Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Podstawy produkcji roślinnej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.3s.PPR.NL.REKXZ Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy produkcji roślinnej
Jednostka: Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

1. Wprowadzenie do ustawodawstwa nasiennego. Rola odmiany w produkcji roślinnej. Cele i zadania hodowli roślin

2. Hodowla twórcza i zachowawcza materiał wyjściowy do hodowli, podstawowe zabiegi stosowane w hodowli roślin (krzyżowanie i selekcja)

3. Rejestracja odmian i porejestrowe doświadczalnictwo odmianowe

4. Funkcjonowanie firm nasiennych, organizacja i kontrola produkcji nasiennej

5. Obrót materiałem siewnym

6. Zadania Inspekcji Nasiennej w kontroli obrotu materiałem siewnym

7. Działania marketingowe firm nasiennych, współpraca międzynarodowa w zakresie nasiennictwa

Ćwiczenia:

1-5. Krzyżowanie jako podstawowy zabieg w hodowli roślin. Planowanie produkcji nasiennej na przykładzie zbóż. Ocena laboratoryjna materiału siewnego. Obliczanie wartości użytkowej, ilości wysiewu, ocena materiału siewnego. Ćwiczenia wykonywane w dwuosobowych zespołach. Podstawą zaliczenia tej części ćwiczeń jest ocena przez prowadzącego wykonanego przez studentów sprawozdania.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Puła, Adam Radkowski, Tomasz Wójtowicz, Andrzej Zieliński
Prowadzący grup: Piotr Kacorzyk, Anna Lorenc-Kozik, Katarzyna Pużyńska, Adam Radkowski, Tomasz Wójtowicz, Andrzej Zieliński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.