 4.Organy spółdzielcze i ich kompetencje - 1 godz. 5.Zasady gospodarowania - podstawowe fundusze i ich tworzenie, lustracja, łączenie i podział spółdzielni - 1 godz. 6. Upadłość i likwidacja - zasady przeznaczenia majątku, regulowanie zobowiązań - 1godz. 7. Spółdzielczość na świecie i w Europie - 1 godz. 8. Spółdzielczość w UE - statut spółdzielni europejskiej - 1 godz., 9.Kondycja współczesnej spółdzielczości i perspektywy rozwoju - 1 godz. 10. zaliczenie wykładów - 1 godz. Ćwiczenia 1. Praktyczne formułowanie zapisów statutowych - ćwiczenia w małych grupach - 5 godz. 2. Grupy producenckie- zasady tworzenia i obliczanie wsparcia dla grup - 2 godz. 3. Tworzenie dochodu ogólnego w RSP i jego podział 2 godz. 4. Zaliczenie przedmiotu - 1 godz. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: - 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 25; ECTS: 1 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 15; ECTS: 0,6 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 10; ECTS: 0,4 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 10; ECTS: 0,4 |
Literatura: |
Literatura 1. B. Brzozowski, Spółdzielczość wiejska, 2003, Skrypty AR w Krakowie, 2. W.Boguta, J.Ejsmont, R.Kamiński, 2002, Spółdzielczość wiejska, WSiP s.a.Warszawa, 3. B. Brzozowski, 2008, Podstawy gospodarki spółdzielczej. UR w Krakowie |
Efekty uczenia się: |
Wiedza; - studenci uzyskują wiedzę z zakresu rozwoju ruchu spółdzielczego, zasad funkcjonowania różnych typów spółdzielni oraz rolą i miejscu spółdzielczości w gospodarce narodowej, Umiejętności; - studenci potrafią założyć firmę, opracować jej statut i regulaminy funkcjonowania organów spółdzielczych, Kompetencje społeczne; - potrafią pracować zespołowo w małych grupach w celu wykonania określonego zadania, - potrafią zabierać głos w dyskusji i bronić swoich racji. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie pisemne z materiału wykładowego. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie pracy na ćwiczeniach w trakcie semestru, w tym; - opracowanie przykładowego statutu spółdzielni, - zaangażowanie w dyskusję nad zapisami statutu, - rozwiązanie zadań z zakresu wsparcia grup producenckich i rachunku ekonomicznego w RSP, Ocena końcowa; średnia ocen z powyższych ocen formujących. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Praktyki zawodowe: |
Brak praktyk |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.